Updates

Aandelen Nederland

ABN Amro

Advies
houden
Aandelen Nederland

ArcelorMittal

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Allianz

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Heijmans

Advies
houden
Aandelen Nederland

Ajax

Advies
verkopen
image description
Opinie Vincent van Roon, 20 apr 2015 12:32

Gekte rond biotechaandelen

0 0 Leestijd ongeveer

Updates

Aandelen Nederland

ABN Amro

Advies
houden
Aandelen Nederland

ArcelorMittal

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Allianz

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Heijmans

Advies
houden
Aandelen Nederland

Ajax

Advies
verkopen

Stern, Esperite, Value8 en TMG trokken flink de aandacht van beleggers de laatste dagen, maar konden niet tippen aan de enorme gekte rond Galapagos.

Biotechbedrijf Galapagos presenteerde dinsdagavond 14 april de langverwachte testresultaten van het middel GLPG0634. De resultaten waren verbluffend. Het middel lijkt nu al hogere verwachtingen te hebben dan medicijnen van concurrenten. Niet voor niets steeg het aandeel flink op dit nieuws. Reden voor beleggers om te speculeren over de gevolgen die dit gaat hebben.

De toekomst lijkt erg rooskleurig voor Galapagos. De markt voor reuma is gigantisch. Als het nieuwe middel daadwerkelijk beter is dan medicijnen van concurrenten kan Galapagos op termijn een mega-omzet tegemoet zien. De huidige waardering op een koers van 30 euro is volgens forumleden een schijntje; ze zien het aandeel de komende jaren gemakkelijk richting 100 euro oplopen. Op fora zijn weinig beleggers te vinden die afstand doen van hun aandelen.

Beleggers en analisten twijfelen er niet over dat partner Abbvie de volgende fase van het middel in laat gaan. Hiermee kan Galapagos een licentiebetaling van maar liefst 200 miljoen euro van Abbvie verwachten. Op fora is men er van overtuigd dat Galapagos binnen enkele jaren wordt overgenomen, misschien wel door Abvie zelf. Beleggers wijzen erop dat Galapagos naast GLPG0634  nog meer toekomstige gouden eieren in huis heeft. Farmaceuten zijn de laatste tijd nadrukkelijk op zoek naar interessante groeibriljantjes. De link met Galapagos is dan  snel gelegd.

Beleggers verwachten dat er weleens een overnamestrijd kan gaan plaatsvinden tussen Abbvie en Johnson & Johnson. Laatstgenoemde heeft nog een appeltje te schillen met Abbvie door onenigheden in een eerdere overnamestrijd.

Dat Galapagos een notering heeft aangevraagd op de Nasdaq kan volgens forumleden weleens een afleidingsmanoeuvre zijn. Op dit moment is het nog makkelijk en goedkoop om het bedrijf over te nemen. Een extra notering aan de Nasdaq kan het weleens lastiger gaan maken om een succesvol en aantrekkelijk bod te doen. Wellicht wil Galapagos zelf liever direct overgenomen worden dan over een paar jaar. Voor alle partijen zou dit een goede ontwikkeling zijn. Op fora wordt een mogelijke overnameprijs genoemd van rond de 45 euro per aandeel.

Esperite

Een ander biotechbedrijf kwam ook met positief nieuws naar buiten. Esperite meldde dat het eind mei een screeningtest voor borst- en eierstokkanker gaat lanceren. Het betreft een genetische test die binnen 15 dagen een resultaat oplevert. Beleggers zien deze lancering als een doorbraak voor Esperite. Op termijn zou dit weleens een enorme groeimotor kunnen zijn. De koersreactie viel volgens forumleden wat tegen. Wellicht heeft dat er mee te maken dat de koers al erg ver is opgelopen de laatste twee maanden. In hoeverre dit terecht was weet niemand. Als goed nieuws het aandeel niet meer doet stijgen lijkt de rek er wel even uit te zijn.

Stern

SNS verhoogde het advies voor Stern naar kopen. Forumleden reageren verbaasd op het sterk verhoogde koersdoel voor het aandeel. Volgens analist Edwin de Jong kan het aandeel oplopen naar 29 euro. Dat is een verdubbeling in vergelijking met de huidige koers van 14,50 euro. Niet voor niets steeg het aandeel flink op deze berichten. Het feit dat Kempen Capital zijn belang in Stern heeft afgebouwd leidt tot positieve reacties op fora. Beleggers denken dat de eerdere verkoopdruk die hiermee gepaard ging over is en dat het aandeel verder omhoog kan.

Value8

De bedrijfsresultaten die Value8 bekendmaakte zorgde voor tevreden gezichten op fora. De koers van het aandeel reageerde wel teleurstellend. De openingswinst werd al weer snel ingeleverd. Beleggers zijn te spreken over de groei die het bedrijf doormaakt. De winstgroei over 2014 was 49%. Voor dit jaar verwacht het bedrijf verder te kunnen groeien. Het aandeel is de laatste jaren minder populair geworden bij beleggers. Forumleden denken dat er hierdoor sprake is van onderwaardering. Als beleggers het aandeel weer in de gaten krijgen kan de koers volgens hen fors oplopen.

Telegraaf Media Groep

Het rommelt flink in de top van TMG. Onlangs werd bekend dat commercieel directeur Marc Albert zijn biezen heeft gepakt. In de wandelgangen gaan geluiden dat men een meningsverschil heeft over een ophanden zijnde reorganisatie bij het bedrijf. Het aandeel is flink opgelopen. Was er sprake van voorkennis? Een reorganisatie heeft een positief effect op de kosten en uiteindelijk op de bedrijfswinst. Het kwakkelende bedrijf is steeds meer de omslag aan het maken van print naar digitaal. Analisten zien deze trend ook als positief en verhogen hun adviezen. Forumleden houden de komende tijd de berichten over TMG nauwlettend in de gaten. Zij denken dat er snel meer nieuws naar buiten gaat komen.

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.