Updates

Aandelen Internationaal

Procter & Gamble

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Basic-Fit

Advies
houden
Aandelen Nederland

ASR

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Bayer

Advies
houden
image description
Opinie Ivan Snurer, 5 feb 2016 15:14

Welles Nietes

0 0 Leestijd ongeveer

Updates

Aandelen Internationaal

Procter & Gamble

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Basic-Fit

Advies
houden
Aandelen Nederland

ASR

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Bayer

Advies
houden

Het irritante van trends is dat ze niet eeuwig duren. Soms zijn largecaps in trek, dan weer niet. Soms is biotech hot, dan weer not. Soms is het dividend van levensbelang, dan weer is het een mooie bijzaak. Als u wilt kopen of verkopen, moet u dus weten welke aandelen populair zijn.

De hoeksteen van de financiële theorie is de efficiënte markthypothese en de moderne portefeuilletheorie van Nobelprijswinnaar Harry Markowitz. Alle beschikbare informatie wordt zonder vertraging in de koersen verwerkt en beleggers maken onverwijld weloverwogen economische keuzes. Met andere woorden: beleggers zijn te allen tijde perfect rationeel en kiezen pertinent vanuit het oogpunt van het intellectuele fundament van passief beleggen voor een bepaalde combinatie van activa die ze risicomatig op termijn het hoogste rendement in het vooruitzicht stelt.

Hoe anders is de praktijk. Net als bij gewone mensen, veranderen de wensen en noden van beleggers met de tijd. Dit kan allerlei oorzaken hebben, maar dat maakt net als in het echte leven dat op aandelenmarkten trends waar te nemen zijn. Het vervelende ervan is dat ze de onhebbelijke eigenschap bezitten om tijdelijk van aard te zijn. Op de lange termijn, echter, bieden smallcaps een hoger rendement dan largecaps en doen waarde-aandelen het op hun beurt beter dan groeiwaarden.

Door middel van relatievesterktegrafieken kunt u achterhalen hoe het gesteld is met de risicobereidheid van beleggers

Maar ja, niet elke belegger heeft eenzelfde aanhoudperiode als hij of zij aandelen koopt, laat staan dezelfde beleggingshorizon. Het is een kwestie van doelstellingen. Er zijn beleggers die voor hun pensioen of hun kleinkinderen aandelen kopen, anderen willen over vijf jaar een wereldreis maken of een nieuwe auto kopen, en er zijn ook beleggers die leven van hun aandelen.

Wat voor belegger u ook bent, als u overweegt om over een maand, drie maanden of een jaar aandelen te kopen of te verkopen, dan verdient het aanbeveling om een blik te werpen op de relatieve koersprestaties van aandelenindices. Die maken bijvoorbeeld inzichtelijk of beleggers een duidelijke voorkeur hebben voor aandelen van multinationals of voor kleine bedrijven. Onderstaande grafiek laat zien dat het tij aan het keren is, in het voordeel van de largecaps. Dat impliceert dat de risicobereidheid van beleggers afneemt.


Qis 2016.02.05 Large-Small_2


Een blik op de relatieve koersprestatie van waarde-aandelen en groeiwaarden leert evenwel dat beleggers nog een lichte voorkeur hebben voor groei, wat in de praktijk veelal aandelen van smallcaps blijken te zijn. Beleggers die willen profiteren van de toekomst, nemen in de goede tijden risico en investeren veelal in aandelen van dynamische middelgrote en kleine bedrijven; die kunnen immers nog vrij gemakkelijk groeien. Maar bij dreigend economisch onheil reduceren zij het risico enigszins en verhuizen ze de vrijgekomen middelen naar de aandelen van logge multinationals. In de regel hebben die meer vet op de botten, waardoor ze beter bestand zijn tegen economische tegenvallers.


Qis 2016.02.05 Value-Growth_3


Wie echter de relatievesterktegrafiek van biotechfondsen en dividendaristocraten in ogenschouw neemt, ziet dat de aandelen van hippe biotechnologiebedrijven, in de praktijk toch vaak kleine groeiwaarden, sinds medio vorig jaar beduidend slechter presteren dan de oersaaie waarde-aandelen uit de S&P500 met een betrouwbare dividendhistorie – in de praktijk veelal grote bedrijven.


Qis 2016.02.05 Biotech-Dividend_1


Door middel van relatievesterktegrafieken kunt u achterhalen hoe het gesteld is met de risicobereidheid van beleggers. Hoewel die van het ene naar het andere uiterste zwaait, toont de vloeiende lijn (Quantalytica werkt intern met polynomen) de prevalerende trend vrij van ruis. Het nadeel van dat filter is echter het na-ijleffect. Net als het voortschrijdende gemiddelde, kent de polynoom een doorlooptijd. Hierdoor zijn omkeersignalen achteraf pas overduidelijk te herkennen.

Maar als de voortekenen niet bedriegen, dan wacht biotechnologiebedrijven een bijkomende correctie oplopend tot wel 40 procent; dividendaandelen kunnen hun huidige prijsniveau vasthouden. En daar wringt de schoen: als de bedrijfswinsten onder druk staan, zoals nu, dan worden ook de aandelen van oersaaie bedrijven met een betrouwbare dividendhistorie mee naar beneden gezogen.