Updates

Aandelen Nederland

AMG

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Amazon

Advies
houden
Aandelen Nederland

GrandVision

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

ForFarmers

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Ahold Delhaize

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Pharming

Advies
houden
image description
Advies Jaap Barendregt, 26 jan 2016 11:28

Omzet Ahold laat herstel zien in Amerikaanse markt

0 0 Leestijd ongeveer

Updates

Aandelen Nederland

AMG

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Amazon

Advies
houden
Aandelen Nederland

GrandVision

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

ForFarmers

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Ahold Delhaize

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Pharming

Advies
houden

Ahold laat een mooie verbetering zien in de belangrijke Amerikaanse markt, zelfs als we het valuta-effect buiten beschouwing laten. De k/w van 19 is echter dermate hoog dat wij niet verder willen gaan dan het handhaven van ons houdadvies.

Supermarktconcern Ahold gaf alvast een beeld van de omzetcijfers over het laatste kwartaal van 2016 en het hele jaar. Dat beeld is veelbelovend. In Nederland steeg de identieke omzet over het vierde kwartaal met een knappe 3,2%, de gewone omzet zonder 53e week steeg met 5,5% en met die week zelfs met 15%, naar €3,3 mrd. Daarmee heeft Ahold in Nederland aan marktaandeel gewonnen. In de VS nam de identieke kwartaalomzet met 1,6% toe, exclusief benzineverkopen, 53e week en wisselkoerseffecten. De gewone omzet zonder de drie effecten steeg met 4,1%. Die extra groei kwam vooral door de ombouw van overgenomen winkels van A&P. Inclusief de drie effecten steeg de omzet in de VS met 26,5%, tot €6 mrd. Het marktaandeel in de VS steeg volgens Ahold eveneens.

Op jaarbasis was de groei minder uitbundig. Ahold maakt een vergelijking mogelijk door naar wisselkoersen en 53e week te abstraheren. Dan groeide de jaaromzet met 2,3%, tegen 3,1% in het vierde kwartaal. De groeiversnelling in het vierde kwartaal ontstond doordat de groei in de VS, de belangrijkste markt, met 2,2% toenam, tegen een daling van 0,5% over het hele jaar. Nederland viel zelfs iets terug: 6,3% over het hele jaar en 5,5% over het vierde kwartaal.

Ahold gaf ook indicaties over het operationeel resultaat. In de VS komt de onderliggende operationele marge hoger uit dan de 4,0% van het derde kwartaal, en dat is andermaal bovengemiddeld vergeleken met andere kwartalen in 2015. Voor Nederland blijft de marge in de buurt van het gemiddelde van 4,5% in de andere drie kwartalen.

De combinatie van omzetgroei en hogere marge maakt Ahold momenteel tot een aantrekkelijk bedrijf en een aantrekkelijk aandeel, maar de k/w van 19 is vrij hoog. Wij handhaven daarom ons houdadvies.

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Dit artikel kunt u alleen lezen met een (proef)abonnement. U leest Beleggers Belangen vanaf €1,50 per week. Wat krijgt u zoal:

  • Concreet en onafhankelijk beleggingsadvies
  • Direct toepasbare beleggingsinformatie
  • Succesvolle voorbeeldportefeuilles