Updates

Aandelen Nederland

ABN Amro

Advies
houden
Aandelen Nederland

ArcelorMittal

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Allianz

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Heijmans

Advies
houden
Aandelen Nederland

Ajax

Advies
verkopen
image description
Opinie Vincent van Roon, 9 mrt 2015 11:07

De kandidaten voor een shuffle

0 0 Leestijd ongeveer

Updates

Aandelen Nederland

ABN Amro

Advies
houden
Aandelen Nederland

ArcelorMittal

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Allianz

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Heijmans

Advies
houden
Aandelen Nederland

Ajax

Advies
verkopen

Het is een berucht fenomeen op de beurs: risicovolle pennystocks die zonder aanwijsbare reden ineens in beweging komen. Een shuffle wordt dat genoemd; met welke aandelen kan zich dit gaan voordoen?

De stijgende beurs zorgt voor veel vertrouwen. Dat beleggers bereid zijn meer risico te nemen is te merken aan de populariteit van zogenaamde risicovolle pennystocks. Zonder dat er nieuws is komen deze kleine aandelen in beweging en lopen de koersen in soms met tientallen procenten per keer omhoog. Beleggers op fora sporen elkaar aan om deze illiquide pennystocks te kopen. Deze gekte mondt uit in een ‘shuffle’.

Shuffle

De term ‘shuffle’ ontstond tijdens de technologiehype rond het jaar 2000 en werd in het leven geroepen door belegger Martijn K. Zijn nickname op het forum van Eurobench.com was Hercules. K. zette met valse berichten andere beleggers aan tot het kopen van het aandeel Cardio Control. Het aandeel spoot omhoog. Voor deze koersmanipulatie heeft Martijn K. destijds voor de Amsterdamse rechtbank gestaan.

Tegenwoordig wordt de term ‘shuffle’ op fora gebruikt als een aandeel zonder nieuws met groot volume fors hoger wordt gezet. Het elkaar opjutten om een aandeel te kopen gebeurt stelselmatig op fora. Als veel beleggers een illiquide aandeel kopen stijgt het aandeel flink. Dit spoort vervolgens andere beleggers ook aan om het aandeel te kopen. Het sneeuwbaleffect duurt maximaal enkele dagen en gaat vaak gepaard met een stijging van tientallen procenten. Als iedereen daarna tegelijkertijd weer winst neemt klapt de koers weer net zo hard in elkaar. Het is dus een enorm risico om hieraan mee te doen.

Rond het jaar 2000 zijn er veel shuffles geweest. Ook toen steeg de gehele beurs en was het vertrouwen erg groot. De laatste jaren werden dat er steeds minder. Een bullmarkt en shuffles gaan dus hand in hand.

De meest favoriete ‘shuffle-aandelen’ voor beleggers waren in het verleden NewConomy, Tulip, Qurius en Antonov. Met veel van deze bedrijven is het slecht afgelopen.

Esperite en Kardan

Voor de derde week op rij behoort Esperite tot de meest besproken aandelen op beleggingsfora. Normaal gesproken worden dagelijks ongeveer 54.000 aandelen in dit bedrijf verhandeld. De laatste tijd zijn dat er soms wel 4 miljoen! Het medische technologiebedrijf (Foto: Dave Campbell) kwam drie weken geleden in het vizier van beleggers toen het bekendmaakte onderzoek te gaan doen naar hersenverlamming. De enorme koersstijging die dagen later werd ingezet is in nog steeds onverklaarbaar. Er werd algemeen verwacht dat een partij een groot belang aan het opbouwen is, maar als dat zo was had de AFM dat inmiddels al lang gemeld moeten hebben. Er lijkt dus sprake van een shuffle. De stijgingskracht van Esperite neemt af en beleggers op fora gingen op zoek naar een nieuwe kans. Dat werd vastgoedinvesteerder Kardan.

Op woensdag 4 maart werd Kardan op een koers van 25 eurocent getipt op het forum van iex.nl. Veel forumleden gaven aan hun aandelen Esperite te verzilveren en Kardan te kopen. De volgende shuffle leek in de maak. De dagen daarop steeg het aandeel met maar liefst 44%!

Forumleden krijgen de smaak te pakken en er wordt druk gegist naar de volgende kans. Wat wordt de volgende shuffle? Dit zijn de belangrijkste kandidaten:

  • Nedsence

Het aandeel noteert al een tijdje rond de 21 eurocent. Het feit dat de er maar weinig aandelen worden verhandeld maakt het gemakkelijk om het aandeel te shuffelen. Op fora wordt Nedsence weinig besproken. Hier kan binnenkort weleens verandering in komen.

  • CTAC

Het is erg stil op het CTAC-forum. De laatste tijd lijkt daar iets verandering in te komen. Is dat een begin van het aanzetten tot een shuffle?

  • Rood

Het aandeel Rood is in het verleden al vaker geshuffeld. Dat brengt een nieuwe shuffle gemakkelijk dichterbij. Rood is voor veel beleggers een favoriet aandeel en fora staan vol berichten en geruchten.

  • New Sources Energy

De beweeglijkheid en het volume nemen de laatste tijd toe in het aandeel New Sources Energy. Er lijkt iets te broeien en ook op fora is men dat opgevallen. Dit aandeel maakt een mooie kans om de opvolger van Esperite en Kardan te worden.

  • Inverko

Het volume in het aandeel begint iets meer toe te nemen. De aandelenkoers van 12 eurocent maakt een shuffle erg interessant voor beleggers. Het aandeel wordt uitvoerig besproken op fora en ook hier lijkt iets te broeien.

  • Lavide Holding

Een saai aandeel waar niets gebeurt. Geen beweeglijkheid en geen volume. Ook op fora heeft niemand het over dit aandeel en daar lijkt voorlopig ook geen verandering in te komen.

  • Novisource

Ook voor Novisource geldt: geen volume, geen bewegelijkheid en oninteressant voor forumleden.

  • Source Group

Het is angstvallig stil op het forum van Source Group. Beleggers lijken totaal niet in het aandeel te geloven.

  • Accsys

Het aandeel Accsys komt steeds meer in beweging de laatste tijd. De nieuwsberichten worden positiever evenals de toon op fora. Beleggers die op zoek zijn naar een nieuwe shuffle dienen ook dit aandeel zeker in de gaten te houden.

  • Pharming

Er worden te veel aandelen verhandeld in Pharming om een shuffle te veroorzaken. Bepaalde marktpartijen lijken de koers in bedwang te houden en dat beseft men op fora maar al te goed. Pharming lijkt hiermee kansloos voor een nieuwe shuffle.