Updates

Aandelen Nederland

ABN Amro

Advies
houden
Aandelen Nederland

ArcelorMittal

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Allianz

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Heijmans

Advies
houden
Aandelen Nederland

Ajax

Advies
verkopen
image description
Opinie Ivan Snurer, 11 feb 2015 09:12

QECB: Geldkraan open, aandelen kopen

0 0 Leestijd ongeveer

Updates

Aandelen Nederland

ABN Amro

Advies
houden
Aandelen Nederland

ArcelorMittal

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Allianz

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Heijmans

Advies
houden
Aandelen Nederland

Ajax

Advies
verkopen

Drie weken geleden kondigde de ECB haar QE-programma aan. Als centrale banken de geldkraan opendraaien, moet je aandelen kopen. Prompt presenteerden Amerikaanse zakenbanken lijstjes met Europese aandelen die van QECB profiteren.

Op 22 januari jl. verraste de Europese Centrale Bank vriend en vijand door een groter en langer durend aankoopprogramma van obligaties aan te kondigen dan waarop marktwaarnemers hadden gerekend. Vanaf maart koopt de ECB anderhalf jaar lang elke maand voor 60 miljard euro aan obligaties op.

QECB

Hoewel het kwantitatieve verruimingsprogramma van de ECB pas volgende maand officieel van start zal gaan, is Quantitative Easing (QE) in Europa nu al een feit. Het QE-programma van de ECB wordt inmiddels door marktwaarnemers ludiek afgekort tot QECB, maar dat neemt niet weg dat bepaalde bedrijven meer profiteren van massale geldinjecties dan andere.

Daags na de aankondiging van de ECB schoven de analisten van Morgan Stanley een lijst met elf groeigevoelige aandelen naar voren. De experts van het roemruchte Goldman Sachs presenteerden een staat met 27 potentiële winnaars. En terecht, want volgens de macro-economische logica sijpelen massale geldinjecties van centrale banken door in de reële economie. Er wordt alzo economische groei gecreëerd en die komt op zijn beurt het snelst tot uitdrukking in de winstcijfers van cyclische bedrijven.

Tegenstanders van QECB zeggen dat het QE-programma van de ECB zijn doel zal missen. De kredietverlening naar het midden- en kleinbedrijf komt hierdoor nauwelijks op gang en het zal hooguit leiden tot assetinflatie oftewel tot hogere koersen van vermogenstitels vanwege het indirecte effect. Het besluit om over te gaan tot Quantitative Easing duwde prompt de rente lager, wat op zijn beurt ten goede komt aan aandelen. Niet enkel de cyclische, maar eigenlijk alle aandelen en dan vooral de rendementsaandelen, waar het verschil tussen het dividendrendement en de rente op tienjarige obligaties alweer wat groter is geworden.

De aandelen die Morgan Stanley drie weken geleden met stip naar voren schoof noteren inmiddels door de bank genomen 2,5 procent hoger. Dat is pakweg drie kwart procentpunt beter dan de STOXX Europe 600. De kandidaat winnaars van Goldman Sachs wijzen zelfs een gemiddelde winst voor van 3,6 procent. Dat is twee keer zoveel als het pan-Europees beursgemiddelde.

Zwitserse grootbanken

Toch zijn er volgens de Zwitserse grootbank UBS volop beleggers die Europese aandelen categorisch links laten liggen. De experts van UBS poneren dat het merendeel van hun cliënten huivert bij het idee om eurozonale aandelen te kopen omdat de Europese eenheidsmunt almaar in waarde daalt. Daarbij komt dat Europese bedrijven in de voorbije jaren bepaald niet fraaie groeicijfers konden voorleggen en tot overmaat van ramp is er nog zoiets als Grexit, de term die verwijst naar een gedwongen/vrijwillige uitstap uit de eurozone en de terugkeer naar de drachme in Griekenland.

Hun landgenoten, het is te zeggen de analisten van Credit Suisse, u weet wel die andere Zwitserse grootbank, wijzen hun klanten nadrukkelijk op de beleggingskansen die QECB met betrekking tot Duitse vastgoedaandelen en aandelen uit de periferie biedt. Al bestaat er een reële kans dat de euro ten opzichte van de dollar onder pariteit duikt. De Zwitsers noemen geen aandelen bij naam.  @  Ivan Snurer