Updates

Aandelen Internationaal

AB Inbev

Advies
houden
Aandelen Nederland

DSM

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ABN Amro

Advies
houden
Aandelen Nederland

ING

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Aegon

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

NN Group

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ASR

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Siemens

Advies
kopen
Aandelen Nederland

AND

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

AMG

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Accsys

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Takeawaycom

Advies
houden
Opinie Redactie Beleggers Belangen, 9 feb 2015 12:05

Markt ligt er wat beter bij

0 0 Leestijd ongeveer

Updates

Aandelen Internationaal

AB Inbev

Advies
houden
Aandelen Nederland

DSM

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ABN Amro

Advies
houden
Aandelen Nederland

ING

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Aegon

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

NN Group

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ASR

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Siemens

Advies
kopen
Aandelen Nederland

AND

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

AMG

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Accsys

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Takeawaycom

Advies
houden

Na een korte dip begin dit jaar ligt de Nederlandse aandelenmarkt er de laatste weken goed bij. Daarvan heeft vooral onze portefeuille NL geprofiteerd.

De Nederlandse aandelenportefeuille heeft de afgelopen week 242 basispunten aan het totaalrendement toegevoegd. Vooral USG (+9,6%) en Acomo (+7,8%) lieten een flinke koerssprong zien.

USG was hoger door positieve cijfers − vooral met betrekking tot Nederland − van Manpower. Eerder kwam brancheorganisatie ABU al met dergelijke cijfers over Nederland. Met het koersherstel van USG zijn wij uitermate content. Het aandeel heeft na de opname in de portefeuille 25% in de min gestaan, nu bijna 2% in de plus. Plezierig is ook dat Fagron het verlies van bijna 15% (vrijwel) heeft weggewerkt, tot 1%.

Het cijfergeweld is al aardig losgebarsten, maar de echte stroom moet nog op gang komen. Uit onze lijst komt komende week (12 februari) Acomo met voorlopige cijfers. Vooral week 8 wordt interessant met hopelijk nieuws dat de koersen verder omhoog drijft: Delta Lloyd (24 februari), Aalberts, Besi en Kendrion (26 februari) en USG (27 februari). Arcadis is dan op 19 februari al geweest. Wij wachten de berichten van de bedrijven af om ons te bezinnen op onze posities. Het rendement op de beleggingen is dit jaar gestegen van circa 25% eind 2014 en vorige week 28,9% tot 31,2%, gemeten vanaf de start in juli 2013.

Nederlandse beleggers zijn overigens ontsnapt aan een slecht beursjaar. Wanneer een beurs de eerste vijf dagen van het jaar afsluit met verlies dan voorspelt dat namelijk weinig goeds, volgens statistieken van cijfergekke Amerikanen. De AEX ging in die eerste dagen van 424 naar 411. Als de maand op verlies zou eindigen zou het echter pas echt een rampzalig beursjaar worden. Met een slotstand van 450 ziet het daar 'dus' niet naar uit: volgens de cijferaars wordt het nu een goed jaar (voor wat het waard is).

Het fundament onder het sentiment is goed, om optimistisch te blijven. Griekenland en Oekraïne zijn wel risicofactoren. 

Offensieve portefeuille

Onze offensieve portefeuille heeft de afgelopen week 50 basispunten aan het jaarrendement toegevoegd. Vrijdag 30 januari maakte zowel Chevron als Manpower vierdekwartaalcijfers bekend. Chevron ging die dag een half procentje lager de markt uit, maar wist in de twee dagen daarna bijna 7% te winnen. Manpower verraste vriend en vijand met een winst van 12,3%, waardoor het meteen de grootste stijger van het jaar in onze portefeuille is. Alle beleggingscategorieën staan in de plus, met een mooie 9,4% voor grondstoffen dat goed hersteld is van de klappen uit 2014. 

ETF Portefeuille

De ETF-portefeuille profiteert volop van de aangekondigde Europese QE. Aandelen van Europese bedrijven, vastgoed en obligaties wonnen flink de afgelopen weken. Het grote deel van de portefeuille dat in dollars staat genoteerd leverde bovendien extra rendement op door het positieve valuta-effect. Een achterblijver in de afgelopen maand is de ETFS Agriculture ETF, een mandje 'soft commodities' zoals maïs, soja en suiker. De timing van deze positie was goed: we kochten de ETF op 7 oktober, niet ver van het dieptepunt van vorig jaar. Het rendement liep gestaag op naar 6,7%, maar kreeg in de laatste weken een knauw onder invloed van nieuws over oogst- en exportniveaus van onder andere maïs.