Updates

Aandelen Internationaal

JPMorgan Chase

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

Goldman Sachs

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ASMI

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ASML

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Neways

Advies
houden
Aandelen Internationaal

BP

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Sligro

Advies
verkopen

Updates

Aandelen Internationaal

JPMorgan Chase

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

Goldman Sachs

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ASMI

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ASML

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Neways

Advies
houden
Aandelen Internationaal

BP

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Sligro

Advies
verkopen
Opinie Karel Mercx, 27 nov 2015 15:10

Hoe kan het dat elk jaar meer dan de helft van de ETF’s verliesgevend is?

0 0 Leestijd ongeveer

Op de website van Morningstar staan de rendementen van de 1831 ETF’s waar het meeste handel in is. In 2015 staan er daarvan 662 in de plus, slechts een derde. Daar zijn twee belangrijke redenen voor. De eerste is dat er een hoop onaantrekkelijke producten verkrijgbaar zijn, bijvoorbeeld hefboom-ETF’s. Deze categorie gaat op lange termijn gegarandeerd naar beneden.

Reken maar mee: een koers is 100 en stijgt vervolgens met 10% naar 110. Daarna daalt de koers 9,1% naar 100. Een ETF met als onderliggende waarde deze koers komt ook op 100 uit, maar een hefboom van twee op 98,16. De eerste stijging is 20% (2 x 10) naar 120. Vervolgens is de daling 18,2% (2 x 9,1). Omdat de beurs de helft van de tijd zijwaarts gaat, is een tracker met hefboom onaantrekkelijk. U kunt dit soort producten wel gebruiken voor de dag- en de korte termijn handel. Ook ETF’s op volatiliteitsindices gaan op lange termijn altijd naar beneden.

Een tweede reden dat ETF’s het dit jaar slecht doen is simpelweg dat in 2015 bijna elke vermogenscategorie in de min staat. Edelmetalen, gewone metalen en andere grondstoffen zijn per saldo allemaal tientallen procenten kwijtgeraakt. Ook een groot gedeelte van de aandelen uit opkomende markten lijdt dit jaar verlies en bovendien heeft de Amerikaanse dollar een flinke tik uitgedeeld. Voor bijna elk land is de dollar de maatstaf voor de waarde van zijn eigen valuta. De Amerikaanse munt is in 2015 ten opzichte van alle andere belangrijke valuta’s aangesterkt. Dit is meteen de reden dat de wereld van het ETF-beleggen uitgedrukt in euro’s er een stuk vrolijker uit ziet.

Amerikaanse staatsobligaties met een looptijd van 20 jaar en langer (tickercode TLT) staan voor 2015 1,8% in de min. De euro-belegger in deze TLT heeft echter een rendement behaald van 11,9%. De lijst van Morningstar is een ideale plaats om nieuwe interessante ETF’s te ontdekken. Sorteer als eerste op ETF’s met de meeste omzet. Kijk vervolgens naar het rendement tussen de ETF en de onderliggende waarde. Zo vermijdt u het risico dat u in een ETF stapt die gegarandeerd verliest.

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €14,50 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!