Updates

Aandelen Internationaal

Procter & Gamble

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Basic-Fit

Advies
houden
Aandelen Nederland

ASR

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Bayer

Advies
houden
image description
Opinie Vincent van Roon, 6 jul 2015 11:27

Komt die overname er of niet?

0 0 Leestijd ongeveer

Updates

Aandelen Internationaal

Procter & Gamble

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Basic-Fit

Advies
houden
Aandelen Nederland

ASR

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Bayer

Advies
houden

Het leek zo`n mooi verhaal. Fugro komt in de problemen en Boskalis biedt de helpende hand door het bedrijf voor een prikkie van de beurs te halen. Dat blijkt echter niet zonder slag of stoot te gaan.

Het overnamegevecht rond Fugro is inmiddels in wat rustiger vaarwater terechtgekomen en de koers van het aandeel is teruggezakt van 27 naar 19 euro. Is dit stilte voor de storm die gaat komen? Het aandeel wordt de laatste dagen in elk geval opvallend veel besproken op fora.

Fugro kwam precies een jaar geleden in de problemen toen de resultaten sterk terugliepen door een imploderende oliemarkt. Hierdoor kwam het voortbestaan van het bodemonderzoeksbedrijf in gevaar en het aandeel zakte in een glijvlucht naar beneden. Rond 10 euro vond Boskalis het welletjes: de baggeraar besloot in al het verkoopgeweld juist een belang van 15% op te bouwen. Dat werd vervolgens uitgebreid naar 20% en in april zelfs naar 25,1%. Boskalis bleef ontkennen dat het Fugro in zijn geheel wil overnemen. Beleggers en analisten wisten wel beter en uiteindelijk kwam Boskalis er inderdaad voor uit dat het wel degelijk interesse heeft in heel Fugro.

Fugro zit er echter helemaal niet op te wachten om te worden overgenomen door Boskalis. Drie beschermingsconstructies maken dit praktisch onmogelijk. Langs de juridische weg heeft Boskalis geprobeerd een van de beschermingsconstructies te vernietigen, maar daar stak de rechter onlangs een stokje voor.

Fugro is inmiddels flink aan het inkrimpen om het hoofd boven water te houden. Belangen en bezittingen worden verkocht en het personeelsbestand wordt flink verkleind. Het bedrijf wil zich nu volledig gaan richten op zijn geotechnische adviesdiensten en onderzoeksactiviteiten. Dit zijn de activiteiten waarmee Fugro de laatste 10 jaar zo groot geworden is. CEO Paul van Riel wil ‘back to basic’ en denkt na het grote verlies in 2014 weer zwarte cijfers te kunnen schrijven. Op die manier heeft Fugro Boskalis niet nodig; het bedrijf zegt zelfstandig zijn strategie beter uit te kunnen voeren.

3 scenario`s

Hoe moet het nu verder? Op fora speculeren beleggers over het verdere verloop van het overnamegevecht. Volgens hen zijn er drie situaties mogelijk.

1a Boskalis neemt Fugro over Ondanks de beschermingsconstructies zwicht Fugro toch voor het bod van Boskalis. Beleggers vergelijken de situatie met die van Smit Internationale van jaren geleden. Boskalis nam in 2008 een belang van 20% in Smit Internationale en probeerde vanuit die positie een overname af te dwingen. Na twee jaar durend gesteggel zwichtte Smit Internationale voor Boskalis. Zo’n vijandige overname zou zich volgens beleggers ook bij Fugro kunnen voordoen.

1b Fugro kan ook bezwijken onder de druk van (groot) aandeelhouders Veel forumleden vermoeden dat de koers van Fugro momenteel laag wordt gehouden door marktpartijen. Zij suggereren dat de overnemende partij hier opdracht voor zou kunnen hebben gegeven. Omdat er op deze manier niet voldoende aandeelhouderswaarde wordt gecreëerd, kunnen beleggers in opstand komen tegen het bestuur en erop aansturen dat het bedrijf toch in zee gaat met Boskalis.

Het bod van Boskalis zal in elk geval hoog moeten zijn om kans te maken. Een bod van 28 euro, wat de laatste maanden in de wandelgangen rondgaat, is volgens forumleden niet voldoende. Pas vanaf 35 euro heeft Boskalis kans dat de overname zal slagen.

2. Boskalis houdt belang 25,1% Volgens andere forumleden zou Boskalis ook kunnen inzien dat het onbegonnen werk wordt om de beschermingsconstructies te omzeilen. Fugro komt er in dit scenario weer bovenop en het belang van 25,1% wordt jaarlijks meer waard. Boskalis ontvangt elk jaar een mooi dividend en heeft niets te klagen. Boskalis ziet het belang in Fugro puur als belegging.

3. Boskalis gooit de handdoek Dit is het slechtste scenario voor beleggers in Fugro. Boskalis ziet in dat een overnamebod op niets uitloopt en verkoopt zijn aandelen. Tegen een gemiddelde aankoopkoers van 13 euro is tenslotte een mooie koerswinst geboekt. Eenzelfde geval deed zich pas geleden nog voor bij een ander Nederlands bedrijf. Carlos Slim verkocht zijn aandelen KPN toen zijn overnamepoging mislukte.

Analisten

Analisten zijn verdeeld over het slagen van een overnamebod van Boskalis. De meeste analisten zijn optimistisch gestemd over een belegging in Fugro en raden aan het aandeel te kopen.

– Rabobank: Koopadvies met koersdoel 26 euro
– SNS Securities: Koopadvies met koersdoel 32 euro
– KBC Securities: Koopadvies met koersdoel 31 euro
– ING: Houdadvies met koersdoel 18 euro

Afwachten

Veel beleggers denken dat Fugro op een koers van 19 euro weer een interessant aandeel is. Hoewel Fugro momenteel aan het hervormen is en daardoor veel onzekerheid met zich meebrengt, vertrouwen veel beleggers op een goede afloop. Zelfs al wordt Fugro niet overgenomen door Boskalis dan nog steeds ziet de toekomst er rooskleurig uit. Een herstellende olieprijs zal daarbij erg meehelpen.

Mocht Boskalis afzien van een overname en zijn stukken verkopen dan heeft dat ongetwijfeld een sterk drukkend effect op de koers van Fugro. Zover zal het waarschijnlijk niet komen, want de meeste beleggers op fora denken dat het eerste scenario het meest kansrijk is. De toekomst zal uitwijzen wie gelijk krijgt.

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.