Updates

Aandelen Internationaal

AB Inbev

Advies
houden
Aandelen Nederland

DSM

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ABN Amro

Advies
houden
Aandelen Nederland

ING

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Aegon

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

NN Group

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ASR

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Siemens

Advies
kopen
Aandelen Nederland

AND

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

AMG

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Accsys

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Takeawaycom

Advies
houden
Opinie Redactie Beleggers Belangen, 23 feb 2015 14:49

Aandelenmarkten niet te stuiten

0 0 Leestijd ongeveer

Updates

Aandelen Internationaal

AB Inbev

Advies
houden
Aandelen Nederland

DSM

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ABN Amro

Advies
houden
Aandelen Nederland

ING

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Aegon

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

NN Group

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ASR

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Siemens

Advies
kopen
Aandelen Nederland

AND

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

AMG

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Accsys

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Takeawaycom

Advies
houden

Het wekelijkse overzicht van het reilen en zeilen van onze voorbeeldportefeuilles.

Met de ECB als (nieuwe) sponsor zijn Europese aandelen het jaar prima gestart. De koersen stijgen nu wel heel snel, de dividenden die we gaan ontvangen geven ons meer vertrouwen.

Defensieve portefeuille

Het door centrale banken gedomineerde marktklimaat heeft er voor gezorgd dat alle vermogenscategorieën van de defensieve portefeuille in de plus staan. Het obligatiedeel staat − vooral door de daling van de euro ten opzichte van de dollar − al weer op een plus van 2,1%. Het aandelensegment vergaat het met een plus van zo'n 8,5% nog beter. Van de zeventien aandelenposities staan er dit jaar vijftien in de plus. Alleen Fagron (-1,5%) en Microsoft (-0,4%) laten dit jaar een lichte daling zien. Sommige aandelen gaan echter wel erg snel, denk aan Acomo (totaalrendement dit jaar +17,6%) en Arcadis (+13,2%). Bij andere aandelen is er sprake van een inhaalslag, zoals bij oliegerelateerde aandelen als Royal Dutch Shell en Schlumberger. Ook nieuwkomers Münchener Rück en WPP zijn het jaar met rendementen van respectievelijk 9,3 en 12,8% goed begonnen.

De jaarcijfers − voor zover al gepubliceerd − geven (nog) geen aanleiding voor het doorvoeren van mutaties in de portefeuille. We kijken vooral uit naar de dividendbetalingen die de komende drie maanden gaan plaatsvinden. Onder meer Acomo (+43% inclusief een speciaaldividend), Fagron (+38,9%) en Schlumberger (+25%) kondigden forse verhogingen aan. Bij Sanofi, Roche, Novartis en Münchener Rück waren de dividendverhogingen wat meer bescheiden, dat wil zeggen tussen de 1,5 en 7%. Maar het dividend − en de dividendgroei − van deze aandelen is absoluut houdbaar en het dividendrendement is aantrekkelijk. Dat varieert van 2,7% voor Novartis tot 4,3% voor Münchener Rück. Zurich Insurance heeft − tot nu toe − als enige aandeel in de defensieve portefeuille het dividend niet verhoogd maar slechts constant gehouden (op CHF17). Daar staat echter tegenover dat de Zwitserse frank natuurlijk flink is gestegen ten opzichte van de euro. Bovendien heeft Zurich Insurance met 5,5% het hoogste dividendrendement van de aandelen uit de defensieve portefeuille. 

Offensieve portefeuille

Onze portefeuille heeft de afgelopen week een vol procentpunt aan het jaarrendement toegevoegd. Mijnbouwer Rio Tinto maakte donderdag 12 februari mooie jaarcijfers bekend. Het lijkt in deze sector eindelijk wat beter te gaan. De koers is sinds de publicatie met ruim 7% opgelopen. Manpower (+21,7%) en LyondellBasell (+20,1%) voeren dit jaar de lijst van stijgers aan. We hebben slechts drie minnen, waarvan PVH met -11,7% veruit de grootste is. Alle overige beleggingscategorieën staan in de plus, waarbij vooral de small- en midcaps met een rendement van 12,5% in het oog springen.

Portefeuille NL

Onze Nederlandse portefeuille heeft de afgelopen week 114 basispunten aan het jaarrendement toegevoegd, en staat dit jaar inmiddels 7,2% in de plus. De jaarcijfers van Acomo werden beloond met een 2% hoger koers. De omzet steeg op jaarbasis 5,9% tot €619 mln, wat resulteerde in een 20,7% hogere nettowinst van €33,1 mln. Acomo keert een bijna 50% hoger dividend uit (inclusief €0,10 speciaal dividend vanwege de goede gang van zaken en sterke balanspositie) van €1,10. Deze week volgen nog de cijfers van Delta Lloyd (dinsdag 24 februari), Aalberts, Besi en Kendrion (alle donderdag 26 februari). Genoeg om naar uit te kijken dus.