Updates

Aandelen Nederland

OCI

Advies
houden
Aandelen Nederland

Aperam

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ASR

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Air France-KLM

Advies
houden
Aandelen Nederland

Ebusco

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Alfen

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Prosus

Advies
houden
Aandelen Nederland

Van Lanschot Kempen

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ForFarmers

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Apple

Advies
verkopen

Updates

Aandelen Nederland

OCI

Advies
houden
Aandelen Nederland

Aperam

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ASR

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Air France-KLM

Advies
houden
Aandelen Nederland

Ebusco

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Alfen

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Prosus

Advies
houden
Aandelen Nederland

Van Lanschot Kempen

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ForFarmers

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Apple

Advies
verkopen
Opinie Stephen Hendriks, 13 jan 2016 12:36

Assetallocatie: Bedrijfsobligaties

0 0 Leestijd ongeveer

Net als de aandelenmarkten is ook de markt voor euro-bedrijfsobligaties het jaar niet goed gestart. Dat geldt zowel voor de meer solide investment-gradeleningen als de risicovolle high-yieldobligaties. Wel zijn de uitslagen veel minder groot dan op de aandelenmarkten. Dit jaar liep het effectief rendement op de door Markit samengestelde iBoxx Euro Corporates Index van investment-gradeleningen licht op, van 1,79 tot 1,81%. (Effectief rendement en koers bewegen tegengesteld; een hoger effectief rendement correspondeert dus met een lagere koers.) Wel steeg de risico-opslag op deze index met bijna 9 basispunten tot 163,29 basispunten. Dit negatieve effect werd echter voor een heel groot deel gecompenseerd door de daling van het effectief rendement op Duitse vijfjarige staatsleningen van -0,045% eind 2015 tot -0,113% begin deze week. De iBoxx Euro Corporate Index daalde dan ook met slechts 0,2%. In het high-yieldsegment was, zoals verwacht, de koersreactie heviger. Het effectief rendement op de iBoxx Euro High Yield Main Index steeg dit jaar van 5,31 naar 5,53%. De risico-opslag steeg van ruim 528 basispunten tot meer dan 554 basispunten. De koers van deze high-yieldindex daalde dit jaar dan ook al ruim 1%. Toch ligt het effectief rendement op Europese high-yieldleningen ruim 280 basispunten (2,8 procentpunt) lager dan op Amerikaans high yield. Daarmee lijkt het Amerikaanse high-yieldsegment aantrekkelijk geprijsd ten opzichte van het Europese deel. Dat is echter een misvatting, zegt Hans Lorenzen, obligatiestrateeg bij Citi. Een deel van het verschil van 180 basispunten is simpelweg het verschil tussen de Amerikaanse en Duitse vijfjaarsrente van zo’n 160 basispunten. Bovendien is de samenstelling van de Amerikaanse en Europese high-yieldindex verschillend. De Energiesector – die nu zo onder druk staat – maakt slechts 6,3% van de Europese high-yieldindex uit tegen liefst 17,2% voor de Amerikaanse index. Er is dan ook een duidelijk verschil in kredietkwaliteit tussen beide indices. Dat blijft, zo constateert Lorenzen, niet beperkt tot de Energiesector. Leningen met de hoogste high yield credit rating (BB) zijn ruim 70% van de Europese index maar nog geen 50% van de Amerikaanse. De Amerikaanse high-yieldindex herbergt dan weer 14% leningen met de lage CCC-rating tegen slechts 3% voor de Europese high-yieldindex. Citi spreekt dan ook zijn voorkeur uit voor Europees high yield, net als wij vorige week deden.

Net als de aandelenmarkten is ook de markt voor euro-bedrijfsobligaties het jaar niet goed gestart. Dat geldt zowel voor de meer solide investment-gradeleningen als de risicovolle high-yieldobligaties. Wel zijn de uitslagen veel minder groot dan op de aandelenmarkten. Dit jaar liep het effectief rendement op de door Markit samengestelde iBoxx Euro Corporates Index van investment-gradeleningen licht op, van 1,79 tot 1,81%. (Effectief rendement en koers bewegen tegengesteld; een hoger effectief rendement correspondeert dus met een lagere koers.) Wel steeg de risico-opslag op deze index met bijna 9 basispunten tot 163,29 basispunten.

Dit negatieve effect werd echter voor een heel groot deel gecompenseerd door de daling van het effectief rendement op Duitse vijfjarige staatsleningen van -0,045% eind 2015 tot -0,113% begin deze week. De iBoxx Euro Corporate Index daalde dan ook met slechts 0,2%. In het high-yieldsegment was, zoals verwacht, de koersreactie heviger. Het effectief rendement op de iBoxx Euro High Yield Main Index steeg dit jaar van 5,31 naar 5,53%. De risico-opslag steeg van ruim 528 basispunten tot meer dan 554 basispunten. De koers van deze high-yieldindex daalde dit jaar dan ook al ruim 1%.

Toch ligt het effectief rendement op Europese high-yieldleningen ruim 280 basispunten (2,8 procentpunt) lager dan op Amerikaans high yield. Daarmee lijkt het Amerikaanse high-yieldsegment aantrekkelijk geprijsd ten opzichte van het Europese deel. Dat is echter een misvatting, zegt Hans Lorenzen, obligatiestrateeg bij Citi. Een deel van het verschil van 180 basispunten is simpelweg het verschil tussen de Amerikaanse en Duitse vijfjaarsrente van zo’n 160 basispunten. Bovendien is de samenstelling van de Amerikaanse en Europese high-yieldindex verschillend.

De Energiesector – die nu zo onder druk staat – maakt slechts 6,3% van de Europese high-yieldindex uit tegen liefst 17,2% voor de Amerikaanse index. Er is dan ook een duidelijk verschil in kredietkwaliteit tussen beide indices. Dat blijft, zo constateert Lorenzen, niet beperkt tot de Energiesector. Leningen met de hoogste high yield credit rating (BB) zijn ruim 70% van de Europese index maar nog geen 50% van de Amerikaanse. De Amerikaanse high-yieldindex herbergt dan weer 14% leningen met de lage CCC-rating tegen slechts 3% voor de Europese high-yieldindex. Citi spreekt dan ook zijn voorkeur uit voor Europees high yield, net als wij vorige week deden.

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €10,75 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!
Meer uitleg over inloggen? Lees de FAQ