Updates

Aandelen Nederland

TomTom

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Walmart

Advies
houden
Aandelen Nederland

NN Group

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Pharming

Advies
houden
Aandelen Nederland

ABN Amro

Advies
houden
Aandelen Nederland

ArcelorMittal

Advies
houden
image description
Opinie Ivan Snurer, 16 feb 2015 12:22

Robotops

0 0 Leestijd ongeveer

Updates

Aandelen Nederland

TomTom

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Walmart

Advies
houden
Aandelen Nederland

NN Group

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Pharming

Advies
houden
Aandelen Nederland

ABN Amro

Advies
houden
Aandelen Nederland

ArcelorMittal

Advies
houden

Computers en robots vernietigen banen. Binnen 20 jaar valt 1 op de 3 jobs ten prooi aan robotica. Het economisch potentieel van de robotisering is enorm. Bijgevolg doen een aantal robotaandelen het erg goed.

Robots beschikken ten opzichte van de mens over enkele grote voordelen: ze zijn sterker, sneller en op bepaalde gebieden slimmer. Buiten een voorspelbare omgeving zoals fabrieken en laboratoria zijn ze echter beperkt inzetbaar, maar daar komt verandering in. Met het voortschrijden van de techniek worden robots functioneler en vooral flexibeler.

Door de opkomst van nieuwe robottechnologieën gaan banen verloren. De onstuitbare evolutie in de robotisering is een uitdaging voor de arbeidsmarkt, waar vooral in de dienstverlening de jobs met veel routinetaken zullen verdwijnen. Er bestaat een grote consensus dat robots in de toekomst een groot gedeelte van het werk van de mens zullen overnemen.

In de jaren vijftig doken de eerste multifunctionele systemen op die eentonig of gevaarlijk werk uit handen van de mens nam. Het vakgebied van artificiële intelligentie boekte door de jaren heen veel vooruitgang. Hierdoor kunnen robots binnen afzienbare tijd naadloos in het arbeidsproces van administratief medewerkers, huishoudelijk personeel en verkopers inschuiven.

Ook de taken van beleggingsadviseurs, verzekeringsagenten en vastgoedmakelaars komen binnen het handbereik van robots.

Oude verdwijnen, nieuwe ontstaan

Voor de arbeidsmarkt is robotica een enorme uitdaging, maar er ontstaan ook nieuwe banen bij het onderhoud van de robots en je hebt altijd beroepen die met nieuwe technologische ontwikkelingen mee evolueren. Henk Kamp, minister van Economische Zaken, is vol lof over de kansen die robotica met zich meebrengt als groeimotor van de Nederlandse economie. Lodewijk Asscher, minister van Sociale Zaken, vreest daarentegen dat er voor veel mensen geen werk zal zijn, omdat robots het hebben overgenomen.

Bedrijven die nu profiteren van robotica zijn voornamelijk actief in de maakindustrie. Van eenarmige fabrieksrobots kijkt niemand meer op. Industriële robots vind je op uiteenlopende plaatsen terug, tot aan de operatiekamer aan toe. Drones (oorspronkelijk een militaire term voor onbemande vliegtuigen; nu een wijd begrip voor vliegende robots) zorgen voor tijdwinst bij de distributie van pakjes, versnellen bij calamiteiten de communicatie tussen ordehandhavers en worden ook ingezet bij inspectiediensten en onderhoudswerkzaamheden. En al kunnen computers nog steeds niet voor zichzelf denken, ook op de beurs worden aandelen niet meer alleen verhandeld door gehaaide beleggers met vijf telefoons tegelijk. Ingenieuze systemen op basis van neurale netwerken oftewel artificiële intelligentie doen er het meeste werk.

Over de beurs gesproken, dankzij de onstuitbare evolutie van de robotica presteren een aantal aandelen uit de branche sterk. Denk hierbij aan Teledyne Technologies (US:TDY), Northrop Grumman (US:NOC), ISRA Vision (DE:ISR), machinemaker Lincoln Electric (LECO) en MacDonald Dettwiler & Associates (CN:MDA). Historische resultaten zijn geen garantie voor de toekomst, maar de beurskoersen van dit vijftal imponeerden in de voorbije drie jaar niet alleen met hun rendement maar ook met hun herstelvermogen en lage volatilteit.