Updates

Aandelen Internationaal

Procter & Gamble

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Basic-Fit

Advies
houden
Aandelen Nederland

ASR

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Bayer

Advies
houden
image description
Opinie Hendrik Jan Davids, 9 feb 2016 15:02

Banken zijn de kanarie

0 0 Leestijd ongeveer

Updates

Aandelen Internationaal

Procter & Gamble

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Basic-Fit

Advies
houden
Aandelen Nederland

ASR

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Bayer

Advies
houden

Voorlopig is een opklaring van het technische beeld van de AEX-index niet aan de orde. Eerder hebben wij op deze plaats aangegeven dat daarvoor een doorbraak boven 450 nodig is. De dalende weerstandslijn en het 40-weeks gemiddelde versterken elkaar rond het 450-niveau en bieden naar verwachting voldoende verkoop­druk. Maar voorlopig zijn onze ogen eerder gericht op het steunniveau rond 405. Sinds eind 2015 concentreert zich hier de nodige koopinteresse. Tenminste, tot op heden. Een aanhoudende druk op het 405-niveau kan het uiteindelijk doen bezwijken. Kijkend naar de neerwaarts gerichte gemiddeldelijn en de negatief gekruiste MACD-indicator is dat een realistisch scenario. Voor het technische beeld betekent een definitieve val onder 405 de start van een langdurige dalende trend. Tot het zover is mag een zijwaarts bewegende AEX met 405 als ondergrens gezien worden als het hoogst haalbare scenario voor de komende maanden.

Van enthousiasme is momenteel geen sprake

Een sector die de kwetsbaarheid van het technische beeld goed weergeeft is die van de Europese banken. Vaak is de bankensector de kanarie in de kolenmijn die in een vroegtijdig stadium aangeeft wanneer beleggers voorzichtig worden of juist enthousiast. Van enthousiasme is momenteel geen sprake en enkele weken geleden is de Europese bankensector, gemeten door de Stoxx Banks, onder het steunniveau rond 175 gezakt. Daarmee was de sector de algemene beursindices voor met de start van een grotere dalende trend. Ook relatief gezien doen Europese banken het slecht op de beurs, zoals blijkt uit het onderste deel van de grafiek. Voorlopig zien wij daarin geen verandering komen en verwachten we dat de zwakte aanhoudt. De banken voelen de meeste pijn van het zwakke beursklimaat en wij weren de sector even uit een brede Europese aandelenportefeuille.

 

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Beleggers Belangen geeft u waardevolle informatie, waarmee u uw rendement kunt verhogen. Ontdek het nu vanaf €10,95 per maand.
 Bekijk onze abonnementen hier!