Updates

Aandelen Internationaal

AB Inbev

Advies
houden
Aandelen Nederland

DSM

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ABN Amro

Advies
houden
Aandelen Nederland

ING

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Aegon

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

NN Group

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ASR

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Siemens

Advies
kopen
Aandelen Nederland

AND

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

AMG

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Accsys

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Takeawaycom

Advies
houden
Opinie Vincent van Roon, 26 jan 2015 12:09

‘Op je klompen voel je aan: wegwezen!’

0 0 Leestijd ongeveer

Updates

Aandelen Internationaal

AB Inbev

Advies
houden
Aandelen Nederland

DSM

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ABN Amro

Advies
houden
Aandelen Nederland

ING

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Aegon

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

NN Group

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ASR

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Siemens

Advies
kopen
Aandelen Nederland

AND

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

AMG

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Accsys

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Takeawaycom

Advies
houden

Met de AEX op de hoogste stand in jaren, stijgt ook het vertrouwen van particulieren in de beurs tot ongekende hoogten. Voor de doorgewinterde belegger is dat juist het moment om waakzaam te worden.

Afgelopen zaterdag (24 januari) maakte ING de resultaten bekend van zijn Beleggersbarometer, een maandelijks onderzoek naar het vertrouwen onder particuliere beleggers. Dat vertrouwen heeft nieuwe hoogtes bereikt: de ING Beleggersbarometer staat inmiddels op 134 punten. ‘The only way is up’, zou je denken. Maar juist het enorme optimisme zorgt ervoor dat beleggers op fora argwanend worden. Een bekende beurswijsheid luidt immers: “Als de groenteboer over beleggen gaat praten, weet je dat je moet verkopen.”

ING Beleggersbarometer

Het vertrouwen van particuliere beleggers in de aandelenmarkten wordt door ING weergegeven in een cijfer. Een stand boven de 100 betekent dat beleggers gemiddeld genomen optimistisch zijn. De laatste tien jaar schommelt het vertrouwen tussen 60 en 160 punten. In januari is de index met 6 punten gestegen, naar 134. Dat is de hoogste stand van de laatste vier jaar.

Uit het onderzoek blijkt dat 40% van de particuliere beleggers alleen in Nederlandse aandelen wil beleggen. Velen van hen kiezen voor dividendaandelen. Het merendeel wil dit jaar meer beleggen ten opzichte van vorig jaar. De seinen lijken volgens particuliere beleggers dus allemaal op groen te staan.

Terughoudend

Op fora is men juist door de hosannastemming terughoudend. Op het moment dat particulieren massaal aandelen gaan kopen is dat vaak een teken dat het hoogtepunt bereikt is. Als de groenteboer instapt, is hij vaak de laatste in de cyclus. Forumleden verwijzen naar de jaren negentig en de jaren voordat de kredietcrisis begon in 2007/2008.

In de jaren negentig maakte het niet uit welke aandelen je kocht, want over de gehele linie gingen de aandelenmarkten toch wel omhoog. Op een gegeven moment raakten particulieren meer en meer betrokken bij beleggen. Op verjaardagen gingen de gesprekken steeds meer over beleggen. Wie nog geen aandelen had werd voor gek verklaard. Iedereen die nog nooit van beleggen had gehoord werd op de een of andere manier aangespoord om aandelen te kopen. De koersen gingen omhoog en het zou alleen nog maar veel hoger gaan. En juist dat laatste zetje zorgde ervoor dat de zeepbel klapte en iedereen weer zijn aandelen wilde verkopen, met een sluimercrash tot gevolg.

In het jaar 2007 was het niet anders. Er werd dat jaar voor een record aan nieuwe particuliere beleggingsrekeningen geopend. Bijna iedereen kocht wel aandelen of beleggingsfondsen in die tijd. De waarderingen voor aandelen bleken door de kooplust opnieuw veel te hoog te zijn geworden. De zeepbel barstte uiteen en de kredietcrisis was geboren. In die tijd stond de ING Beleggersbarometer op 150 punten. Een stand die op overtrokken optimisme bleek te duiden.

Forumleden constateren dat de huidige stand van de ING Beleggersbarometer akelig in de buurt komt van de waarde in 2007/2008. Zij zijn waakzaam voor een nieuwe overtrokken hosannastemming.


“Ook de mensen die hun kapitaal nog niet gegeven hebben worden opgeroepen het alsnog te doen ;-)”

“Mooi tijd om puts te kopen. Piet Particulier is altijd te laat en dus de pineut.”

“In 1999/2000 werd ook iedereen opgeroepen zijn spaargeld in aandelen te steken. Men creëerde een aandelenbubble. K/W verhoudingen werden flink opgepompt met de gedachte van economische groei. Toen men zag dat de groei stagneerde, stortte het kaartenhuis in. Maar de situatie is anders dan in 2000. De ECB gaat meer dan een biljoen investeren in de economie, lees staatsobligaties en leningen opkopen. Dat moet leiden tot hogere economische groei. In de VS is de groei ongeveer 5% na de steunmaatregelen van de FED. Daar werkt het. Misschien in de eurozone ook.”

“Ik vrees hiervoor. US is niet te vergelijken met Europa. Als er van de 60 miljard per maand, 10 miljard zou doorstromen in de economie zou het veel zijn. Kijk maar naar de koersen nu, er zijn nu al echte zeepbellen aan het ontstaan (duidelijkste vb. Shell; olie op laagste punt maar Shell staat nu alweer op 29€.”

“Op het hoogtepunt van de bubble moet je uiteraard uitstappen. Want een bubble is onvermijdbaar als iedereen in aandelen stapt. Tenzij bedrijfswinsten in de pas gaan lopen met de koersstijgingen. En dat weet je niet.”

“Klassiek: massaal instappen als de beurzen toppen…”

“'Vertrouwen particuliere belegger groeit' Het verleden heeft vaker gesproken. Wegwezen dus…. Er komt imho weer een mooie flow aan.. Volgende eerste halte morgen: Greece!”

“De particulier had in 2009 terug moeten komen voor de rit 220 –> 440.”

“Op je klompen kun je aanvoelen, dat koersstijgingen gepaard moeten gaan met economische groei of vooruitzichten daarop. Blijft het bij matige groei, ontstaat een bubble op de aandelenbeurzen(zeepbellen). Henk en Ingrid gaan nu ook beleggen. Zonder enige ervaring. Als koersen flink de hoogte ingejaagd worden, heb je geen ervaring nodig. Als ze maar op tijd weer uitstappen. De Gouden Eeuw gaat zich herhalen in een kort tijdsbestek. Daarna volgt the Perfect Storm.”

Goede indicator

Het is niet te voorspellen wat de AEX de komende tijd gaat doen. Is het hoogtepunt inmiddels bereikt of is dit pas het begin van een mooie aandelenrally? Pas achteraf is alles makkelijk te verklaren.

De beleggers op de fora hebben wel gelijk dat ze waakzaam zijn bij de euforie die kennelijk leeft. De betrouwbaarheid van de ING Beleggersbarometer blijkt namelijk veel groter dan menigeen denkt. De momenten waarop de indicator in het verleden laag stond, waren achteraf vaak mooie koopmomenten voor aandelen. In 2009 was iedereen negatief en stond de AEX op een laagste stand van 200 punten. De ING Beleggersbarometer stond destijds op 60. Dat was destijds het perfecte instapmoment!

Je kan het beste aandelen kopen als het bloed door de straten loopt. En juist verkopen wanneer iedereen, ook de groenteboer, naar de beurs rent. De huidige stand van de ING Beleggersbarometer voorspelt daarmee weinig goeds.