Updates

Aandelen Nederland

ArcelorMittal

Advies
houden
Aandelen Nederland

ICT Group

Advies
houden
Aandelen Nederland

Heijmans

Advies
houden
Aandelen Internationaal

General Electric

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Avantium

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Aegon

Advies
houden
Aandelen Nederland

NN Group

Advies
kopen
Opinie Redactie Beleggers Belangen, 5 feb 2015 12:30

Voorkom dubbele belasting

0 0 Leestijd ongeveer

Updates

Aandelen Nederland

ArcelorMittal

Advies
houden
Aandelen Nederland

ICT Group

Advies
houden
Aandelen Nederland

Heijmans

Advies
houden
Aandelen Internationaal

General Electric

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Avantium

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Aegon

Advies
houden
Aandelen Nederland

NN Group

Advies
kopen

Het terugvorderen of verrekenen van te veel ingehouden dividendbelasting is een ingewikkelde klus. Het loont wel de moeite.

Beleggers met buitenlandse aandelen worden dubbel aangeslagen voor het dividend dat die aandelen opleveren: in het land waar het bedrijf staat en in Nederland. Het te veel betaalde bedrag kan worden teruggevorderd of verrekend met de inkomstenbelasting in Nederland. Beleggers Belangen doet in het nummer van 6 februari 2015 haarfijn uit de doeken hoe dat werkt.

Terugvorderen

Nederland heeft met veel landen verdragen over de dividendbelasting. Daarin is precies vastgelegd hoe de heffingsrechten over het bruto dividend moeten worden verdeeld. Het te veel betaalde bedrag kan worden teruggevorderd.

Dat gaat meestal wel gepaard met een hoop papier werk. Zo moet een belegger met Zwitserse aandelen het zogenoemde formulier 81 van de Zwitserse fiscus invullen om zijn dubbel betaalde belasting terug te krijgen. Dat formulier moet eerst ter goedkeuring langs de Nederlandse belastingdienst, waarna het met nog wat aanvullend bewijsmateriaal (bankafschriften die het betalen van het dividend aantonen) naar Zwitserland gaat.

Verrekenen

Als er geen verdrag is met het land waar het dividend vandaan komt, kan de belasting tot een maximum van 15% worden verrekend met de Nederlandse inkomstenbelasting (box 3). Als er na die verrekening nog een bedrag resteert, kan de belegger dat ‘stallen’ en bij een toekomstige aanslag (Foto: Dennis M2) alsnog verrekenen.

Een valkuil bij het verrekenen of terugvorderen van dividendbelasting is de vervaltermijn. Na een bepaald aantal jaren nadat de dividenduitkering is gedaan, vervalt de mogelijkheid om de dividendbelasting terug te krijgen. Die vervaltermijn is voor ieder land verschillend, dus dat is wel even oppassen.

In Beleggers Belangen van 6 februari staat een uitgebreide uitleg over de werkwijze, met enkele concrete voorbeelden om het allemaal wat inzichtelijker te maken. Ook geven we een overzicht van de landen waar Nederland een verdrag mee heeft over de dividendbelasting, met de tarieven die daarin zijn afgesproken en de termijn voor teruggaaf.


Ook van belastingzaken die met beleggen gepaard gaan wordt u van tijd tot tijd bijgepraat in Beleggers Belangen. Neem nu een proefabonnement.