Updates

Aandelen Nederland

ArcelorMittal

Advies
houden
Aandelen Nederland

ICT Group

Advies
houden
Aandelen Nederland

Heijmans

Advies
houden
Aandelen Internationaal

General Electric

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Avantium

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Aegon

Advies
houden
Aandelen Nederland

NN Group

Advies
kopen
Opinie Ivan Snurer, 4 mrt 2015 10:07

Timing is money

0 0 Leestijd ongeveer

Updates

Aandelen Nederland

ArcelorMittal

Advies
houden
Aandelen Nederland

ICT Group

Advies
houden
Aandelen Nederland

Heijmans

Advies
houden
Aandelen Internationaal

General Electric

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Avantium

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Aegon

Advies
houden
Aandelen Nederland

NN Group

Advies
kopen

Het jaar is nog maar net begonnen of de AEX doet al 13,1 procent; 2x de winst van 2014. De tijd lijkt rijp voor een pauze, misschien wel een correctie. De factor tijd speelt bij beleggen een belangrijke rol. Aandelen dalen veel sneller dan ze stijgen.

De pechvogel die in de voorbije 25 jaar de tien beste dagen van de AEX meed, zag zijn jaarrendement dalen tot 1 procent. De gelukzak die de tien slechtste dagen kon mijden, zag zijn rendement stijgen tot 8,3 procent. Wie zowel de tien beste als de tien slechtste dagen misliep, behaalde een gemiddeld rendement van 4,5 procent. Dat is 0,2 procent minder dan het jaargemiddelde van de AEX.

Op tijd verkopen

De conclusie lijkt helder: het op tijd verkopen is belangrijker dan het op tijd kopen. Wanneer je echter naar de dagelijkse koersschommelingen kijkt, dan zie je dat er een clustering van volatiliteit is. Vaak volgen de extreme koersuitslagen elkaar in een snel tempo op. Er wordt wel eens gezegd je moet kopen als het bloed door de straten loopt, maar als belegger moet je wel over stalen zenuwen beschikken om na een snoekduik in een periode met hoge volatiliteit opnieuw in te stappen, ook al verkocht je kort ervoor op tijd je aandelen.

Het aspect timing wordt belangrijker naarmate de tijdspanne korter wordt. Voor beleggers met een langetermijnvisie is het bepalen van het juiste moment van kopen en verkopen absolute tijdverspilling. De factor tijd speelt in hun voordeel: dividend- en waarde-aandelen hebben meestal tijd nodig vooraleer ze beginnen te renderen.

De factor tijd speelt ook een rol bij de verkoop van aandelen. De meeste beleggers verkopen liever hun aandelen met winst. Op zich logisch, want het doel van beleggen is immers winst maken. Maar vaak verkopen beleggers hun goede aandelen te snel en houden ze hun slechte aandelen onnodig aan. De reden is dat ze bang zijn om hun verlies te nemen. Verliezen voelt verschrikkelijk en het verkopen van aandelen met verlies maakt het verlies ook nog eens tastbaar. In de regel is het eindresultaat nog meer verlies. Na de bull-run van de afgelopen jaren talmt de AEX met meerjarige hoogterecords. Misschien komt het met de verliesgevende aandelen alsnog goed. De grote vraag hierbij is of de AEX voor die tijd zal bezwijken.

Eerste twijfels

Op Wall Street vertonen zich de eerste twijfels of de huidige stierenmarkt nog wel een lang leven beschoren is. Gemeten vanaf het dieptepunt duurt de bull-run nu al zes jaar. Niet alleen wordt de stier oud, ook zijn aandelen aan de dure kant. Dat is ook een van de redenen waarom de AEX het de laatste tijd zo goed doet. Ten opzichte van de jaarwisseling noteert de hoofdindex 13,1 procent hoger, terwijl de S&P 500 het moet doen met 2,4 procent.

Net zoals bij een bodem is een top een proces dat zich afwikkelt en tijd nodig heeft. Hiermee is niet gezegd dat in de Verenigde Staten een beurstop in de maak is. De vorming van een top wordt vaak voorafgegaan door een periode van verhoogde volatiliteit. Hetgeen nu niet aan de orde is. Grote neerwaartse correcties daarentegen vinden zelden plaats als richtinggevende indices boven hun 50-daags gemiddelde koersen. Het lijkt erop dat beleggers een pauze ingelasten, maar aandelen dalen wel sneller dalen dan ze stijgen. Daar is immers geen extra geld voor nodig, enkel de bereidheid tot verkopen.  @  Ivan Snurer