Updates

Aandelen Nederland

CTP

Advies
houden
Aandelen Nederland

Besi

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Wereldhave

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Unilever

Advies
kopen
Aandelen Nederland

RELX

Advies
houden
Aandelen Nederland

ASML

Advies
kopen
Aandelen Nederland

WDP

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

AkzoNobel

Advies
houden
Aandelen Nederland

Nedap

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Nestlé

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Nieuwe Steen Investments

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Johnson & Johnson

Advies
kopen
Aandelen Nederland

CMcom

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Philips

Advies
houden
Aandelen Nederland

TomTom

Advies
houden
Aandelen Nederland

Just Eat Takeaway

Advies
houden
Aandelen Internationaal

JPMorgan Chase

Advies
houden
Aandelen Nederland

Fagron

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Caterpillar

Advies
houden
Aandelen Nederland

Basic-Fit

Advies
houden

Updates

Aandelen Nederland

CTP

Advies
houden
Aandelen Nederland

Besi

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Wereldhave

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Unilever

Advies
kopen
Aandelen Nederland

RELX

Advies
houden
Aandelen Nederland

ASML

Advies
kopen
Aandelen Nederland

WDP

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

AkzoNobel

Advies
houden
Aandelen Nederland

Nedap

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Nestlé

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Nieuwe Steen Investments

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Johnson & Johnson

Advies
kopen
Aandelen Nederland

CMcom

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Philips

Advies
houden
Aandelen Nederland

TomTom

Advies
houden
Aandelen Nederland

Just Eat Takeaway

Advies
houden
Aandelen Internationaal

JPMorgan Chase

Advies
houden
Aandelen Nederland

Fagron

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Caterpillar

Advies
houden
Aandelen Nederland

Basic-Fit

Advies
houden
Opinie Ivan Snurer, 18 nov 2015 09:30

Wat koop je voor een koopadvies

0 0 Leestijd ongeveer

Banken publiceren vanaf medio november hun outlook voor volgend jaar. Daarin laten ze hun licht schijnen op de economie, kijken ze welke beleggingen kansrijk zijn en presenteren ze hun favoriete aandelen. Op dit moment is ING een van de kanshebbers.

Ieder zichzelf respecterende bank presenteert rond deze tijd van het jaar zijn visie op de ontwikkelingen van de mondiale economie en spreekt daarin zijn verwachtingen uit voor het beursjaar dat eraan zit te komen. Vaak zijn dat lijvige rapporten die steevast eindigen met een overzicht van de favoriete aandelen van de bank. In de regel kleeft op de meerderheid van die aandelen een koopadvies.

1.629 Beleggingsadviezen

Volgens dataleverancier Bloomberg hebben aandelenanalisten op dit moment 1.629 beleggingsadviezen uitstaan voor de indexleden van de €uro STOXX 50. Dat komt neer op een 33 opinies per aandeel. Door de bank genomen, telt elk Europees hoofdaandeel 16 koopaanbevelingen, 13 houdadviezen en 4 verkooprecommendaties.

Niet veel anders

Begin januari was dit niet veel anders: elk aandeel uit de €uro STOXX 50 telde bij de jaarwisseling gemiddeld genomen 18 koopadviezen, 15 houdenrecommendaties en 5 verkoopaanbevelingen. De vijf aandelen met begin dit jaar de meeste koopadviezen achter hun naam doen tot dusver in 2015 inclusief dividend 38,3 procent versus een totaalrendement van 12,3 procent voor de Europese hoofdindex, ofwel een overrendement van 26 procentpunt.

Wijsheid in pacht

Wie nu denkt dat analisten de wijsheid in pacht hebben, moet even naar de rendementen van het jaar ervoor kijken. De vijf Europese hoofdaandelen die begin 2014 door hen met koopadviezen werden overladen produceerden dat jaar een negatief rendement van 2,8 procent terwijl de €uro STOXX 50 dividend meegerekend 4 procent winst boekte. Dat is per saldo een ondermaatse prestatie van 6,8 procentpunt.

Verder terug in de tijd

Ter leering ende vermaeck gaan we twee jaar verder terug in de tijd. De vijf Europese aandelen die analisten in januari 2012 tipten, realiseerden in dat kalenderjaar een totaalrendement van 15,9 procent, de index 18,1 procent. Dat komt neer op een onderrendement van 2,2 procentpunt. In het jaar erna scoorden de vijf meest geadviseerde aandelen uit de €uro STOXX 50 een totaalrendement van 25 procent tegenover een totaalrendement van 21,5 procent van de Europese hoofdindex in 2013, oftewel een overrendement van 3,5 procentpunt.

 

De strekking moge duidelijk zijn: het kopen van aandelen met de meeste koopadviezen kan een mooi rendement opleveren, maar levert in de regel eerder eenzelfde rendement op als de referentie-index. Wanneer in de komende weken de favoriete aandelen van banken voorbij flitsen, dan is de kans groot dat je namen als Airbus (FR:AIR), AXA (FR:CS), Daimler (DE:DAI), ENEL (IT:ENEL), Engie (FR:ENGI), ING (NL:INGA), Safran (FR:SAF), Sanofi (FR:SAN), SAP (DE:SAP) en Schneider Electric (FR:SU) ziet passeren.

Vijf op een rij

Wanneer je de namen naast elkaar legt, dan zijn ING, Daimler, AXA, Airbus en Engie wellicht de meest koopwaardige aandelen. Indien je een bovengemiddeld rendement nastreeft, heeft het echter weinig zin om dezelfde aandelen te kopen als alle andere beleggers, maar vooral: beleg alleen in aandelen (lees: bedrijven) die je begrijpt en waar je een goed gevoel bij hebt.

 

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €14,50 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!