Updates

Aandelen Nederland

CTP

Advies
houden
Aandelen Nederland

Besi

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Wereldhave

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Unilever

Advies
kopen
Aandelen Nederland

RELX

Advies
houden
Aandelen Nederland

ASML

Advies
kopen
Aandelen Nederland

WDP

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

AkzoNobel

Advies
houden
Aandelen Nederland

Nedap

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Nestlé

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Nieuwe Steen Investments

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Johnson & Johnson

Advies
kopen
Aandelen Nederland

CMcom

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Philips

Advies
houden
Aandelen Nederland

TomTom

Advies
houden
Aandelen Nederland

Just Eat Takeaway

Advies
houden
Aandelen Internationaal

JPMorgan Chase

Advies
houden
Aandelen Nederland

Fagron

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Caterpillar

Advies
houden
Aandelen Nederland

Basic-Fit

Advies
houden

Updates

Aandelen Nederland

CTP

Advies
houden
Aandelen Nederland

Besi

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Wereldhave

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Unilever

Advies
kopen
Aandelen Nederland

RELX

Advies
houden
Aandelen Nederland

ASML

Advies
kopen
Aandelen Nederland

WDP

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

AkzoNobel

Advies
houden
Aandelen Nederland

Nedap

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Nestlé

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Nieuwe Steen Investments

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Johnson & Johnson

Advies
kopen
Aandelen Nederland

CMcom

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Philips

Advies
houden
Aandelen Nederland

TomTom

Advies
houden
Aandelen Nederland

Just Eat Takeaway

Advies
houden
Aandelen Internationaal

JPMorgan Chase

Advies
houden
Aandelen Nederland

Fagron

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Caterpillar

Advies
houden
Aandelen Nederland

Basic-Fit

Advies
houden
Opinie Vincent van Roon, 24 aug 2015 11:44

Juist kopen na sluimercrash

0 0 Leestijd ongeveer

Door de sluimercrash is de angst erin geslopen op de beurs. Speculanten en langetermijnbeleggers lijken juist tegenovergesteld te handelen.

Het beurssentiment is in korte tijd omgeslagen naar uiterst negatief. Voor veel beleggers komt dit als een totale verrassing; zij dachten juist dat na de Griekse perikelen het optimisme zou overheersen.

De groeivertraging van China wordt als belangrijkste oorzaak aangewezen voor de sluimercrash. Het besmettingsgevaar naar andere opkomende landen en de westerse wereld zorgt wereldwijd voor dalende beurzen. De dalende olieprijs en stijgende euro die mede hiervan het gevolg zijn spelen ook niet in het voordeel van AEX-fondsen. Door het aftreden van de Griekse premier Tsipras zijn de Europese spanningen ook weer terug. Door al deze problemen is de AEX in een sterk neerwaartse trend beland en technisch analisten voorspellen nog veel lagere koersen.

Veel forumleden verkopen plots aandelen die ze al weken of langer ophemelden. Is de toekomst voor een dergelijk bedrijf binnen een week zo verslechterd dat je tegen elke prijs van je aandelen af wilt? De angst voor verder dalende koersen verandert het gedrag van beleggers. Men is bang om op korte termijn veel geld te verliezen, terwijl op de langere termijn de koersen net zo goed weer kunnen herstellen. Het zijn vooral de speculanten, met een horizon van enkele weken tot maanden, die van hun aandelen af willen. En op fora is veruit het merendeel speculant. Speculanten handelen op sentiment; langetermijnbeleggers kijken puur naar de cijfers.

500 punten

Hoe anders was het enkele maanden geleden toen de AEX nog boven de 500 punten stond. In de euforie zagen beleggers de koersen nog veel verder omhoog gaan. De seinen leken allemaal op groen te staan. Het optimisme was te zien in de stand van de ING Beleggingsbarometer. In dit blog was toen al te lezen dat sommige beleggers zich ongemakkelijk voelden bij de recordstand. Een zeer hoog beleggersvertrouwen duidt vaak op een ‘overbought’-situatie, met als gevolg topvorming.

De ING Beleggingsbarometer lijkt wederom zijn waarde te hebben bewezen door het aanwijzen van een top. Op het moment dat iedereen aandelen bezit moet je juist verkopen. Wanneer iedereen van zijn aandelen af wil moet je juist kopen. Op basis van deze methodiek zou je in de huidige situatie juist weer moeten kopen. Er is namelijk sprake van doorgeslagen pessimisme en een ‘oversold’-situatie.

Lange termijn

Er waren niet alleen maar pessimisten op beleggingsfora de afgelopen dagen. Forumleden die voor de lange termijn beleggen, beginnen nu juist aandelen te kopen. Zij denken dat de koersen wel erg veel vooruitlopen op de ellende die kan komen en wijzen erop dat analisten sterk verdeeld zijn over de invloed van de groeivertraging in China. Het merendeel lijkt toch niet al te negatief en vindt de koersdalingen overdreven. Er wordt op dit moment te veel pessimisme in de koersen verwerkt. Verkopende speculanten kunnen de koersen nog een stukje lager zetten, maar voor de langere termijn zijn dit volgens de optimisten mooie instapkoersen.

De gehele aandelenmarkt is ingestort in navolging van Shanghai, maar je kunt je afvragen of alle Nederlandse bedrijven last hebben van de vertragende groei in China. Zal Binck minder transacties doen door de crisis? Of juist meer? Is de daling van Binck van 11% in een week terecht? Zal Post NL (Foto: Franklin Heijnen) minder brieven en pakjes bezorgen door de Chinese groeivertraging? Is de daling van 8% binnen een week terecht? Volgens forumleden die aangeven voor de langere tijd te beleggen zijn dit twee interessante aandelen.

De bedrijven die vorige week goede halfjaarcijfers presenteerden konden de schade beperkt houden of zelfs stijgen. De bedrijven met mindere resultaten werden in een dalende markt nog eens extra hard getroffen door een verkoopgolf. Dit jaar blijkt maar weer eens dat je afscheid moet nemen van de kneusjes onder de beursfondsen. Het doek is inmiddels al gevallen voor Ballast Nedam en Imtech. Beleggers denken dat je ook op moet passen met Heijmans en Fagron. Het management zou er verstandig aan doen beleggers uitgebreider te informeren de komende tijd over de gang van zaken.

Over de bedrijven met goede cijfers zijn beleggers zeer content. BAM, GrandVision, Corbion, Boskalis en Vastned Retail hebben laten zien tot de betere jongetjes van de beursklas te behoren. Ook deze bedrijven zullen volgens forumleden naar behoren presteren in de komende jaren.

Koopjes

In onderstaande bedrijven hebben langetermijnbeleggers veel vertrouwen voor de komende jaren. Op fora worden deze bedrijven vaak uiterst positief besproken. Op de huidige koersen zijn het echte koopjes, vinden beleggers.

  • Ahold, beleggers verwachten veel voordelen van fusie met Delhaize
  • ASML, uitstekende vooruitzichten door leidende positie in nieuwe euv-technologie
  • Philips, onlangs prachtige halfjaarcijfers en groei verwacht in medische tak
  • ASMI, verdubbeling van ALD-markt verwacht
  • Corbion, gaat profiteren van nieuwe innovatie zoals bio-plastic
  • Galapagos, reumamedicijn zal de markt positief verassen
  • Acomo, door wereldwijd voedseltekort zullen prijzen en omzet blijven stijgen
  • Grandvision, marktaandeel wereldwijd zal enorm groeien

Dankzij de verkopende speculanten zien de langetermijnbeleggers enorme koopkansen. De uitdrukking ‘de een zijn dood is de ander zijn brood’ lijkt op dit moment erg toepasselijk.