Updates

Aandelen Nederland

Unilever

Advies
kopen
Aandelen Nederland

RELX

Advies
houden
Aandelen Nederland

ASML

Advies
kopen
Aandelen Nederland

WDP

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

AkzoNobel

Advies
houden
Aandelen Nederland

Nedap

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Nestlé

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Nieuwe Steen Investments

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Johnson & Johnson

Advies
kopen
Aandelen Nederland

CMcom

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Philips

Advies
houden
Aandelen Nederland

TomTom

Advies
houden
Aandelen Nederland

Just Eat Takeaway

Advies
houden
Aandelen Internationaal

JPMorgan Chase

Advies
houden
Aandelen Nederland

Fagron

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Caterpillar

Advies
houden
Aandelen Nederland

Basic-Fit

Advies
houden
Aandelen Nederland

Euronext

Advies
houden

Updates

Aandelen Nederland

Unilever

Advies
kopen
Aandelen Nederland

RELX

Advies
houden
Aandelen Nederland

ASML

Advies
kopen
Aandelen Nederland

WDP

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

AkzoNobel

Advies
houden
Aandelen Nederland

Nedap

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Nestlé

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Nieuwe Steen Investments

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Johnson & Johnson

Advies
kopen
Aandelen Nederland

CMcom

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Philips

Advies
houden
Aandelen Nederland

TomTom

Advies
houden
Aandelen Nederland

Just Eat Takeaway

Advies
houden
Aandelen Internationaal

JPMorgan Chase

Advies
houden
Aandelen Nederland

Fagron

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Caterpillar

Advies
houden
Aandelen Nederland

Basic-Fit

Advies
houden
Aandelen Nederland

Euronext

Advies
houden
Opinie Ivan Snurer, 3 feb 2016 10:02

De sterkste aandelen van dit moment

0 0 Leestijd ongeveer

Als belegger wilt u graag weten welke aandelen u nu het beste kunt kopen. Het perfecte aandeel bestaat niet, maar welke aandelen uit de STOXX Europe 600 zijn op dit moment het sterkste vanuit fundamenteel en koerstechnisch oogpunt?

Bij het kopen van aandelen moet er een onderscheid worden gemaakt tussen de korte en de lange termijn, vandaar dat er geen eensluidende definitie bestaat van ‘het perfecte aandeel’.

Bo Derek

Voormalig fotomodel Mary Cathleen Collins werd als hoofdrolspeelster van de film ’10’ in 1979 op slag wereldberoemd door de scène waarin ze de liefde bedrijft op de Bolero van Maurice Ravel. De Amerikaanse actrice is bij het grote publiek bekend onder haar artiestennaam Bo Derek. Ze belichaamt in de Verenigde Staten onder beurshandelaren het ideale kwaliteitsaandeel. Met andere woorden, een fundamenteel sterk aandeel met een perfect discours in koers.

Tien op tien

De definitie van het perfecte aandeel mag dan wel vatbaar zijn voor interpretatie, maar wanneer u de aandelen uit de STOXX Europe 600 op tien uitgekiende fundamentele en koers-technische gezichtspunten tegen het licht houdt, dan kunt u op ludieke wijze de sterkste aandelen uit Europa of eender welk universum opsporen.

Fundamenteel

De meeste beleggers hebben alleen oog voor waarderingsratio’s, maar liquiditeits-, solvabiliteits-, rentabiliteits- en activiteitratio’s geven een indruk van de fundamentele sterkte van aandelen. De liquiditeitsratio is bij voorkeur groter dan twee, de solvabiliteitsratio (schuldgraad) niet hoger dan 50%, de rentabiliteitsratio hoger dan 15% en de winstmarge moet zo hoog mogelijk zijn. Let op: dat zijn sectorafhankelijke vuistregels, maar voor elke organisatie geldt dat bij goed ondernemerschap omzet voorafgaat aan winstgroei.

Koers-technisch

Aan hand van de koersontwikkeling kunt u zien in welke mate een aandeel stijgt, maar aan dezelfde tijdreeks kunt u ook aflezen hoe volatiel het aandeel is. De mate waarin het aandeel stijgt, geeft een indicatie van het prijsmomentum, de volatiliteit een indruk van het onderliggende risico. Helaas, aandelen stijgen niet in een rechte lijn en hoewel risico en rendement hand in hand gaan, bieden aandelen met felle koersuitslagen in de regel zelden een hoger rendement dan die met kleine koersschommelingen.

Driepoot

Alle goede dingen komen in drieën: de primaire kleuren, de drie biggetjes, het driedelige maatpak… Het is zeker niet zo dat er niet nog meer data bij komen kijken, maar door koers-technisch een onderscheid te maken tussen het momentum en het beleggingsrisico in combinatie met de fundamentele kerncijfers, stelt u als het ware een financiële driepoot op punt. Een tafel of een stoel die op vier poten rust, daarvan kunt u vrij gemakkelijk een poot afzagen zonder dat hij meteen omvalt, maar bij een driepoot is dat anders.

Iedereen weet

Wanneer u de aandelen uit de STOXX Europe 600 tegen het licht houdt op hun fundamentele kenmerken, het prijsmomentum (korte, middellange en lange termijn) en het onderliggende beleggingsrisico (bèta en standaardafwijking), dan krijgt u snel een beeld van de sterkste aandelen van dit moment. Maar bedenk wel: wat iedereen weet, maakt de markt niet meer heet. Anders verwoord: de kans is groot dat u aandelen gevonden heeft, die niemand meer koopt. Vergeet niet dat u de grootste winsten behaalt met aandelen die beter zijn dan de markt denkt.

Namen noemen

Tot slot, maar daarom niet minder belangrijk, het overzicht met de tien sterkste aandelen uit de STOXX Europe 600 van dit moment.

 

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.