Updates

Aandelen Internationaal

Procter & Gamble

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Basic-Fit

Advies
houden
Aandelen Nederland

ASR

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Bayer

Advies
houden
image description
Opinie Vincent van Roon, 16 mrt 2015 12:12

Vijf met potentie en eén hoofdpijnaandeel

0 0 Leestijd ongeveer

Updates

Aandelen Internationaal

Procter & Gamble

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Basic-Fit

Advies
houden
Aandelen Nederland

ASR

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Bayer

Advies
houden

Afgaande op de positieve stemming op de beursfora is het einde van de stijgende koersen nog niet in zicht. De meest besproken aandelen weer uitgelicht.

Het is beleggers vorige week net niet gelukt om de AEX over de 500 punten heen te tillen. Normaal gesproken bepalen de Amerikaanse indices de richting van de AEX, maar de laatste dagen is het de dalende euro die de grootste invloed heeft. Het is bijzonder te zien dat de verzwakkende euro de AEX laat stijgen en de Amerikaanse indices juist lager zet.

Veel analisten verwachten een verdere daling van de euro en daarmee lijkt het slechts een kwestie van tijd voordat de AEX de 500 punten alsnog gaat doorbreken. Beleggers zijn verheugd over de nieuwe koersrecords en over enkele aandelen in het bijzonder.

Galapagos

De koers van Galapagos ging flink omhoog toen Bloomberg het bedrijf op 10 maart als overnameprooi bestempelde. Volgens Bloomberg wekt de in ontwikkeling zijnde reumapil veel interesse van farmaceuten. Midden april maakt Galapagos de resultaten bekend over het beloftevolle kandidaat-geneesmiddel. Als die positief uitvallen kunnen farmaceuten Abbvie en Johnson & Johnson snel actie ondernemen om het bedrijf in te lijven. Beide bedrijven beschikken over een flinke overnamekas.

Galapagos werkt samen met Abbvie aan het middel tegen reuma. Abbvie beschikt daarom als eerste over de resultaten. Bloomberg sluit niet uit dat Johnson & Johnson zich zou mengen in een eventuele overnamestrijd. Dat bedrijf heeft momenteel een belang van 7,8% in Galapagos. Het gerucht gaat dat ook Amgen Galapagos in zijn vizier heeft gekregen.

Beleggers zijn euforisch over de toekomst van Galapagos. Reuma is big business in de farmawereld. De omzet van het bedrijf kan jaarlijks wereldwijd tot enkele miljarden dollars oplopen. De huidige koers van 22 euro is volgens forumleden een lachertje als de resultaten in april goed zijn. Het is volgens de beleggers lastig een koersdoel te bepalen, maar van een koersverdubbeling zouden zij niet opkijken. Ook is het lastig te voorspellen wanneer het medicijn in gebruik kan worden genomen. De verwachting is rond het jaar 2018.

Op fora wordt Galapagos vergeleken met Crucell. Men wist dat Crucell vroeg of laat overgenomen zou worden en dat gebeurde ook. Crucell had namelijk ook beloftevolle kandidaat-medicijnen in huis. Galapagos zal volgens die redenering uiteindelijk ook worden overgenomen. In elk geval zien beleggers voldoende fantasie in het aandeel. De koers kan volgens hen de komende weken verder oplopen.

Besi

Nog niet zo lang geleden doorbrak het aandeel Besi de grens van 20 euro. Op fora gaven beleggers het aandeel gekscherend een koersdoel van 30 euro mee. Dat doel werd sneller gehaald dan iemand zich kon voorstellen. Moet je nu dan juist verkopen of kan de koers verder omhoog?

Forumleden vergelijken het aandeel met ASML en ASMI. Op basis van de koers-winstverhouding en het dividendrendement kan het aandeel volgens hen nog een stuk verder stijgen. Besi is vergeleken met zijn sectorgenoten nog steeds niet duur, vinden de beleggers. Ook de verder dalende rente zorgt er volgens hen voor dat het dividendrendement van op deze koers 5% nog steeds investeerders aantrekt.

Het gerucht doet de ronde dat Besi mee mag doen in de productie van de Apple Watch (Foto: Martin Hajek). Als dit daadwerkelijk het geval is dan wordt dat een gigantische inkomstenbron voor het bedrijf. Een koers van minder dan 30 euro zien wij dan voorlopig niet meer, aldus forumleden. Dat de koers de laatste dagen zo sterk stijgt is wellicht dus hiermee te verklaren.

SNS herhaalde vorige week zijn koopadvies voor Besi. Binnenkort wordt het aandeel opgenomen in de Midkap-index.

Rood Microtec

Sectorgenoot Rood Microtec is een van de weinige tegenvallende bedrijven in zijn branche. Beleggers reageerden op de fora woedend op de woorden van topman Nijenhuis tijdens de publicatie van de voorlopige jaarcijfers. Nijenhuis blijft roepen dat het binnenkort toch echt beter gaat en beleggers worden het wachten meer dan beu. Rood blijft maar verlies maken en kondigde aan personeel te ontslaan. Elke belegger op het forum weet dat dit betekent dat het gewoon niet goed gaat met het bedrijf. Zelfs de echte believers in RoodMicrotec lijken aanstalten te maken hun aandelen tegen een dumpprijs te verkopen.

“Niet doorgegaan, uitgesteld, uitgebleven, volgend jaar, tweede jaarhelft: het zijn al jarenlang gevleugelde woorden bij Rood pffff”

AMG

Forumleden zijn niet verrast over de meevallende bedrijfscijfers die AMG bekendmaakte. Zij zagen de opgaande trend van het bedrijf al langer aankomen. De ebitda steeg met 18% en de marges namen toe. AMG is goed bezig om zijn schulden te verlagen. Dat gaat harder dan de markt verwacht. De afnemende schuldenlast heeft een positief effect op de nettowinst van AMG.

Het feit dat de koers na de openingswinst toch weer flink is teruggevallen, zorgt voor ongeloof bij forumleden. De outlook is erg positief, menen zij, en het is wachten op adviesverhogingen van analisten. Dat kan het aandeel de weg naar boven laten vervolgen.

Forumleden zien overeenkomsten met sectorgenoot Aperam. De resultaten van dat bedrijf begonnen op een gegeven moment ook flink te herstellen met een enorme koerssprong als resultaat.

Fugro en SBM Offshore

Boskalis heeft er bij Fugro (Foto: Mike Paskin) op aangedrongen om de beschermingsconstructie op te geven. Dit zou een overname mogelijk maken. Boskalis blijft volhouden geen intentie te hebben om Fugro op dit moment over te nemen. En juist de woorden ‘op dit moment’ zijn volgens beleggers het bewijs dat Boskalis ‘ooit’ wel de intentie heeft om dit te doen.

Het aandeel Fugro steeg flink op het nieuws en het overnamekoersdoel van 28 euro, waar forumleden en analisten een aantal maanden geleden mee kwamen, werd al bijna bereikt. Beleggers denken dat het Boskalis niet meer zal lukken om Fugro tegen 28 euro over te nemen. Tegen de tijd dat het bod er ligt, zal Fugro een stuk duurder zijn geworden. Op de fora denkt men dan ook dat deze overname nog wel even op zich zal laten wachten.

Op fora wordt gefluisterd dat Boskalis in de tussentijd zijn pijlen gaat richten op SBM Offshore. Dat bedrijf is volledig uit de gratie bij beleggers en juist daarom kan Boskalis de aandelen tegen een spotprijs opkopen. Boskalis zou samen met grootaandeelhouder HAL een groot Nederlands offshore-conglomeraat willen creëren. En daarin is SBM Offshore naast Fugro een onmisbare schakel.
Vincent van Roon op Twitter: @RoonVincent

 

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.