Updates

Aandelen Nederland

ABN Amro

Advies
houden
Aandelen Nederland

ArcelorMittal

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Allianz

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Heijmans

Advies
houden
Aandelen Nederland

Ajax

Advies
verkopen
image description
Opinie Redactie Beleggers Belangen, 9 mrt 2015 12:34

Pavlov op de aandelenmarkten

0 0 Leestijd ongeveer

Updates

Aandelen Nederland

ABN Amro

Advies
houden
Aandelen Nederland

ArcelorMittal

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Allianz

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Heijmans

Advies
houden
Aandelen Nederland

Ajax

Advies
verkopen

Links en rechts sneuvelen er records op de financiële markten. Beleggers laten zich leiden (of misleiden?) door het stimulerende beleid van centrale banken.

Deze week verlaagde de Reserve Bank of India onverwacht de rente met een kwart procent. Een lage inflatie, lage bezettingsgraad en kredietgroei waren de belangrijkste redenen voor de Indiase centrale bank om voor de tweede keer in twee maanden tijd de rente te verlagen. Dit klinkt allemaal niet al te positief, maar beleggers laten wereldwijd een Pavlov-reactie zien op de stimuleringsmaatregelen van centrale banken. En dus steeg ook de Indiase beurs naar een nieuw record.

Andrew Lapthorne, kwantitatief strateeg bij Société Générale (SG), ziet echter weinig reden tot enthousiasme. Want als de mondiale economische groei aan het versnellen is, waarom hebben dan liefst twintig centrale banken dit jaar de rente verlaagd, vraagt Lapthorne zich af. Bovendien constateert hij dat analisten in de meeste landen hun winsttaxaties neerwaarts bijstellen. Ook Bill Gross, tegenwoordig werkzaam bij Janus Capital, ziet weinig heil in het beleid van de centrale banken. Lage of negatieve rentevoeten kunnen in plaats van de economische groei te stimuleren, deze juist tegenwerken. Bijvoorbeeld omdat spaarders bij de huidige lage rente juist meer sparen − en dus minder gaan consumeren − om hun financiële doelstellingen voor de lange termijn te bereiken. Of in reactie op de lage rente veel risicovoller gaan beleggen waardoor de waardering van verschillende vermogenscategorieën te ver oploopt. Maar vooralsnog geldt het door broker Citi geïntroduceerde adagium 'towie'. Dat staat voor 'the only way is equity', ofwel aandelen zijn het enige zinvolle alternatief voor beleggers.

Pensioenportefeuille

Het resultaat van dit principe zien we ook terug in de pensioenportefeuille. Deze zeer defensieve mixportefeuille heeft dit jaar al een totaalrendement van bijna 6% behaald. Het aandelensegment van de portefeuille staat dit jaar op een plus van 11,8%. Vooral Europese aandelen doen het dit jaar goed, met het Delta Lloyd Europees Deelnemingen fonds als absolute uitblinker (+17,8%). 

Portefeuille NL

Onze portefeuille heeft de afgelopen week 140 basispunten aan het jaarrendement toegevoegd en staat nu 13,1% in de plus. Donderdag 26 februari maakte Aalberts mooie jaarcijfers bekend. De wpa bleef met €1,52 slechts 1 cent achter bij onze taxatie. De markten waarop Aalberts actief is, trekken steeds meer aan. Ook USG maakte de cijfers bekend, die geen verrassingen bevatten. In januari en begin februari zag USG People de omzet verder oplopen, wat in lijn is met onze positieve verwachtingen. Dinsdag (10 maart) mag TKH de beleggers positief gaan verrassen. 

Defensieve portefeuille

De stemming op de financiële markten is zó goed dat de defensieve portefeuille dit jaar slechts één mispuntje telt: Fagron. Maar het verlies is met 2% nog te overzien en sinds de start van de portefeuille staat het totaalrendement van Fagron op 246,7%. Ook Microsoft (+0,8%) en Royal Dutch Shell (+2,1%) presteren matig, maar daar staan onder meer Acomo (+26,4%), WPP (+20,4%), Arcadis (+17,0%) en Novartis (+15,3%) tegenover. Ook alle obligatieposities staan in de plus, waarbij het Templeton Global Bond Fund ook van de stijging van de dollar heeft geprofiteerd. Verder kent ook het conservatief beheerde Standard Life Global Absolute Return Strategies Fund (+4,5%) een prima jaar. 
 

Overzicht uit het blad van 6 maart. Actuele rendementen van alle posities vindt u onder het tabblad Portefeuilles.