Updates

Aandelen Nederland

ABN Amro

Advies
houden
Aandelen Nederland

ArcelorMittal

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Allianz

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Heijmans

Advies
houden
Aandelen Nederland

Ajax

Advies
verkopen
image description
Opinie Peter Schutte, 3 mrt 2015 10:50

Europese dividendbetalers favoriet

0 0 Leestijd ongeveer

Updates

Aandelen Nederland

ABN Amro

Advies
houden
Aandelen Nederland

ArcelorMittal

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Allianz

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Heijmans

Advies
houden
Aandelen Nederland

Ajax

Advies
verkopen

Uit onderzoek van Allianz Global Investors blijkt dat de afgelopen 45 jaar dividend een zeer belangrijke trigger is geweest voor beleggingsprestaties in aandelen, vooral op momenten dat de reële rente zeer laag was, zoals nu.

Het rapport van AllianzGI getiteld ‘Dividend instead of low interest rates’, toont aan dat vooral Europese bedrijven een hoog dividend uitbetalen. Het afgelopen jaar lag het gemiddelde dividendrendement in de MSCI Europe op 3,3%. Daarbij is in Europa een historisch groot gat ontstaan tussen de hoogte van het dividendrendement en de opbrengst op staats- en bedrijfsleningen.

Niet alleen in Europa is er sprake van een bijzonder groot verschil in directe rendementen tussen de verschillende assets. Ook in landen als Australië, Brazilië en Nieuw Zeeland speelt dit.

Zeer belangrijk voor rendement

In de periode 1970-2014 heeft dividend gezorgd voor 39%  van het totale jaarlijkse rendement op aandelen in de MSCI Europe (Foto: het beursgebouw in Londen / Carmen Seaby). Daarmee heeft de winstuitkering zelfs grotendeels compensatie geboden voor dips in de koersen in de periode 1970-1975 en 2000-2005. Voor regio’s als Noord-Amerika en Azië-Pacific geldt eveneens dat het dividend bezien over deze periode goed was voor ruim een derde van het totaalrendement.

Zit goed met dividendaandelen

Jörg de Vries-Hippen, fondsmanager van het Allianz European Equity Dividend fonds zegt dat dividendbeleggers ook de komende tijd goed zitten. Door het ruime monetaire beleid is het dividendrendement natuurlijk superieur vergeleken met de huidige marktrente.

Maar mocht de ECB succesvol zijn en er inderdaad in slagen de inflatie richting de 2% te krijgen dan zijn dividendaandelen eveneens te prefereren. “Deze aandelen bieden dankzij hun defensieve karakter een goede combinatie van een relatief hoog dividendrendement, historisch lage volatiliteit en bescherming tegen zowel inflatie als deflatie.”

Een blik op de Amerikaanse beurzen sinds 1950 leert dat dividendstrategieën in zowel periodes van stijgende inflatie als deflatie het beter deden dan de bredere markt. De Vries-Hippen vindt dit interessante informatie omdat in deze tijden van hoge overheidsschulden monetaire verruiming een goede methode kan zijn om de reële waarde van deze schulden weg te infleren.

Stock picking

Natuurlijk is een goede selectie onontbeerlijk. Maar het proces gaat ook redelijk vanzelf en daarbij zal veelal sprake zijn van een houdbaar hoge winstuitkering. Dividend blijkt bijvoorbeeld veel minder volatiel dan bedrijfswinsten. We spreken hier over een factor tien verschil in beweeglijkheid.

Bedrijven met een hoge winstuitkering blijken ook vaak over een goede balans te beschikken en gaan gedisciplineerd met hun financiële huishouding om teneinde de winstuitkering vol te kunnen houden. De laatste jaren is de pay out wel flink gestegen, tot wel 60% in Europa, tegen 38% in de Verenigde Staten en 40% in Azië. Bedrijven zitten bovendien goed bij kas.

Tegenslagen

De beurzen gaan omhoog, maar er zullen ongetwijfeld momenten gaan komen dat het minder gaat. De geopolitieke risico’s zijn immers nog groot. Dividendaandelen zullen ook dan outperformen, zo verwacht de AllianzGI-fondsmanager.

De Vries-Hippen ziet ook een goede prestatie van dividendaandelen vanwege de zwakke euro. Dat is gunstig voor de bedrijfswinsten en dus ook voor de hoogte van het dividend. “Wij zoeken naar bedrijven die een goed dividend betalen wat een uiting kan zijn van de betrouwbaarheid van de onderneming. Dit moet dan wel in combinatie gaan met een goede financiële positie en een solide bedrijfsmodel.”