Updates

Aandelen Nederland

OCI

Advies
houden
Aandelen Nederland

Aperam

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ASR

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Air France-KLM

Advies
houden
Aandelen Nederland

Ebusco

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Alfen

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Prosus

Advies
houden
Aandelen Nederland

Van Lanschot Kempen

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ForFarmers

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Apple

Advies
verkopen

Updates

Aandelen Nederland

OCI

Advies
houden
Aandelen Nederland

Aperam

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ASR

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Air France-KLM

Advies
houden
Aandelen Nederland

Ebusco

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Alfen

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Prosus

Advies
houden
Aandelen Nederland

Van Lanschot Kempen

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ForFarmers

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Apple

Advies
verkopen
Tips Michiel Pekelharing, 20 jan 2016 10:21

Alcoa

0 0 Leestijd ongeveer

Het vooruitzicht van de opsplitsing en van een eindmarkt die zich minder dramatisch ontwikkelt dan beleggers nu vrezen, maakt de weg vrij voor koersherstel van Alcoa.

Het zijn zware tijden voor grondstofbedrijven zoals Alcoa (AA). Het Amerikaanse concern is na Chinalco en Rusal de grootste producent van aluminium ter wereld. Net als deze branchegenoten, wordt het concern hard geraakt door de forse terugval van de prijs van deze grondstof, die in 2015 daalde van circa $350 tot $200 per ton. Alcoa fabriceert verder lichtgewicht metalen materialen voor met name autofabrikanten en vliegtuigbouwers. Met deze activiteiten gaat het een stuk beter. In het afgelopen jaar zijn langlopende contracten afgesloten met onder meer General Electric en Boeing, en daarbij staat de markt in de schijnwerpers doordat Warren Buffett het bedrijf Precision Castparts overneemt; de grote vliegtuigbouwers zijn goed voor circa 70% van de omzet van die onderneming. Het belangrijkste verschil tussen Precision Castparts en Alcoa is dat circa driekwart van de omzet van laatstgenoemde afkomstig is uit aluminiumproductie. Daar komt echter verandering in, aangezien Alcoa zichzelf in de loop van dit jaar gaat opsplitsen. Het nieuwe bedrijf – dat als voorlopige werknaam Value Add heeft gekregen – haalt bijna de helft van de inkomsten bij vliegtuigbouwers vandaan. Als aan deze activiteiten ongeveer dezelfde waardering wordt gehangen als de prijs die Buffett betaalde voor Precision Castparts, zou de waarde bijna de helft hoger liggen dan de huidige beurswaarde van Alcoa. De ogenschijnlijke onderwaardering is ontstaan doordat de beurskoers in de afgelopen twaalf maanden met ruim 55% is gedaald omdat beleggers zich zorgen maken over het enorme overschot op de aluminiummarkt. Nu de prijzen momenteel enorm onder druk staan als gevolg van een fors productieoverschot in China, hebben Amerikaanse bedrijven de capaciteit teruggeschroefd tot het laagste niveau in meer dan 60 jaar. Hierdoor kan de prijs in de Verenigde Staten in de loop van 2016 waarschijnlijk stabiliseren.

Het zijn zware tijden voor grondstofbedrijven zoals Alcoa (AA). Het Amerikaanse concern is na Chinalco en Rusal de grootste producent van aluminium ter wereld. Net als deze branchegenoten, wordt het concern hard geraakt door de forse terugval van de prijs van deze grondstof, die in 2015 daalde van circa $350 tot $200 per ton.

Alcoa fabriceert verder lichtgewicht metalen materialen voor met name autofabrikanten en vliegtuigbouwers. Met deze activiteiten gaat het een stuk beter. In het afgelopen jaar zijn langlopende contracten afgesloten met onder meer General Electric en Boeing, en daarbij staat de markt in de schijnwerpers doordat Warren Buffett het bedrijf Precision Castparts overneemt; de grote vliegtuigbouwers zijn goed voor circa 70% van de omzet van die onderneming.

Het belangrijkste verschil tussen Precision Castparts en Alcoa is dat circa driekwart van de omzet van laatstgenoemde afkomstig is uit aluminiumproductie. Daar komt echter verandering in, aangezien Alcoa zichzelf in de loop van dit jaar gaat opsplitsen. Het nieuwe bedrijf – dat als voorlopige werknaam Value Add heeft gekregen – haalt bijna de helft van de inkomsten bij vliegtuigbouwers vandaan. Als aan deze activiteiten ongeveer dezelfde waardering wordt gehangen als de prijs die Buffett betaalde voor Precision Castparts, zou de waarde bijna de helft hoger liggen dan de huidige beurswaarde van Alcoa.

De ogenschijnlijke onderwaardering is ontstaan doordat de beurskoers in de afgelopen twaalf maanden met ruim 55% is gedaald omdat beleggers zich zorgen maken over het enorme overschot op de aluminiummarkt. Nu de prijzen momenteel enorm onder druk staan als gevolg van een fors productieoverschot in China, hebben Amerikaanse bedrijven de capaciteit teruggeschroefd tot het laagste niveau in meer dan 60 jaar. Hierdoor kan de prijs in de Verenigde Staten in de loop van 2016 waarschijnlijk stabiliseren.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €10,75 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!
Meer uitleg over inloggen? Lees de FAQ