Updates

Aandelen Nederland

TomTom

Advies
houden
Aandelen Nederland

Just Eat Takeaway

Advies
houden
Aandelen Internationaal

JPMorgan Chase

Advies
houden
Aandelen Nederland

Fagron

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Caterpillar

Advies
houden
Aandelen Nederland

Basic-Fit

Advies
houden
Aandelen Nederland

Euronext

Advies
houden
Aandelen Nederland

Unilever

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Tesla

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

RoodMicrotec

Advies
houden
Aandelen Internationaal

HSBC

Advies
houden
Aandelen Nederland

ASML

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Rio Tinto

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

BHP

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ASMI

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

L'Oréal

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Walt Disney

Advies
kopen
Aandelen Nederland

RELX

Advies
houden
Aandelen Nederland

Royal Dutch Shellº

Advies
kopen

Updates

Aandelen Nederland

TomTom

Advies
houden
Aandelen Nederland

Just Eat Takeaway

Advies
houden
Aandelen Internationaal

JPMorgan Chase

Advies
houden
Aandelen Nederland

Fagron

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Caterpillar

Advies
houden
Aandelen Nederland

Basic-Fit

Advies
houden
Aandelen Nederland

Euronext

Advies
houden
Aandelen Nederland

Unilever

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Tesla

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

RoodMicrotec

Advies
houden
Aandelen Internationaal

HSBC

Advies
houden
Aandelen Nederland

ASML

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Rio Tinto

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

BHP

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ASMI

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

L'Oréal

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Walt Disney

Advies
kopen
Aandelen Nederland

RELX

Advies
houden
Aandelen Nederland

Royal Dutch Shellº

Advies
kopen
Opinie Michiel Pekelharing, 2 feb 2016 17:51

Is het aantrekkelijk om in Business Development Companies te beleggen?

0 0 Leestijd ongeveer

Business Development Companies (BDC’s) zijn bedrijven die investeren in middelgrote en kleine ondernemingen. De activiteiten komen goeddeels overeen met die van venture capital- en private equity-maatschappijen, met als belangrijkste verschil dat BDC’s vaak genoteerd staan aan een aandelenbeurs. Dit stelt ze in staat om relatief snel kapitaal aan te trekken. Bovendien hebben BDC’s een aparte structuur, waarbij ze goeddeels vrijgesteld zijn van inkomstenbelasting. Een voorwaarde hiervoor is dat tenminste 98% van de winst als dividend wordt uitgekeerd aan aandeelhouders. Die hoge uitkering maakte de ondernemingen tot vorig jaar een aantrekkelijke investering voor beleggers die op zoek waren naar inkomsten in een klimaat met zeer lage rentes. In de afgelopen twaalf tot achttien maanden hebben veel BDC’s echter snel aan populariteit ingeboet.

Een belangrijke reden voor de koersdalingen van 25 tot meer dan 50% in deze periode is de forse prijsval van olie en andere grondstoffen, zoals ijzererts. Energie- en grondstofbedrijven vormen circa 15% van de portefeuille van relatief grote partijen, zoals PennantPark (PNNT), Main Street (MAIN) en Apollo (AINV). Bijna de helft van de kleinere Amerikaanse energiebedrijfjes dreigt door de scherpe daling van de olieprijs in betalingsproblemen te komen. Daar komt bij dat kredietbeoordelaars zoals Moody’s en Fitch voorspellen dat het aantal faillissementen in andere sectoren eveneens gaat stijgen. Verschillende BDC’s hebben door problemen in hun investeringsportefeuille het dividend al moeten verlagen. Door de forse koersdalingen hebben bijna alle partijen echter nog een ogenschijnlijk aantrekkelijk dividendrendement, dat in sommige gevallen zelfs uitkomt op meer dan 20%. In dit geval is dat een duidelijk waarschuwingssignaal, in plaats van een aanwijzing voor een veelbelovende inkomstenbron. Met het oog op het zeer slechte sentiment binnen de sector, de gevaren van de hoge hefboom waar partijen gewoonlijk mee werken en het vooruitzicht van meer dividendverlagingen, kunnen beleggers dit marktsegment beter links laten liggen. Wie toch op zoek is naar zeer hoge dividendinkomsten kan beter positie kiezen in Europese high-yieldobligaties. De koersen daarvan zijn, in lijn met de Amerikaanse high-yieldmarkt, flink gedaald, terwijl het risico op wanbetaling aanzienlijk lager ligt.

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €14,50 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!