Updates

Aandelen Nederland

ArcelorMittal

Advies
houden
Aandelen Nederland

ICT Group

Advies
houden
Aandelen Nederland

Heijmans

Advies
houden
Aandelen Internationaal

General Electric

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Avantium

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Aegon

Advies
houden
Aandelen Nederland

NN Group

Advies
kopen
Opinie Vincent van Roon, 2 mrt 2015 11:28

Wat te doen na de 500?

0 0 Leestijd ongeveer

Updates

Aandelen Nederland

ArcelorMittal

Advies
houden
Aandelen Nederland

ICT Group

Advies
houden
Aandelen Nederland

Heijmans

Advies
houden
Aandelen Internationaal

General Electric

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Avantium

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Aegon

Advies
houden
Aandelen Nederland

NN Group

Advies
kopen

In een tijdsbestek van een week heeft de AEX opnieuw een flinke winst geboekt en hiermee komt de psychologische grens van 500 punten wel heel erg dichtbij. Op fora vraagt men zich af wat te doen als die mijlpaal bereikt wordt.

Beleggers zijn er van overtuigd dat de 500 punten-stand binnenkort wordt bereikt, maar de meningen zijn sterk verdeeld over wat er vervolgens gebeurt.. Volgen er winstnemingen? Zet de rally voort? Of wat zijn de alternatieven? Veel langetermijnbeleggers die voor dividend kiezen willen hun aandelen gewoon vasthouden. Meer op de korte termijn gerichte beleggers hebben de neiging om (deels) winst te nemen rond een stand van 500 punten.

Door de lage rente worden vooral particulieren gedwongen om te beleggen. Het feit dat iedereen op dit moment aandelen heeft zorgt juist voor angstige reacties op fora. Men is de jaren negentig en de jaren voor de kredietcrisis nog niet vergeten. Forumleden stellen dat ook nu weer een zeepbel aan het ontstaan is, met alle gevolgen vandien. Anderzijds zien zij de koersen niet knappen zolang de rente op een laag niveau blijft. En daar is de ECB de baas over. Men is het er over eens dat de centrale bank de gang van zaken op de beurzen blijft bepalen. Tot dusver speelt de ECB in het voordeel van de belegger.

Delta Lloyd

De bedrijfscijfers van Delta Lloyd werden negatief ontvangen door beleggers. Het aandeel lijkt zijn status als favoriet te zijn verloren. Op fora is men voorzichtiger geworden met het bedrijf en beleggers lijken meer heil te zien in Aegon. Het dividendrendement blijft echter wel reden om het aandeel Delta Lloyd vast te houden, aldus forumleden. Gedekt calls schrijven op het aandeel vinden enkelen een perfecte strategie.

Fugro

Fugro verraste de markt door flink meevallende bedrijfscijfers te presenteren. Op fora reageert men daarnaast verheugd op het feit dat Fugro afscheid wil nemen van een aantal zee-activiteiten. Beleggers denken dat Boskalis zeer geïnteresseerd is in bijna alle activiteiten. Forumleden vragen zich af wat voordeliger is voor Boskalis. Een aantal activiteiten overnemen of Fugro in zijn geheel inlijven?

Imtech

Beleggers zijn niet verbaasd dat Imtech wederom wordt genoemd in een corruptieschandaal. Het betreft een omkopingszaak uit 2012 rond de bouw van de nieuwe luchthaven in Berlijn (Foto: Tim). De koers reageerde nauwelijks op het bericht. De grootte van de mogelijke omkoping zou namelijk minimaal zijn. Op fora is men niet onder de indruk en menig belegger blijft vasthouden aan de verbeterende toekomst van Imtech.

USG People

De arbeidsmarkt zit flink in de lift de laatste tijd. En er is nog veel ruimte voor verdere verbetering. Uitzendconcerns profiteren hier behoorlijk van en dat bleek ook uit de bedrijfscijfers en vooruitzichten van USG People. Beleggers vonden de koersreactie op die cijfers en gaan er vanuit dat de koers de komende tijd nog een flink stuk kan oplopen. Het is volgens hen wachten op adviesverhogingen van analisten. Die kunnen het aandeel een boost omhoog geven.

Besi

Hoewel de verwachtingen al hoog waren werd de markt verrast door de uiterst positieve resultaten van Besi. Zelfs op de huidige sterk gestegen koers zeggen beleggers op fora nog steeds bij te willen kopen. De vooruitzichten blijven sterk en ook het goede dividendrendement moet de koers volgens hen naar 30 euro brengen.Esperite

Ook deze week werd Esperite een van de meest besproken aandelen op fora. Dat is ook niet zo gek als je kijkt welke achtbaanrit het aandeel vorige week maakte. Het bedrijf maakte bekend onderzoek te doen naar de behandeling van hersenverlamming. Hierdoor schoot het aandeel 50% omhoog. Topman Amar speculeerde vorige week over een grote partij die een belang in Esperite aan het opbouwen zou zijn. Beleggers lijken daar nu aan te twijfelen, omdat er nog steeds geen melding is gedaan door de AFM. Is die enorme stijging van de laatste twee weken veroorzaakt door speculerende beleggers en spat de zeepbel binnenkort uiteen?

AND

Langzaam maar zeker leven beleggers in AND toe naar de jaarcijfers die op 17 maart bekend worden gemaakt. De verwachtingen zijn, afgaand op de fora, hooggespannen. Men hoopt dat AND een mooie deal gaat bekendmaken met een grote partij. Dat kan het kleine aandeel een flinke boost naar boven geven. Grote broer TomTom wist eerder dit jaar de markt flink te verassen in positieve zin. Wellicht kan AND van de positieve trend op de navigatiemarkt (Foto: Gareth Simpson) profiteren.

Pharming

Het bericht dat Valeant een bod op Salix heeft gedaan zorgde voor nieuw leven op het Pharming-front. Forumbezoekers vragen zich af welke gevolgen de overname heeft voor Pharming. Salix, de partner van Pharming, zorgt ervoor dat het middel Ruconest voet op Amerikaanse bodem krijgt. Na de overname heeft niet Salix, maar Valeant het voor het zeggen over de samenwerking met Pharming. De samenwerking is van levensbelang voor Pharming. Beleggers tasten in het duister over de gevolgen van het contract tussen Salix en Pharming. Dat de koers onder druk staat door alle onzekerheid vinden ze niet vreemd.

Sopheon

Afgelopen vrijdag (27 februari) spoot het aandeel Sopheon omhoog zonder actuele aanleiding. Beleggers hebben geen idee wie deze aandelen inkoopt en waarom. De jaarresultaten werden in januari al bekendgemaakt en brachten weinig goeds. Reden tot kopen lijkt er daarom ook niet. Op fora wordt geopperd dat het management aandelen aan het inkopen is. De vraag rest; waarom doen zij dit? Spelen er zaken die wij niet weten?

Reesink

Een aandeel dat weinig aandacht trekt van beleggers is Reesink. Vandaag (maandag 2 maart) komt het bedrijf nabeurs met de voorlopige jaarcijfers over 2014. Beleggers wijzen erop dat het aandeel weinig heeft geprofiteerd van de opgaande trend die wereldwijd gaande is. De verwachtingen van beleggers lijken daardoor erg laag te zijn. Daarom kan het bedrijf volgens hen weleens positief gaan verrassen met zijn bedrijfscijfers. Morgen gaan we zien of de optimisten gelijk hebben gekregen.