Updates

Aandelen Nederland

Pharming

Advies
houden
Aandelen Nederland

Basic-Fit

Advies
houden
Aandelen Nederland

RELX

Advies
houden
Aandelen Nederland

IMCD

Advies
houden
Aandelen Nederland

GrandVision

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Bayer

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Home Depot

Advies
kopen
image description
Opinie Ivan Snurer, 16 mrt 2015 07:22

Goed fout

0 0 Leestijd ongeveer

Updates

Aandelen Nederland

Pharming

Advies
houden
Aandelen Nederland

Basic-Fit

Advies
houden
Aandelen Nederland

RELX

Advies
houden
Aandelen Nederland

IMCD

Advies
houden
Aandelen Nederland

GrandVision

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Bayer

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Home Depot

Advies
kopen

Maatschappelijk verantwoord beleggen is hot, vooral in de Verenigde Staten. Het aantal duurzame beleggingsfondsen dat er in idealen investeert is niet te tellen. Maar geen trend of er is een tegentrend: beleef deugd aan ondeugd.

In tijden van economische tegenspoed presteren bepaalde aandelen beter dan andere. De vraag naar drank, sigaretten, wapentuig en andere zondige zaken is relatief stabiel. Meer nog, in onzekere tijden neemt de vraag zelfs toe.

Vice is nice

Het Vice Fund is een Amerikaans beleggingsfonds dat de constatering dat mensen ongeacht de economische toestand blijven drinken, roken en gokken onder het motto Vice is nice (vrij vertaald: beleef deugd aan ondeugd) resoluut omzet in een slimme aandelenstrategie. Het fonds belegt uitsluitend in bedrijven die grotendeels hun inkomsten puren uit diensten en goederen die maatschappelijk als onethisch of sociaal onwenselijk worden beschouwd.

Beleggen in idealen

Aan de andere kant van de schaal heb je de duurzame beleggingsfondsen. Duurzaam beleggen wordt ook wel omschreven als sociaal verantwoord beleggen, wat de vertaling is van Social Responsible Investmenst, SRI. Een universele definitie van maatschappelijk verantwoord beleggen bestaat niet. Het zijn ideologische beleggingsfondsen die naast financieel rendement nadrukkelijk oog hebben voor het milieu en sociale aspecten.

Religie en beleggen

Beleggers met een religieuze inslag kunnen naargelang hun geloof terecht bij het Ave Maria Catholic Values Funds of het Iman Fund. In de categorie Religie zijn aandelen van bedrijven (hoe kan het anders) die geld verdienen die tegen de principes van het geloof indruisen taboe. En ofschoon er aanzienlijke verschillen zijn in de normen en waarden van de Rooms Katholieke Kerk en de Islam tellen de aandelenposities van beide beleggingsfondsen bij tijd en wijle grote overeenkomsten, maar dat terzijde.

Rendement of geweten

De beleggingsleer doet geen uitspraken over wat duurzaam, ethisch of maatschappelijk verantwoord is, enkel over wat economisch gezien het beste werkt. En die rationele logica pleit in het voordeel van het Vice Fund.  @  Ivan Snurer