Updates

Aandelen Nederland

CTP

Advies
houden
Aandelen Nederland

Besi

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Wereldhave

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Unilever

Advies
kopen
Aandelen Nederland

RELX

Advies
houden
Aandelen Nederland

ASML

Advies
kopen
Aandelen Nederland

WDP

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

AkzoNobel

Advies
houden
Aandelen Nederland

Nedap

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Nestlé

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Nieuwe Steen Investments

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Johnson & Johnson

Advies
kopen
Aandelen Nederland

CMcom

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Philips

Advies
houden
Aandelen Nederland

TomTom

Advies
houden
Aandelen Nederland

Just Eat Takeaway

Advies
houden
Aandelen Internationaal

JPMorgan Chase

Advies
houden
Aandelen Nederland

Fagron

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Caterpillar

Advies
houden
Aandelen Nederland

Basic-Fit

Advies
houden

Updates

Aandelen Nederland

CTP

Advies
houden
Aandelen Nederland

Besi

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Wereldhave

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Unilever

Advies
kopen
Aandelen Nederland

RELX

Advies
houden
Aandelen Nederland

ASML

Advies
kopen
Aandelen Nederland

WDP

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

AkzoNobel

Advies
houden
Aandelen Nederland

Nedap

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Nestlé

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Nieuwe Steen Investments

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Johnson & Johnson

Advies
kopen
Aandelen Nederland

CMcom

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Philips

Advies
houden
Aandelen Nederland

TomTom

Advies
houden
Aandelen Nederland

Just Eat Takeaway

Advies
houden
Aandelen Internationaal

JPMorgan Chase

Advies
houden
Aandelen Nederland

Fagron

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Caterpillar

Advies
houden
Aandelen Nederland

Basic-Fit

Advies
houden
Tips Peter Schutte, 26 jan 2016 12:07

EUR/USD short

0 0 Leestijd ongeveer

De koers van de euro tegenover de Amerikaanse dollar, het meest gewichtige valutapaar ter wereld, kan volgens de meeste marktvorsers maar één kant op, en wel omlaag. Vooral door de grote discrepantie in het monetaire beleid, gevoerd door de Amerikaanse Fed en de Europese Centrale Bank (ECB), ligt een verdere verzwakking van de euro volgens kenners in het verschiet. De Fed is eind vorig jaar begonnen aan een verkrappende politiek (lees: verhoging van de rente) terwijl de ECB zich gedwongen voelt de geldkraan steeds verder open te zetten. Kapitaal stroomt normaliter naar de hoogste rentevergoeding en dus zal er meer vraag komen naar dollars dan naar euro’s, zo luidt de redenering.

Analisten van Goldman Sachs zien de euro de komende maanden verzwakken van de actuele koers van rond $1,08 naar $0,95. Deze voorspelling volgt na de laatste persconferentie van ECB-president Mario Draghi. De Amerikaanse zakenbank denkt dat de dalende inflatie de ECB ertoe aan zal zetten langduriger te stimuleren dan de markt inschat. Draghi benadrukte dat het gehele ECB-beleidscomité achter hem staat, wat hem de mogelijkheid geeft extra maatregelen te treffen.

Afgezien daarvan wijzen momenteel vooral de grote groeiverschillen tussen beide economische blokken op een sterkere dollar. Europa is bovendien nog lang geen eenheid, en de recente forse stijging van de Griekse rente kan de eurocrisis zomaar doen herleven.

Valutakoersen zijn echter bijzonder moeilijk voorspelbaar. Zo is het denkbaar dat de dollar al te ver vooruit is gelopen op een stevige serie renteverhogingen. Door de actuele verzwakking van de opkomende landen, mede ingegeven door de groeivertraging in China en de dalende olieprijs, zou Fed-baas Janet Yellen het best wat rustiger aan kunnen doen. Daarbij begint de dure dollar veel Amerikaanse multinationals pijn te doen. Toch zien we genoeg reden om te denken dat de euro de weg omlaag zal vervolgen. Zo versterkt een zwakkere euro de positie van Europa op de exportmarkt, en uiteindelijk hebben ook de Verenigde Staten baat bij een sterker Europa.

Beleggen in valuta’s kan via cashtransacties of met financiële derivaten als turbo’s en speeders. Vanwege de hefboomwerking en/of stoplossniveaus zijn de risico’s van dit soort producten echter zeer hoog. Valutakoersen zijn bijzonder volatiel, waardoor bij turbo’s en speeders nagenoeg de gehele inleg verloren kan gaan. Een andere wijze van valutahandel verloopt via een ‘contract for difference’ (CFD). Dit is een onderlinge overeenkomst met een broker. Een CFD is niet beursgenoteerd en hierbij spelen dus andere risico’s, zoals het faillissement van de broker.

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €14,50 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!