Updates

Aandelen Nederland

Pharming

Advies
houden
Aandelen Nederland

ABN Amro

Advies
houden
Aandelen Nederland

ArcelorMittal

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Allianz

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Heijmans

Advies
houden
image description
Opinie Redactie Beleggers Belangen, 2 feb 2015 13:02

Jaarcijfers vallen niet tegen

0 0 Leestijd ongeveer

Updates

Aandelen Nederland

Pharming

Advies
houden
Aandelen Nederland

ABN Amro

Advies
houden
Aandelen Nederland

ArcelorMittal

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Allianz

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Heijmans

Advies
houden

Het wekelijkse overzicht van de voorbeeldportefeuilles van Beleggers Belangen.

Onze offensieve portefeuille heeft vorige week ruim driehonderd basispunten aan het jaarrendement weten toe te voegen. Een aantal bedrijven uit de portefeuille kwam met vierdekwartaalcijfers naar buiten.

Vrijdag 23 januari maakte General Electric voorbeurs de cijfers over het vierde kwartaal bekend. De omzet steeg met 4% op jaarbasis tot $42 mrd, iets onder de marktverwachting. De winst per aandeel kwam met $0,56 6% hoger uit op jaarbasis, wat boven de consensus van $0,546 lag. Het orderboek stond aan het eind van het jaar op $261 mrd vergeleken met $244 mrd een jaar eerder. De koers sloot die dag een procentje hoger.

Een dag eerder had Dollar Tree het groene licht gekregen van aandeelhouders Family Dollar Stores om de laatste in te lijven. Zo ontstaat een bedrijf met 13.000 winkels in 48 staten en vijf Canadese provincies met een jaarlijkse omzet van meer dan $18 mrd. Dinsdag 27 januari maakte DuPont de vierdekwartaalcijfers bekend. De winst per aandeel van $0,71 was exact gelijk aan de consensus. De omzet van $7,38 mrd bleef echter duidelijk achter bij de verwachtingen ($7,81 mrd). DuPont maakte ook bekend dat het met de opbrengsten van de spin-off van zijn hoogwaardige chemicaliën (zoals teflon) voor $4 mrd aan aandelen gaat terugkopen. Daarnaast verhoogde Dupont de kostendoelstelling. In plaats van $1 mrd wil het nu $1,3 mrd gaan besparen.

Ook Caterpillar (Foto: Ray Bodden) maakte dinsdag 27 januari zijn cijfers bekend. Dit leidde tot een 7% lagere slotkoers. De winst per aandeel bleef met $1,35 ver achter bij de consensus van $1,55. Ook de vooruitzichten voor 2015 lieten weinig ruimte voor optimisme. Caterpillar heeft meer last van de lage olieprijs dan menigeen had gedacht.

Defensieve portefeuille

De defensieve portefeuille is 2015 vooral dankzij de ECB en de Zwitserse centrale bank goed begonnen. Het totaalrendement van deze mixportefeuille staat dit jaar op 3,2%. Het aandelensegment van de portefeuille noteert dit jaar al een plus van 7,9%. Gro(ots)te stijgers in 2015 zijn de drie Zwitserse aandelen Zurich Insurance (15,7%), Novartis (13%) en Roche (12,5%) nadat de Zwitserse centrale bank het valluik onder de eurofrankverhouding had opengezet. Ook de nieuwkomers in de portefeuille in 2015, Münchener Rück (8,6%) en WPP (12,9%), presteren prima.

Portefeuille NL

Onze portefeuille heeft de afgelopen week 267 basispunten aan het jaarrendement toegevoegd. Woensdag 21 januari presenteerde ASML de jaarcijfers die het aandeel in twee dagen 5% hoger zetten. ASML verwacht 15% meer machines te verkopen in het eerste kwartaal. Sligro kwam een dag later met jaarcijfers. Vooral de groothandels draaiden goed. Daarnaast is Sligro optimistisch over 2015. Het leverde 2% koerswinst op. Nog deze jaarhelft zal Sligro besluiten of het bedrijf de stap naar België gaat zetten. Opvallend was de koersontwikkeling van Imtech dat in drie dagen (donderdag 22  t/m maandag 26 januari) 22% in waarde steeg.

Komende week zijn er geen portefeuillefondsen die jaarcijfers bekendmaken.