Updates

Aandelen Internationaal

Procter & Gamble

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Basic-Fit

Advies
houden
Aandelen Nederland

ASR

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Bayer

Advies
houden
image description
Advies Michiel Pekelharing, 9 feb 2016 13:29

Fagron komt dichter bij een oplossing

0 0 Leestijd ongeveer

laatste advies

De kapitaalversterking via de plaatsing van nieuwe aandelen zou behoorlijk wat onzekerheid wegnemen bij Fagron. Omdat de hoop op een overname vervlogen is, daalde de koers vrijdag met 13,3%. Op het huidige niveau is Fagron het aanhouden waard.

De publicatie van de jaarcijfers heeft duidelijk gemaakt hoe slecht 2015 voor Fagron is geweest. De onderneming kampt met dalende omzet en scherp afnemende winstgevendheid. Hierdoor is de aandacht van beleggers verschoven naar de groeiende schuldenlast, waardoor de beurskoers onder druk staat en de succesvolle groeistrategie onmogelijk doorgezet kan worden.

Fagron boekte nog wel een omzetgroei van 5,8% naar €473,0 mln, maar die toename is volledig te danken aan overnames. De autonome inkomsten zijn met 1% gedaald en de ebitda uit deze activiteiten viel met 10,0% terug, naar €106,5 mln.

Fagron staat op het punt om de bankconvenanten te breken

Nieuwe aandelen
Onderaan de streep maakte Fagron een verlies van €202,3 mln (2014: winst €43,2 mln) als gevolg van een afschrijving van €225,6 mln op de Amerikaanse dochterbedrijven American Bellevue Pharmacy en Freedom Pharmaceuticals. Per eind 2015 zijn de schulden €523,8 mln meer waard dan de kaspositie. Een jaar eerder was dat nog €448,7 mln. De uitgaven voor overnames en operationele activiteiten liggen wat hoger dan verwacht en Fagron staat op het punt om de bankconvenanten te breken. Om dat te voorkomen wil het bedrijf voor €220 mln aandelen plaatsen bij private investeerders en via een publieke aandelenuitgifte. De eerstgenoemde partijen zullen instappen op het koersgemiddelde van de dertig dagen voorafgaand aan de aandeelhoudersvergadering waar de transactie goedgekeurd moet worden, waarbij een maximumniveau van €7 per aandeel is afgesproken.

Lees ook: Overnamebod op Reesink

Pas als duidelijk is of de plaatsing doorgaat en hoe deze in elkaar steekt, wordt meer duidelijk over het perspectief van Fagron. De overnamefantasie is weliswaar verdwenen, maar het is positief dat er uitzicht is op een oplossing van de penibele financiële situatie.

in mln €

2015

2014

Omzet

€473,0

€447,1

Terugkerende ebitda

€106,5

€118,4

Nettowinst

-€202,3

€43,2

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Beleggers Belangen geeft u waardevolle informatie, waarmee u uw rendement kunt verhogen. Ontdek het nu vanaf €10,95 per maand.
 Bekijk onze abonnementen hier!