Updates

Aandelen Internationaal

Procter & Gamble

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Basic-Fit

Advies
houden
Aandelen Nederland

ASR

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Bayer

Advies
houden
image description
Opinie Peter Schutte, 14 jul 2015 11:16

Inspelen op halfjaarcijfers

0 0 Leestijd ongeveer

Updates

Aandelen Internationaal

Procter & Gamble

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Basic-Fit

Advies
houden
Aandelen Nederland

ASR

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Bayer

Advies
houden

Met de halfjaarcijfers voor de deur kunnen beleggers zich eindelijk weer bezighouden met waar het echt om gaat. Waar liggen de kansen de komende weken en welke fondsen kunnen beter gemeden worden.

Het lijkt een wat complex cijferseizoen te worden. Aan de ene kant zien we de Europese economie wat uit het dal klauteren, terwijl aan de andere kant alle onrust rondom Griekenland de vertrouwensindicatoren wat gedrukt heeft. Door de Griekse deal zijn de beurskoersen weer aardig hersteld. De AEX noteert een plus van 15% dit jaar en dat wil toch wel zeggen dat de verwachtingen hooggespannen zijn.

Natuurlijk zijn de beurskoersen dit jaar ook flink gestegen door de lage rente en de goedkope euro, maar beleggers verwachten toch ook stevige halfjaarcijfers en dito vooruitzichten. Teleurstellingen zullen op deze koersniveaus worden afgestraft.

Inspelen op cijfers

Wie wil inspelen op de komende halfjaarcijfers heeft geen gemakkelijke taak, maar eigenlijk is het zelden een goed idee aandelen te kopen vlak voor cijferpublicatie. Beter kan gekocht worden na een goed kwartaalverslag en optimistische geluiden. De koers verdisconteert dit vaak toch nooit helemaal in een paar uur of een dag.

Dat in het algemeen. Even een blik op wat bedrijven die de komende twee weken met de billen bloot gaan.

 

  • ASML

Woensdag 15 juli trapt ASML af met de halfjaarcijfers en daarmee hebben we gelijk een mooi voorbeeld te pakken. ASML is wereldmarktleider en zal ongetwijfeld fraaie cijfers tonen. De aandacht van beleggers zal vooral uitgaan naar de vorderingen met de EUV-machines. Goede cijfers en positief EUV-nieuws kan de koers een aardige zet geven. Het feit dat ASML onlangs een grote order ontving voor zijn EUV-equipment maakt het risico op tegenvallers wat kleiner. Een gokje waard, maar ASML is altijd lastig in te schatten, ook na de eerste beursreactie.

  • Beter Bed en Accell

Vrijdag 17 juli publiceert Beter Bed de resultaten. Naar verwachting zal het bedrijf wederom forse groeicijfers laten zien, met name doordat de vergelijkingsbasis bijzonder zwak is. Wel is het relatief warm weer geweest, wat weer voor tegenvallers kan zorgen. Het is afwachten wat de onderneming over het lopende kwartaal kwijt wil.

Fietsenfabrikant Accell (24 juli) past ook in dit rijtje. Waarschijnlijk zal de halfjaarwinst met misschien wel 30% of meer zijn gestegen, maar wat durven de Friezen over de tweede jaarhelft te zeggen? Accell is minder hoog gewaardeerd dan Beter Bed en komt meer voor aankoop in aanmerking (Foto: Amsterdamized).

  • Geen vuurwerk bij grote jongens

Volgende week dinsdag (21 juli) is het de beurt aan Akzo Nobel en TomTom. AkzoNobel zal verder profiteren van kostenbesparingen, maar mogelijk ook tegenwind ervaren in opkomende markten. De koers van TomTom is ver vooruitgelopen, mede op basis van overnamegeruchten. Van de cijfers moeten beleggers het bij dit aandeel meestal niet hebben.

ReedElsevier, RELX tegenwoordig, zal op 23 juli waarschijnlijk degelijke cijfers overhandigen, maar het aandeel is niet goedkoop. Unilever (ook 23 juli) zal het zwaar hebben door de groeivertraging in Azië en felle concurrentie. Philips volgt op 27 juli. Analisten hebben hun verwachtingen al getemperd. Philips lijkt desalniettemin niet echt in positieve zin te gaan verrassen.

  • Kleinere spelers gemengd

Ook voor TenCate (23 juli) lijken de marktomstandigheden nog wat zwaar om nu ineens met een geweldig verslag naar buiten te komen. Wel goed zullen naar verwachting de cijfers van Besi (23 juli) zijn. Een positieve kijk van dit bedrijf naar de rest van het jaar kan de koers een stevige impuls geven. Besi liet bij de eerstekwartaalcijfers juist weten dat het zicht op de tweede jaarhelft beperkt was en dat zorgde voor een ware verkoopgolf in het aandeel. De huidige koersdoelen in de markt liggen ruim boven de actuele beurskoers.

Wessanen volgt op 24 juli en zal waarschijnlijk goede cijfers overhandigen. Een juichend interview met de topman in De Telegraaf verraadt veel. Probleem is ook hier de stevige beurskoers. BinckBank (27 juli) zal geprofiteerd hebben van de grote beweeglijkheid van de beurzen. Goede kans dat de volumes desondanks wat laag waren en het feit dat er nauwelijks richting in de beurs zat, zal vermogensbeheerder Alex ook geen goed gedaan hebben. Binck is echter een goedkoop aandeel dat ook bij wat tegenvallende cijfers verder kan stijgen.

Huiswerk doen

Waarderingen, dividenden en aandeleninkoopprogramma’s zijn belangrijke aspecten bij de marktreacties op de komende halfjaarcijfers. Daarbij zullen beleggers nauwkeurig kijken naar marge-ontwikkeling omdat die iets zegt over de marktkracht.

Wees selectief en doe uw huiswerk goed. Wie zich daaraan houdt hoeft niet te veel te veranderen in de portefeuille. Goede cijfers en vooruitzichten zullen een bevestiging zijn van de eerder gemaakte beleggingskeuzen. Niet te snel verkopen na een stijging is hierbij ook van belang.
Auteur heeft een positie in Besi en Binck

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.