Updates

Aandelen Internationaal

Procter & Gamble

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Basic-Fit

Advies
houden
Aandelen Nederland

ASR

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Bayer

Advies
houden
image description
Opinie Redactie Beleggers Belangen, 18 jun 2015 13:38

Stockpicking met robotaandelen

0 0 Leestijd ongeveer

Updates

Aandelen Internationaal

Procter & Gamble

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Basic-Fit

Advies
houden
Aandelen Nederland

ASR

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Bayer

Advies
houden

Dat robots over een tijdje niet meer weg te denken zijn uit het dagelijks leven, hadden beleggers al langer in de gaten. De waarderingen van robotaandelen zijn dan ook flink opgelopen.

Beleggers Belangen zet in het nummer van 19 juni 2015 op een rijtje welke robotgerelateerde aandelen nog interessant zijn, waarbij het vooral de vraag is of ze het enorme groeitempo vast kunnen houden.

Voor de bouw van een nieuwe auto is al sinds jaar en dag geen arbeider van vlees en bloed meer nodig. Dankzij de technologische ontwikkelingen werken robots veiliger, sneller en nauwkeuriger. Overigens is het in de praktijk vaak wel zo dat robots in autofabrieken met mensen samenwerken in plaats van mensen te vervangen.

Maar niet alleen in de industrie rukt de automatisering op, ook in de huiskamer. Denk aan robotstofzuigers, die in steeds meer huishoudens eigenmachtig alle hoeken en plintjes weten te vinden. De Boston Consulting Group verwacht dat de wereldwijde uitgaven van bedrijven en consumenten aan robots in 2025 op bijna $70 mrd zullen liggen. Dat was in 2010 nog $15 mrd.

Hoge waarderingen

Die ontwikkeling is echter niet nieuw. De aandelen van veel robotbouwers en andere bedrijven die te maken hebben met de automatiseringstrend zijn dan ook al behoorlijk op de toekomstige groei vooruitgelopen. Op zich hoeven hoge waarderingen geen probleem te zijn, maar dan moet er wel uitzicht zijn op een blijvend hoge winstgroei. En die is nu juist onzeker.

Een onderneming als iRobot bijvoorbeeld, lijkt op het eerste gezicht een interessante investering. Het bedrijf maakt allerlei soorten machines die huishoudelijk werk kunnen vergemakkelijken of helemaal uit handen nemen; een onbetwiste groeimarkt. Maar de producenten van conventionele huishoudelijke apparaten, Dysons bijvoorbeeld, hebben dat ook al lang in de gaten en brengen hun eigen robots op de markt. Die zijn minder geavanceerd dan die van een bedrijf als iRobot, maar wel goedkoper.

Bij de industriële robots spelen andere mechanismen. In China wordt de vraag naar robots bijvoorbeeld zwaar gestimuleerd door de overheid. Dat brengt een groot gevaar van bubbels met zich mee. Belangrijk om te weten, want China heeft Japan onlangs afgelost als grootste markt voor fabrieksrobots, met 40.000 verkochte exemplaren per jaar.

Beleggingsmogelijkheden

Beleggers kunnen deze risico’s voor lief nemen in de hoop dat de automatiseringstrend sterk genoeg is om toch een goed rendement te halen. Daar is wat voor te zeggen. Er is een ETF op de markt die zich helemaal richt op robots en aanverwanten, de RoboStox Robotics & Automation ETF (ROBO). Nadeel is dat de robotinkomsten  bij sommige bedrijven in die ETF maar een heel klein deel vormen van de totale omzet. Ook wordt bij de samenstelling niet gekeken naar de waarderingen.

Beter is het om te zoeken naar bedrijven die indirect profiteren van de automatiseringstrend en die nog wel een redelijke waardering hebben. In Beleggers Belangen van deze week vier kooptips.
Beleggers Belangen scheidt wekelijks de aandelen die hun potentie waar kunnen maken van degene die te duur zijn voor hun mogelijkheden. Neem nu een proefabonnement: tien weken Beleggers Belangen voor maar 10 euro.