Updates

Aandelen Nederland

ABN Amro

Advies
houden
Aandelen Nederland

ArcelorMittal

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Allianz

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Heijmans

Advies
houden
Aandelen Nederland

Ajax

Advies
verkopen
image description
Opinie Redactie Beleggers Belangen, 12 feb 2015 16:21

Hoe denkt u over duurzaam?

0 0 Leestijd ongeveer

Updates

Aandelen Nederland

ABN Amro

Advies
houden
Aandelen Nederland

ArcelorMittal

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Allianz

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Heijmans

Advies
houden
Aandelen Nederland

Ajax

Advies
verkopen

De enquête van deze maand staat in het teken van duurzaam beleggen.

In onze maandelijkse beleggersenquête willen we graag uw mening horen over duurzaam beleggen.

Hoe belangrijk vindt u het dat u uw geld in een aandeel of fonds steekt dat duurzaam genoemd kan worden? En wat betekent duurzaam eigenlijk vooral voor u? Gaat het dan om het milieu (Foto: CIFOR), om de werkomstandigheden bij het bedrijf in kwestie of over het mijden van steun aan de oorlogsindustrie of de productie van verslavende middelen? En denkt u dat het van invloed is op het rendement als aan deze duurzaamheidseisen wordt voldaan?

We stellen u ook enkele vragen over uw persoonlijke beleggingskeuzes. De enquête is via deze link in te vullen. Alvast hartelijk dank voor u medewerking. 

Vorige maand

De enquête van januari was de eerste van de maandelijkse onderzoeken die wij gaan houden. We peilden uw mening over enkele actuele onderwerpen en over uw eigen beleggingen.

Voor de actualiteitsvragen moest de glazen bol uit de kast. We vroegen u de gevolgen van de machtswisseling in Griekenland, het verloop van de olieprijs en − altijd leuk − de stand van de AEX aan het eind van het jaar te voorspellen. Wat Griekenland betreft: 20% van de respondenten verwacht dat de machtswisseling in Athene nog dit jaar zal leiden tot een vertrek van de Grieken uit de eurozone. De overgrote meerderheid (80%) denkt echter dat het zo'n vaart niet zal lopen. Ook bij de andere actualiteitsvragen zijn de voorzichtige voorspellers in de meerderheid. 27% denkt dat de olieprijs dit jaar zal zakken tot onder de $40 voor een vat Brent, de overige 73% vindt zo'n prijsdaling wat al te gortig.

Dan de AEX. Iets meer dan de helft (51%) van de respondenten verwacht een eindejaarsstand tussen de 400 en 450 punten (tegen een slotstand van 424,47 op 31 december 2014 en 447,51 op het moment van schrijven). De uitgesproken pessimisten zijn in de minderheid, maar optimisten die de AEX de 500 zien aantikken zijn er al helemaal niet veel. Zie de bovenste grafiek voor de precieze percentages.

Wij stelden u ook enkele vragen die betrekking hadden op uw persoonlijke situatie. Zo wilden we weten wat u met uw portefeuille gaat doen in de komende maand. Ongewijzigd laten is voor de meesten (57%) de te volgen strategie, maar u neigt eerder naar het uitbreiden (32%) dan het inkrimpen (11%) van de portefeuille.

Verder waren we benieuwd naar uw transactiegedrag. De grootste groep (32%) doet tussen de 11 en 25 transacties per jaar, tegen bedragen van gemiddeld €1000 tot €5000 (zie de tweede grafiek).

En waarin belegt u dan zoal? Geografisch gezien is Nederland (50%) favoriet. Ook de Verenigde Staten  (38%) en de rest van Europa (36%) staan nog in de schijnwerpers, maar de opkomende markten (14%) en zeker Japan (2%) hebben afgedaan. Zie de onderste grafiek voor de verdeling tussen verschillende beleggingscategorieën.