Updates

Aandelen Nederland

ABN Amro

Advies
houden
Aandelen Nederland

ArcelorMittal

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Allianz

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Heijmans

Advies
houden
Aandelen Nederland

Ajax

Advies
verkopen
image description
Opinie Redactie Beleggers Belangen, 24 mrt 2015 13:15

Terughoudendheid gepast in Rusland

0 0 Leestijd ongeveer

Updates

Aandelen Nederland

ABN Amro

Advies
houden
Aandelen Nederland

ArcelorMittal

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Allianz

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Heijmans

Advies
houden
Aandelen Nederland

Ajax

Advies
verkopen

Koopjesjagers struinen de beurs in Moskou af. Of dat verstandig is, kun je je afvragen.

De lage olieprijs en sancties storten de Russische economie in een diepe recessie; voorspeld wordt een krimp van 5%. De laatste recessie stamt uit 2009, maar dit keer is de situatie extra complex door de dure leenkosten en gevolgen van het sanctiebeleid. Voor het eerst onder Poetins leiderschap kampt het land met dalingen op alle fronten: lagere olieprijzen, lonen en welvaart. Als de bevolking de gevolgen gaat voelen, valt sociale onrust niet uit te sluiten, stelt Alex Wolf, econoom opkomende markten bij Standard Life Investments. Toch ziet hij dat koopjesjagers op de beurs alweer actief worden, maar of dat terecht is, vraagt hij zich af.

Al zou de huidige crisis afnemen, de maatregelen die Rusland heeft genomen zijn precies diegene die de economie al geschaad hebben sinds de vorige crisis. Structurele hervormingen zijn broodnodig, maar lijken verder weg dan ooit. Een interveniërend beleid en een ongunstig investeringsbeleid hinderen de Russische economie om op langere termijn te groeien.

De sancties zijn volgens Wolf niet de hoofdoorzaak van de Russische crisis. Zij werken hooguit versterkend door de dalende olieprijzen en het afnemende vertrouwen onder investeerders. Voor de crisis zuchtte de economie al onder corruptie en een ongunstig investeringsklimaat.

Toch zijn beleggers met een hoge risicotolerantie alweer terug aan het front. De Russische aandelenmarkten zijn dit jaar met 21% gestegen en lopen binnen de opkomende markten voorop. Voor stockpickers zijn er wel kansen te ontdekken, zoals bijvoorbeeld bij exporterende bedrijven, die hun inkomsten in dollars genieten, terwijl de kosten in roebels worden afgerekend. Maar over het algemeen is Wolf erg terughoudend met Russische aandelen tot de crisis stabiliseert en het economische plaatje verbetert.


Foto: rob colonna