Updates

Aandelen Internationaal

JPMorgan Chase

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

Goldman Sachs

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ASMI

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ASML

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Neways

Advies
houden
Aandelen Internationaal

BP

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Sligro

Advies
verkopen

Updates

Aandelen Internationaal

JPMorgan Chase

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

Goldman Sachs

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ASMI

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ASML

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Neways

Advies
houden
Aandelen Internationaal

BP

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Sligro

Advies
verkopen
Opinie Karel Mercx, 20 nov 2015 08:49

Welke index volgt uw ETF?

0 0 Leestijd ongeveer

De onderliggende waarde van een ETF is bijna altijd een index. Die indices
zijn stuk voor stuk op een unieke manier opgebouwd en het maakt dus
nogal wat uit welke index u als beleggingsbasis kiest. Over dit vraagstuk
gaat de tweede aflevering van onze serie over beleggen in ETF’s.

 Vier van de vijf fondsmanagers behalen geen hogere rendementen dan de benchmark. Dit is een ijzersterk argument om alleen te beleggen in ETF’s. De onderliggende waarde van een ETF is vaak een index die is samengesteld met een mandje aandelen. De belegger moet zich echter realiseren dat bijna elke index op een andere manier is opgebouwd. In dit deel van onze serie over ETF’s leggen we in drie stappen uit op welke onderdelen de belangrijkste indices van elkaar verschillen.

Het beheerd vermogen
Als u besloten heeft in welke index u wilt beleggen, dan blijken er van sommige indices soms wel meer dan tien aanbieders te zijn die ETF’s op die bepaalde index uitgeven. Hoe bepaalt u dan uw uiteindelijke keus? Een goede stelregel daarbij is om te kijken naar het beheerd vermogen. Vaak is er één ETF die het grootste deel van het geld naar zich toetrekt. Dit is bijna altijd de beste keus. Een website die u hierbij goed op weg helpt is ETF.com.
Stap 1

Ken de verschillen tussen indices

De beurs van Amsterdam kent drie indices voor 75 Nederlandse aandelen: de AEX, de AMX en de AScX. Rangschikking gebeurt niet alleen op beurswaarde, maar ook aan de hand van het aantal vrij verhandelbare aandelen. Beurswaarde wordt berekend door het aantal uitstaande aandelen te vermenigvuldigen met de prijs van een aandeel. De mate van vrije verhandelbaarheid wordt bepaald door het aantal aandelen dat op de beurs genoteerd staat. Dit laatste kan vergaande gevolgen hebben. Een groot fonds als Hunter Douglas (beurswaarde €1,4 mrd) is maar beperkt verhandelbaar en staat daarom niet in een van de hoofdindices. Tegelijkertijd zitten in de AScX wel allemaal kleine fondsen met beurswaardes van ‘slechts’ tientallen miljoenen.

De Amsterdamse beurs kent meer opvallende regels. Eén daarvan is een maximale weging van 15% per aandeel. Shell heeft een waarde van €146 mrd en is daarmee met stip het grootste beursgenoteerde bedrijf van het Damrak. In tijden van crisis gaat deze defensieve oliereus minder hard onderuit dan de aandelen van bedrijven met een cyclisch karakter. Dit zorgde ervoor dat de weging van Shell tijdens de wereldwijde crisis van 2008 steeg naar 25%. Om toch aan de regel van 15% vast te houden, wordt de weging van de aandelen één keer per jaar aangepast. Door dit soort indexregels zijn wij geen liefhebbers van beleggen in een Amsterdamse index.

De index
In het verleden had een index drie functies. De eerste was om vergelijkingen te kunnen maken in de tijd: Nederlandse aandelen zijn in het afgelopen jaar zoveel procent gestegen. De tweede functie was om de eigen portefeuille te vergelijkingen met de index: mijn aandelen hebben het zoveel procent beter of slechter gedaan dan de index. De laatste functie was om de speculatie op grote hoeveelheden aandelen eenvoudiger te maken: ik koop een putoptie of een future op de AEX. In 1993 zag de eerste ETF in de Verenigde Staten het licht Daardoor kwam er een vierde functie bij: een eenvoudige manier om hetzelfde rendement te krijgen als de index. Dit was voor veel beleggers een uitkomst, waardoor het belang van de index snel verder toenam.

In de VS gelden weer andere uitgangspunten. Het grootste bedrijf ter wereld is Apple, met een beurswaarde van $637 mrd. Apple zit in de Dow Jones met een weging van 4,35%. Maar het zwaarstwegende bedrijf in de Dow Jones is Goldman Sachs (beurswaarde $81 mrd) met een aandeel van 7,38%. Dit verschil komt doordat de weging in de Dow Jones volgt uit de hoogte van de aandelenkoers. Goldman Sachs staat op $190 en Apple op $112. Terwijl de beurswaarde van Goldman Sachs dus één achtste is van die van Apple, ligt de weging in de index maar liefst 70% hoger. De Dow Jones wordt al sinds de 19e eeuw op deze manier berekend en de Amerikaanse beurs laat die traditie niet los. Om deze reden zijn we ook geen fan van de Dow Jones.

Een derde aandachtspunt is het dividend. Bijna nergens ter wereld wordt het dividend van aandelen meegenomen in de indexwaarde. Dit is begrijpelijk, want als het dividend wordt betaald, gaat de waarde van de koers af. Uitzondering is de Duitse DAX. Die index neemt het dividend wel mee in de indexstand. Op termijn lijken de verschillen tussen de Duitse DAX en de Amsterdam AEX op te lopen. De afgelopen vijf jaar steeg de DAX met 59% en de AEX met 32%. Met het dividend erbij gerekend is het verschil veel kleiner en staat de AEX ruim 55% hoger

Grootste index

De grootste index ter wereld is de Bloomberg World Exchange Market Capitalization Index. In deze index zitten de tienduizenden aandelen die wereldwijd genoteerd staan. De totale waarde van deze index bedraag $6404 mrd. 36% van de beurswaarde staat genoteerd in de Verenigde Staten, 0,61% komt uit Nederland. Belgische aandelen zijn verantwoordelijk voor 0,60% van de totale indexwaarde.

Dividend index

In de Aristocrats Index zitten Amerikaanse aandelen uit de S&P500 die minimaal 25 jaar op rij het dividend hebben verhoogd. Bedrijven die op lange termijn structureel het dividend weten te verhogen, laten hogere rendementen zien dan de standaardaandelen. Sinds de eeuwwisseling is de Aristocrats Index met 339,99% opgelopen. Ter vergelijking: de S&P500 is in diezelfde periode 91,40% gestegen.

Gevaarlijke index

ETF’s hebben de naam veiliger te zijn dan beleggen in individuele aandelen. Kiest de belegger echter een sector die volledig instort, dan zijn ETF’s net zo onveilig als individuele aandelen. Een voorbeeld is de Griekse Banken Index. Die stond in 2007 op 72.964 punten. Afgelopen week sloot de index op 176, een verlies van 99,8%. Dit is ook wel eens gebeurd met een hoofdindex. Sinds 2007 heeft de beurs van Cyprus 98% verloren.

Kleinste index

Bijna elk land heeft zijn eigen beurs. Het is een statussymbool dat de economische vooruitgang laat zien. Daarnaast is de beurs een mogelijkheid om eenvoudiger buitenlands kapitaal aan te trekken. De kleinste index ter wereld is die van Cambodja. Die telt maar twee aandelen. De een na kleinste beurs is die van Laos, waar vier bedrijven een beursnotering hebben. Op de beurs van de Malediven staan zes aandelen genoteerd.

Syrische index

Een aandelenbeurs sluit z’n deuren niet snel. Aan de Syrische Damascus Securities Exchange (DSE) staan 24 aandelen genoteerd, waarin vier dagen per week wordt gehandeld. Het is opmerkelijk dat de langlopende oorlog in het land er niet toe heeft geleid dat de aandelenhandel stil is komen te liggen. De index van de Syrische beurs staat dit jaar 4,75% lager. Ter vergelijking: de index van Oekraïne staat dit jaar tot nog toe 53,5% in de min.

Stap 2

Zoek de beste index

De Amerikaanse S&P500 is voor de meeste beleggers de beste index om te volgen. Geen enkel aandeel heeft er een grote weging in. Apple telt bijvoorbeeld voor slechts 2,4% mee. Het is weliswaar een Amerikaanse index, maar een groot deel van de omzet komt uit het buitenland. Bedrijven als Google, CocaCola, Facebook, McDonald’s, Walt-Disney, VISA, Nike enzovoort zijn ook in Europa allemaal grote spelers. De beste manier om deze index te kopen is via de SPDR Trust. Deze ETF, die te vinden is via de Tickercode SPY, rekent slechts 0,095% kosten per jaar. Beleggers hebben aan deze ETF $173 mrd toevertrouwd. Wilt u in zee met bedrijven uit alle delen van de wereld, dan is de iShares MSCI World ETF een alternatief. U belegt dan in ruim 1700 verschillende bedrijven. De grootste concerns zijn bijna wel allemaal Amerikaans. U betaalt voor die wereldwijde spreiding echter 0,5% aan kosten; ruim vijf keer zoveel als voor de SPDR Trust. Dit slaat een deuk in het rendement op lange termijn.

201115

 

Stap 3

Pas op met obligaties

Als een bedrijf in de financiële problemen komt, geeft het vaak obligaties uit. Dit betekent dat in een ETF met als onderliggende waarde een marktgewogen index, zwakke bedrijven een steeds hogere weging krijgen. Een voorbeeld hiervan is de Merrill Lynch US High Yield ETF. Sommige obligatie-ETF’s kijken naar de cijfers van het bedrijf zelf. Hoe beter die zijn, hoe zwaarder de weging van de obligaties van dat bedrijf. Een voorbeeld hiervan is de RAFI Bond US High Yield ETF. In de ETF van Merril Lynch zitten helemaal geen obligaties met de hoogste rating (BBB), in die van RAFI 11%. Obligaties met de slechtste rating (B) maken bij Merril 50,5% van het totaal uit en bij RAFI 31,1% . De almaar dalende rente heeft ervoor gezorgd dat beide ETF’s gelijk hebben gepresteerd, maar wij denken dat in tijden van onrust RAFI het veel beter zal doen dan Merril.

Lees ook: Wat is een ETF en wat kan ik er mee?

Lees verder in het Dossier Educatie

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €14,50 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!