Updates

Aandelen Nederland

ArcelorMittal

Advies
houden
Aandelen Nederland

ICT Group

Advies
houden
Aandelen Nederland

Heijmans

Advies
houden
Aandelen Internationaal

General Electric

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Avantium

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Aegon

Advies
houden
Aandelen Nederland

NN Group

Advies
kopen
Opinie Ivan Snurer, 2 mrt 2015 08:53

Advieswijzigingen uitgelicht

0 0 Leestijd ongeveer

Updates

Aandelen Nederland

ArcelorMittal

Advies
houden
Aandelen Nederland

ICT Group

Advies
houden
Aandelen Nederland

Heijmans

Advies
houden
Aandelen Internationaal

General Electric

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Avantium

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Aegon

Advies
houden
Aandelen Nederland

NN Group

Advies
kopen

Zelden schoot de AEX zo snel uit de startblokken als dit jaar. De koersstijgingen nopen analisten tot actie. Veelal wordt het beleggingsadvies verlaagd en het koersdoel verhoogd. Een keur aan opmerkelijke advieswijzigingen.

Vaak vergezellen analisten hun aandelenopinies met koersdoelen. Ondubbelzinnige adviezen zoals kopen en verkopen moeten hierdoor nog meer tot de verbeelding van beleggers spreken. Dubbele advieswijzigingen waarbij én het koersdoel én de aanbeveling in één adem in dezelfde richting worden aangepast, getuigen van convictie. De lijst voert naast dubbele advieswijzigingen ook initiële koopadviezen op. De aandelen zijn op alfabetische volgorde chronologisch gerangschikt.

Aalberts

Goldman Sachs verlaagde op 16 januari én het advies van Buy naar Neutral én het koersdoel van 34 naar 27 euro. De Amerikaanse zakenbank verwacht dat de autonome groei van de industriële dienstverlener eerder bescheiden zal zijn. Het aandeel Aalberts Industries sloot vrijdag 27 februari op 27,65 euro.

Akzo Nobel

ING verlaagde op woensdag 11 februari het advies van Buy naar Hold maar verhoogde daarbij wel het koersdoel van 58 naar 61 euro. De adviesverlaging volgt op de koersstijging van het chemiebedrijf sinds oktober 2014. Akzo Nobel ging de maand uit op 66,40 euro.

Altice

ING verhoogde op donderdag 26 februari het koersdoel van 60 naar 106 euro bij een onveranderd Buy-advies. De bank prijst de kabelaar om de overname van SFR en de overname van het belang van Vivendi in Numericable.

Kepler Cheuvreux startte op maandag 23 februari de opvolging met een houdadvies en een koersdoel van 85 euro. De Franse bank is te spreken over de overname van Numericable, een bedrijf dat Kepler Cheuvreux al langer volgt. Altice ging de maand uit op 89,10 euro.

Aperam

Nomura staakte op vrijdag 20 februari de opvolging van Aperam en daarmee komt het Buy-advies te vervallen. De Japanse zakenbank is bezig met een herindeling van haar analistenteams en laat in het midden of de opvolging op een later tijdstip wordt hervat.

ING verhoogde op maandag 16 februari het Hold-advies naar Buy en trok het koersdoel op van 26 aar 37 euro. De bank verwacht dat de uitspraak van de Europese Unie om het dumpen van roestvast staal door Aziatische producenten gunstig voor Aperam zal uitpakken. Het aandeel ging de maand uit op 31,70 euro.

Arcadis

KBC Securities verhoogde het advies van Accumulate naar Buy en trok daarbij het koersdoel op van 27 naar 31 euro. De Belgische bank gaat er van uit dat het ingenieursbedrijf zijn winst in 2015 en 2016 verder zal zien verbeteren. Arcadis ging de maand uit op 29,66 euro.

ArcelorMittal

Nomura zette op vrijdag 20 februari eveneens een punt achter de opvolging van ArcelorMittal, dat bij de Japanners op Reduce stond. Hun besluit treft naast Aperam en ArcelorMittal ook andere staalbedrijven zoals Kloeckner, Outokumpu, SSAB, ThyssenKrupp en VoestAlpine. ArcelorMittal ging de maand uit op 9,77 euro.

ASML

ING verlaagde op donderdag 5 februari weliswaar het advies van Buy naar Hold maar tegelijkertijd werd het koersdoel verhoogd van 83 naar 98 euro. Volgens de bank profiteert ASML van de sterke cyclus in de halfgeleidermarkt, maar de sterke vraag naar foundry is door de markt al ingeprijsd. Het aandeel ging de maand uit op 96,61 euro.

BAM

Kepler Cheuvreux gaf het bouwbedrijf op vrijdag 13 februari een dubbele adviesverhoging. BAM maakt een sprong van Reduce naar Buy en het koersdoel gaat van 2,25 naar 4 euro. Volgens de Franse bank zal het Nederlandse bouwbedrijf profiteren van het herstel op de Britse Bouwmarkt, al is het mogelijk dat de orderportefeuille van BAM nog tegenvallers uit het verleden zitten. Het aandeel ging de maand uit op 4,24 euro.

BESI

Rabobank meldde op woensdag 18 februari dat zij het opvolgen van BE Semiconductor Industries hervat heeft. Het initieel advies luidt Houden met als koersdoel 19 euro. Volgens de Nederlandse bank heeft BESI een sterke positie als toeleverancier in de halfgeleiderindustrie. Het aandeel sloot de maand af op 23,58 euro.

Boskalis

Exane BNP Paribas verlaagde op vrijdag 20 februari het advies van Neutral naar Underperform en het beoogde koersdoel van 44 naar 36 euro. De Franse bank vreest dat de winst van de baggeraar geraakt zal worden door de lagere investeringen vanuit de olie- en mijnbouwindustrie. Boskalis sloot vrijdag 41,53 euro.

Corbion

KBC Securities verhoogde op donderdag 5 februari het advies van Accumulate naar Buy en stelde daarbij het koersdoel van 17 naar 19 euro bij. In de ogen van de Belgische bank is het aandeel ten opzichte van sectorgenoten ondergewaardeerd en dat rechtvaardigt een dubbele adviesverhoging. Corbion ging de maand uit op 17,29 euro.

DSM

Rabobank downgrade op woensdag 11 februari het advies van Buy naar Hold en verlaagde daarbij het koersdoel van 56 naar 51 euro. De bank verwacht niet dat de winstmarges van het chemiebedrijf op korte termijn zullen verbeteren. DSM ging de maand uit op 49,90 euro.

Delta Lloyd

Morgan Stanley stelde op vrijdag 13 februari het advies en het koersdoel neerwaarts bij. De Amerikaanse zakenbank veranderde zijn Overweight in Equalweight en zette daarbij het koersdoel van 23,10 euro om in 18,50. Volgens Morgan Stanley lijdt de Nederlandse verzekeraar onder de extreem lage rentevoeten. Delta Lloyd ging de maand uit op 16,22 euro.

ECP

ING gaf EuroCommercial Properties op maandag 23 februari een dubbele upgrade waarbij het advies werd verhoogd van Hold naar Buy en het koersdoel van 38,10 naar 45 euro ging. De bank prijst het vastgoedbedrijf om zijn lage leegstand en veilige financiering.

ABN Amro verhoogde op maandag 16 februari in een sectorrapport het advies voor ECP van Hold naar Buy en schroefde het koersdoel van 37 euro op naar 46 euro. Het aandeel ging de maand uit op 41,57 euro.

Fugro

KBC Securities verhoogde op vrijdag 27 februari het advies van Reduce naar Hold en het koersdoel van 14 naar 20 euro. De dubbele upgrade is een beloning voor de geplaagde bodemonderzoeker die voorbeurs sterke jaarcijfers publiceerde en waaruit blijkt dat de kernactiviteiten sterker presteren dan verwacht. Twee dagen voorafgaand aan de publicatie van de jaarcijfers verlaagde de Belgische bank nog het advies van Hold naar Reduce. Fugro ging de maand uit op 21,35 euro.

Gemalto

Rabobank verlaagde op vrijdag 20 februari het advies van Buy naar Hold en het koersdoel van 85 naar 65 euro. De dubbele downgrade is het antwoord van de Nederlandse bank op het nieuws dat Amerikaanse en Britse inlichtingendiensten zich toegang hadden verschaft tot het computernetwerk van het Frans-Nederlandse digitaal beveiligingsconcern.

Deutsche Bank hervatte op woensdag 18 februari de opvolging van Gemalto met een Hold-advies en een koersdoel van 73 euro. De Duitse bank looft het beveiligingsconcern om haar activiteiten en overnames, maar vreest tegenvallers bij de divisie van mobiel betalen. Gemalto ging de maand uit op 72,54 euro.

KPN

Jefferies veranderde op maandag 23 februari het Buy-advies in Hold en paste daarbij het koersdoel aan van 3,20 naar 3,27 euro. De Amerikaanse zakenbank is van mening dat het aandeel ten opzichte van sectorgenoten met een premie wordt verhandeld.

Citi Research verhoogde op woensdag 11 februari het advies van Neutral naar Buy en het koersdoel van 2,75 naar 3,60 euro. De Amerikaanse zakenbank looft KPN om haar kostenbesparingen en sterke positie op de Nederlandse telecommarkt.

Rabobank gaf KPN op donderdag 5 februari een dubbele upgrade. Het Hold-advies werd omgezet in Buy en het koersdoel ging van 2,70 naar 3,15 euro. De dubbele adviesverhoging wordt onderbouwd met een verbetering van de klantengroei, hetgeen de basis is voor een hogere winst in de toekomst. KPN ging de maand uit op 3.05 euro.

NN Group

Nomura beloonde de goede kwartaalcijfers met een dubbele upgrade. De Japanse zakenbank verhoogde op vrijdag 13 februari zijn advies voor NN van Neutral naar Buy met een koersdoelverhoging van 25,30 naar 28,60 euro.

Kepler Cheuvreux volgt sinds dinsdag 10 februari het aandeel NN met Reduce en een koersdoel van 21 euro. Volgens de Franse bank blijft door de ultra lage rente de Nederlandse markt voor levensverzekeringen extreem moeilijk. NN Group ging de maand uit op 25,56 euro.

Philips

HSBC verlaagde op vrijdag 13 februari het technologiebedrijf van Neutral naar Underweight en verlaagde het koersdoel met 1 euro van 25 naar 24. De Britse zakenbank verwacht dat de kostenbesparingen teniet worden gedaan door de lage groei en margedruk. Ook vindt men dat er nog te veel onduidelijkheid bestaat omtrent de aangekondigde opsplitsing van Philips. Het aandeel ging de maand uit op 26,77 euro.

Randstad

Credit Suisse verlaagde op dinsdag 24 februari het advies van Outperfrom naar Neutral, maar verhoogde daarbij wel het koersdoel van 44 naar 55 euro. Al sluit de Zwitserse zakenbank niet uit dat het aandeel verder zal stijgen, wordt de adviesverlaging onderbouwt met de sterke koersprestatie van Randstad in de afgelopen vier maanden.

RBC Capital Markets downgrade weliswaar op maandag 23 februari het uitzendconcern van Outperform naar Sector Perform, maar verhoogde tegelijk het koersdoel van 46 naar 52 euro. De adviesverlaging volgt op de recente stijging van het aandeel. Volgens de Britse broker zijn hierdoor positieve factoren, zoals kostenbesparingen, balansversterking en een verbetering van de groei, ruim in de koers verdisconteerd.

Kepler Cheuvreux verlaagde Randstad op woensdag 11 februari van Buy naar Hold en tegelijkertijd werd het koersdoel verhoogd van 44 naar 50 euro. De Franse bank volgt de redenering van Credit Suisse en RBC Capital. Het aandeel Randstad ging de maand uit op 52,65 euro.

Sligro

ING verhoogde op maandag 2 februari het advies van Hold naar Buy en het koersdoel van 30 van 38,50 euro. De bank gaf Sligro Food Group een dubbele adviesverhoging omwille van de verwachte dividendverhoging en vanwege het feit dat het bedrijf goed gepositioneerd is om van de aantrekkende foodservice markt te profiteren. Het aandeel Sligro ging de maand uit op 36,37 euro.

TenCate

KBC Securities beloonde op vrijdag 20 februari de definitieve jaarcijfers van TenCate met een dubbele upgrade, waarbij het advies van Hold naar Accumulate ging en het koersdoel verhoogd werd van 20 naar 22 euro. TenCate ging de maand uit op 20,59 euro.

TNT Express

JPMorgan verlaagde op vrijdag 13 februari weliswaar het advies voor TNT Express van Overweight naar Neutral, maar stelde daarbij wel het koersdoel opwaarts bij van 5,70 naar 6,35 euro. De adviesverlaging/koersdoelverhoging van de Amerikaanse zakenbank volgt op de sterke stijging van het aandeel sinds oktober 2014. TNT Express ging de maand uit op 5,46 euro.

Unilever

HSBC hervatte op vrijdag 27 februari de opvolging met Overweight en 43,50 euro als koersdoel. Per saldo zijn ze bij de Britse zakenbank vol lof over de producent van persoonlijke en huishoudelijke verzorgingsmiddelen, maar ze wijzen ook naar de lage winst per aandeel als gevolg van de hoge blootstelling aan de groeivertraging in opkomende markten. Al met al krijgt Unilever zogeheten initieel een Overweight. Unilever ging de maand uit op 38,90 euro.

Vopak

Exane BNP Paribas verlaagde op donderdag 12 februari het advies van Outperform naar Neutral, maar verhoogde tegelijk het koersdoel van 46 naar 51 euro. De dubbele advieswijziging van de Franse bank volgt op de sterke koersprestatie van het tankopslagbedrijf.

SNS Securities veranderde op maandag 2 februari haar koopaanbeveling in houden en verhoogde in één adem het koersdoel van 49 naar 54 euro. Het kopenadvies werd ingetrokken omdat de koers het voorgespiegelde koersdoel van 49 euro had overschreden. Vopak ging de maand uit op 47 euro.

Wereldhave

ABN Amro legde het vastgoedbedrijf op maandag 16 februari een dubbele advieswijziging op. Het beleggingsadvies voor Wereldhave gaat van Hold naar Buy en het koersdoel wordt opgetrokken van 61 naar 71 euro. Het aandeel ging de maand uit op 61,44 euro.

Toelichting

De Engelstalige begrippen Accumulate, Outperform(er) en Overweight kunnen worden geïnterpreteerd als (Buy) kopen. Equalweight, In-line, Neutral en Sector Perform als (Hold) houden. Reduce, Underperform(er) en Underweight als (Sell) verkopen. @ Ivan Snurer