Updates

Aandelen Internationaal

Procter & Gamble

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Basic-Fit

Advies
houden
Aandelen Nederland

ASR

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Bayer

Advies
houden
image description
Advies Michiel Pekelharing, 10 feb 2016 13:44

Akzo voorziet lastig 2016

0 0 Leestijd ongeveer

laatste advies

Akzo staat er financieel goed voor (nettoschuld van slechts 0,6 maal ebitda) en de verhoging van het dividend van €1,45 naar €1,55 geeft ons voldoende vertrouwen om het houdadvies te herhalen.

In het vierde kwartaal zijn de inkomsten van Akzo Nobel met 1% toegenomen tot €3,6 mrd. Die toename is volledig te danken aan de daling van de euro tegenover de dollar. Zonder het gunstige valuta-effect zou de omzet als gevolg van iets lagere verkoopprijzen en de verkoop van bedrijfsactiviteiten met 2% zijn gedaald. Omdat de onderneming een groot deel van de kosten in euro’s maakt, is het effect van de goedkope munt en van de doorgevoerde besparingen vooral goed te zien in een stijging van het bedrijfsresultaat met 60% naar €268 mln.

De grootste verbetering is te zien bij de divisie Decorative Paints, waar het bedrijfsresultaat met 188% omhoog schoot naar €46 mln. Bij Perfomance Coatings kwam die groei uit op 81% naar €192 mln, terwijl bij Specialty Chemicals juist sprake was van een daling met 3% naar €90 mln. Die terugval was het gevolg van aanvoer- en productieonderbrekingen na de explosie in Tianjin, waar Akzo twee fabrieken heeft.

De cijfers lagen per saldo iets boven verwachting, en de eigen doelstellingen voor het rendement op omzet (10,6% versus een doel van 9,0%) en op investeringen (15,0% versus een doel van 14,0%) werden in 2015 gehaald. De vooruitblik dat 2016 een uitdagend jaar wordt, met lastige marktcondities in Brazilië, China en Rusland en een zwakke bouw- en infrastructuurmarkt in Europa, wierp echter een schaduw over de degelijke resultaten.

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.