Updates

Aandelen Nederland

KPN

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Facebook

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Intel

Advies
kopen
Aandelen Nederland

CTP

Advies
houden
Aandelen Nederland

Besi

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Wereldhave

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Unilever

Advies
kopen
Aandelen Nederland

RELX

Advies
houden
Aandelen Nederland

ASML

Advies
kopen
Aandelen Nederland

WDP

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

AkzoNobel

Advies
houden
Aandelen Nederland

Nedap

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Nestlé

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Nieuwe Steen Investments

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Johnson & Johnson

Advies
kopen
Aandelen Nederland

CMcom

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Philips

Advies
houden
Aandelen Nederland

TomTom

Advies
houden
Aandelen Nederland

Just Eat Takeaway

Advies
houden
Aandelen Internationaal

JPMorgan Chase

Advies
houden
Aandelen Nederland

Fagron

Advies
houden

Updates

Aandelen Nederland

KPN

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Facebook

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Intel

Advies
kopen
Aandelen Nederland

CTP

Advies
houden
Aandelen Nederland

Besi

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Wereldhave

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Unilever

Advies
kopen
Aandelen Nederland

RELX

Advies
houden
Aandelen Nederland

ASML

Advies
kopen
Aandelen Nederland

WDP

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

AkzoNobel

Advies
houden
Aandelen Nederland

Nedap

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Nestlé

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Nieuwe Steen Investments

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Johnson & Johnson

Advies
kopen
Aandelen Nederland

CMcom

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Philips

Advies
houden
Aandelen Nederland

TomTom

Advies
houden
Aandelen Nederland

Just Eat Takeaway

Advies
houden
Aandelen Internationaal

JPMorgan Chase

Advies
houden
Aandelen Nederland

Fagron

Advies
houden
Opinie Ivan Snurer, 9 sep 2015 11:00

10 aandelen uit de Gouden Driehoek

0 0 Leestijd ongeveer

Iedereen vraagt zich wel eens af welke beleggingsstrategie de beste is. Door stijlfactoren zoals Value, Quality en Momentum te combineren kunt u hogere rendementen behalen. Welke 10 fondsen zitten in de gouden driehoek?

Tegenwoordig spreekt men van Smart Beta, maar andere stijlfactoren die bij beleggen een rol spelen zijn Dividend, Growth, Size en Volatility. Overigens er bestaan nog andere factoren die van invloed zijn op de koers van een aandeel, zoals sector en land.

Iedere belegger vraagt zich wel eens af welke aandelenstrategie de beste is. De geschiedenis leert dat waarde-aandelen beter renderen dan groeiwaarden, maar bij Value ligt de focus op de lange termijn. Dat wil zeggen dat het soms enige tijd kan duren vooraleer de markt de echte waarde van goedkope aandelen weet te waarderen.

Bij momentumstrategieën ligt de focus op de korte termijn. Aandelen die stijgen hebben de neiging om te blijven stijgen en de aandelen die dalen, neigen verder te dalen, maar momentumbeleggers moeten wel over stalen zenuwen beschikken. Om de zoveel tijd keert de trend van het momentum om, en dit veelal abrupt. Het is een aandelenstrategie die gevoelig is voor zware tegenslagen.

Omdat veel beleggers zich niet prettig voelen bij loepzuivere momentumstrategieën adviseert Robert Novy-Marx om de factor te combineren met Quality en Value. De Amerikaan is als bijzonder hoogleraar financiële markten verbonden aan de University van Rochester, New York. Professor Novy-Marx verwierf wereldfaam met zijn onderzoeken naar waarde- en kwaliteitsaandelen.

Meettechnieken

Zoals de meeste academici meet Novy-Marx het momentum aan hand van de koersontwikkeling over twaalf maanden waarbij de koersontwikkeling van de jongste maand niet wordt meegenomen. De wetenschappelijke notatie is 12-1 Momentum, dat even terzijde.

Novy-Marx leest de waarde van aandelen af aan het basale koers/boekwaarde, maar voor de berekening van de kwaliteit grijpt hij niet naar het rendement op eigen vermogen als maatstaf, maar naar de ratio van brutowinst en totaalvermogen. Idealiter is de brutowinst drie keer groter dan het totaalvermogen, maar dat is geen harde eis.

Drie-eenheid

Volgens Novy-Marx is een goede combinatie van niet-gecorreleerde factoren belangrijker dan het stellen van boven- of ondergrenzen bij de waardering van aandelen. Net zoals Joel Greenblatt (Magic Formula) rangschikt hij de aandelen aan hand van de drie stijlfactoren waardoor Value, Quality en Momentum elk een duit in het zakje doen. Elke factor heeft zijn eigen toegevoegde waarde.

Quality is bedoeld als verzekering in zogeheten bear markets (dalende markten), Momentum dient als verklikker voor een trendommekeer en Value wordt ingezet als indicator van goedkope aandelen.

De voorbije twintig jaar produceerde de Gouden-Driehoekstrategie bij jaarlijkse herbalancering een totaalrendement van pakweg vijftien procent. Dat is bijna twee keer zoveel als de STOXX Europe 600 die inclusief dividend tussen 1995 en 2014 op jaarbasis op een haar na acht procent steeg.

Dit jaar doet de combinatie van Value, Quality en Momentum ruim twintig procent tegenover acht procent voor de Europese aandelenindex. En dit ondanks de 'zomerstorm' op de aandelenmarkten.

En tot slot het overzicht van de actuele top-10. LVMH staat niet op de lijst, maar aangezien Delhaize het voorwerp is van een overname komt de Franse producent van luxegoederen eveneens in beeld.

@ Ivan Snurer

PS: Op speciaal verzoek het tiental dat per 30 spetember 2015 voldoet aan de eisen qua Value, Quality en Momentum.