Updates

Aandelen Internationaal

Procter & Gamble

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Basic-Fit

Advies
houden
Aandelen Nederland

ASR

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Bayer

Advies
houden
image description
Advies Hildo Laman, 5 feb 2016 22:49

Besi blijft op koers ondanks mindere periode

0 0 Leestijd ongeveer

laatste advies

Hoewel de niveaus van de absolute topjaren nu even buiten bereik liggen, is er geen reden tot paniek. De financiële positie van Besi is zeer solide, en de ogenschijnlijk hoge k/w is gezien de omstandigheden in de sector heel redelijk. We herhalen ons koopadvies.

Besi maakt deel uit van de succesvolle Nederlandse halfgeleidersector. Het bedrijf maakt verschillende machines die worden gebruikt bij de productie van halfgeleiders (chips). Specifiek gaat het om wat het ‘back-end’ gedeelte van het fabricageproces wordt genoemd. In dit deel worden de ruwe chips afgemaakt tot complete chips die klaar zijn voor gebruik in bijvoorbeeld een telefoon of een auto.

Het bedrijf uit Duiven (Gelderland), dat voluit BE Semiconductors heet, maakt verschillende soorten apparaten voor dit gedeelte van het proces. Het verkoopt machines voor het sorteren van chips, en andere apparaten die de chips met lijm of soldeertin op een soort dragers bevestigen. Verder maakt Besi machines waarmee de chips in een bepaalde behuizing (verpakking) worden geplaatst.

De klanten van Besi zijn uiteraard chipfabrikanten, waaronder het Duitse Infineon en het Franse STMicroelectronics. Ook verlichtingsbedrijf Osram is echter een klant van Besi. Dat komt omdat de LED’s die het bedrijf produceert, feitelijk ook chips zijn.

Continue vernieuwing
Het succes van Besi is afhankelijk van een aantal factoren. In de eerste plaats is de technologische kwaliteit van de machines die het bedrijf ontwikkelt natuurlijk van groot belang. In de chipsector is er een continue ontwikkeling gaande naar steeds betere, kleinere en energiezuiniger chips. De machines die deze chips maken, moeten natuurlijk mee kunnen met deze vooruitgang. De vernieuwing kan er trouwens ook voor zorgen dat Besi steeds weer nieuwe machines kan verkopen.

Naast dat de technologie goed moet zijn, moeten de machines ook de juiste productiecapaciteit hebben. Een technologisch zeer vooruitstrevende machine die een heel lage capaciteit heeft, zal voor de meeste klanten niet interessant zijn. Een andere belangrijke factor ligt voor de hand: de omvang van de chipverkoop. Het is voor Besi uiteraard beter als er wereldwijd meer chips verkocht worden dan minder.

Dalende chipverkopen
Afgelopen jaar zijn er wereldwijd minder chips verkocht dan in 2014. Volgens onderzoeksbureau Gartner is er wereldwijd voor $333,7 mrd aan chips verkocht, en dat is 1,9% minder dan het voorgaande jaar. Een deel van deze daling is te wijten aan de koers van de Amerikaanse dollar, die in de chipmarkt de belangrijkste transactievaluta is. De dollar is momenteel relatief duur. Hierdoor worden klanten die in een ander valutagebied opereren, geconfronteerd met hogere prijzen als ze de Amerikaanse dollar omrekenen in de eigen valuta.

Een andere oorzaak van de daling was de weinig florissante economische situatie in het afgelopen jaar. De problemen deden zich met name voor in China, een belangrijke markt voor chips, niet alleen vanwege de grote bevolking, maar ook vanwege de vele Chinese bedrijven die halfgeleiders gebruiken in hun producten.

De neergang in de chipmarkt was duidelijk merkbaar voor de leveranciers van de chipfabrikanten. Bij Besi lag de omzet in de eerste drie kwartalen van 2015 6,4% lager. De verwachting is dat het vierde kwartaal ook een stuk lager zal uitvallen, waardoor de totaalomzet van 2015 op jaarbasis ongeveer 10% lager zal liggen.

Een omzetdaling is natuurlijk niet geweldig, maar Besi is nu eenmaal een cyclisch bedrijf in een cyclische sector. Chipfabrikanten kopen nieuwe machines om verouderde machines te vervangen, of om de productiecapaciteit uit te breiden. De bereidheid om te investeren in nieuw materieel hangt af van de vooruitzichten voor de chipverkoop. Als de markt, zoals in 2015, niet erg gunstig is, zullen veel producenten wachten met de aanschaf van nieuwe machines, en/of bestaande orders annuleren. Het tegenovergestelde gaat natuurlijk op als de vooruitzichten juist goed zijn.
Deze golven kunnen elkaar in de chipsector vrij snel opvolgen. Een neergang kan maar een paar kwartalen duren, maar ook een paar jaar is mogelijk. De omzetdaling bij Besi past dus in de langetermijnontwikkeling, en is geen reden om aan te nemen dat er structureel iets veranderd is. Daar komt nog bij dat 2014 het beste jaar ooit was voor Besi. Het lijkt er nu op dat 2015 het op twee na beste jaar in de historie zal zijn, niet zo heel veel slechter dan de beste jaren.

De neergang in de sector is nog niet ten einde. Gartner voorspelt dat halfgeleiderbedrijven dit jaar 4,7% minder zullen investeren. Dat is een logische voorspelling, want in veel opkomende landen gaat het economisch minder goed en de groei in ontwikkelde landen is minimaal. Dit zal veel chipproducenten van grote investeringen weerhouden. Voor de komende jaren voorspelt Gartner wel weer groei, en dat is goed mogelijk. Bij tekenen van herstel kunnen de orders voor nieuwe machines ineens flink aantrekken. Dit hangt er natuurlijk wel van af hoe de wereldeconomie zich dit jaar en volgend jaar ontwikkelt.

Geen reden voor negativiteit
Voor Besi betekent de mineurstemming dat in 2016 het record van 2014 waarschijnlijk niet verbroken zal worden, maar we zien voorlopig geen aanleiding om erg negatief te worden. Besi heeft de laatste jaren veel succes gehad met geavanceerde machines die gebruikt worden voor het maken van chips in bijvoorbeeld smartphones. De winstgevendheid van het bedrijf is tot nu toe ook redelijk overeind gebleven, en we gaan ervan uit dat ook dit jaar winstgevend zal zijn. De financiële positie van Besi is al jaren in orde. Volgens de laatst bekende cijfers heeft het bedrijf €132,8 mln aan cash uitstaan en maar €23,8 mln aan leningen. Besi wil met die cash de moeilijke perioden kunnen doorstaan en, als de mogelijkheid zich voordoet, gebruik maken van lage waarderingen door een overname te doen.

We vinden het aandeel Besi al met al nog steeds aantrekkelijk. De winst ligt nu wel een stuk lager dan in 2014. In het derde kwartaal van 2015 was de winst per aandeel €0,16, en onze verwachting voor heel 2015 is €1,17. Voor dit jaar gaan we uit van €0,90. Ook het dividend schatten we een stuk lager in, op €0,50, maar daarmee is het rendement nog altijd 2,7%. Bovendien zitten we waarschijnlijk aan de voorzichtige kant met onze voorspelling.

De waardering op basis van onze winstverwachting is niet onredelijk, met een k/w van 21. Zodra de sector weer aan een groeiperiode begint, zullen de resultaten snel verbeteren. Niet zelden loopt het aandeel vooruit op een dergelijke verbetering, en dan kan het huidige koersniveau laag blijken te zijn. Verder is een wat hogere k/w niet vreemd tijdens een mindere periode in de cyclus.

Besi heeft bewezen de zaken goed op orde te hebben, en we twijfelen er dan ook niet aan dat er weer een periode met goede resultaten zal komen. De vraag is wanneer precies, maar we zien nu geen reden om van ons positieve advies af te stappen. De bekendmaking van de vierdekwartaal- en jaarcijfers zal plaatsvinden op donderdag 25 februari.

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Beleggers Belangen geeft u waardevolle informatie, waarmee u uw rendement kunt verhogen. Ontdek het nu vanaf €10,95 per maand.
 Bekijk onze abonnementen hier!