Updates

Aandelen Nederland

TomTom

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Walmart

Advies
houden
Aandelen Nederland

NN Group

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Pharming

Advies
houden
Aandelen Nederland

ABN Amro

Advies
houden
Aandelen Nederland

ArcelorMittal

Advies
houden
image description
Opinie Peter Schutte, 20 jan 2015 11:17

AEX niet te stuiten

0 0 Leestijd ongeveer

Updates

Aandelen Nederland

TomTom

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Walmart

Advies
houden
Aandelen Nederland

NN Group

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Pharming

Advies
houden
Aandelen Nederland

ABN Amro

Advies
houden
Aandelen Nederland

ArcelorMittal

Advies
houden

Het gaat gepaard met enorm grote bewegingen, maar per saldo gaat nu toch ook onze eigen AEX omhoog. Maandag 19 januari sloten we op de hoogste stand sinds juni 2008. Een verdere stijging ligt voor de hand.

Spaarrentes die onder de 1% duiken en rendementen op staatspapier van de meest kredietwaardige landen van 0,7% tot zelfs licht negatief, naar gelang de looptijd. Dat zijn inderdaad geen aantrekkelijke alternatieven. Logisch dus dat de massa zijn blik werpt op de aandelenmarkt waar ondanks alle economische tegenspoed mooie bedrijven te vinden zijn die goede dividenden uitkeren.

Dollar als grote trigger

Het sombere nieuws over deflatie neemt voor beleggers vooralsnog een positieve wending. De Europese Centrale Bank (ECB) kan bijna niet anders meer dan een programma van kwantitatieve verruiming aankondigen. Als de ECB staatsobligaties gaat opkopen zal de rente mogelijk nog verder dalen en de euro verder verzwakken.

Dat is goed nieuws voor bedrijven die een groot deel van de inkomsten uit de Verenigde Staten halen. En dat zijn er nogal wat met Corbion (circa 65%) en Ahold (circa 60% ) aan kop. Andere dollarfondsen zijn onder meer: Aegon, SBM Offshore, Reed Elsevier, Wolters Kluwer, Hunter Douglas, Ten Cate en Arcadis. Deze bedrijven krijgen een enorme valutaire meevaller, want de dollar is in korte tijd 15% meer waard geworden. Dit effect mag derhalve niet worden onderschat, zowel voor het vierde kwartaal 2014 als dit jaar.

Bovendien is het niet alleen eurozwakte maar ook zeker dollarsterkte. De kracht van de dollar wordt gevoed doordat de Amerikaanse economie goed draait, wat ook een positieve weerslag zal hebben op de bedrijfswinsten. Enige pechvogel is DSM dat flink te lijden heeft van de stijging  van de Zwitserse frank.

Tegenwicht

Dollar en lage rente zijn daarmee de belangrijkste triggers voor aandelen. Verder mag niet vergeten worden dat veel kostenbesparingsprogramma’s nog lopen en dit jaar nog grote positieve effecten op de winstgevendheid zullen hebben. Ook zal de gehalveerde olieprijs de energierekening van bedrijven flink lager doen uitvallen en de lage marktrente geeft rentevoordelen bij herfinanciering.

Al deze meevallers bieden compensatie voor de zwakke wereldeconomie, vooral die in Europa. Het IMF ziet deze meevallers ook maar verlaagde toch de groeiraming voor de wereldeconomie. Dat mag zo zijn, voor bedrijven pakken de zaken toch goed uit.

Risico’s blijven

Dit alles betekent zeker niet dat beleggen in aandelen zonder risico’s is. Wat dat betreft blijft de beleggingstheorie gewoon staan die zegt dat een hogere rendementsverwachting gepaard gaat met meer risico. De economische teruggang en aanhoudende terughoudendheid bij banken voor kredietverstrekking, alsmede mogelijke escalatie van de geopolitieke spanningen: het zijn allemaal aspecten die de winst van bedrijven kunnen aantasten. Of op zijn minst kunnen ze beleggers kopschuw maken en hogere rendementen doen verlangen.

Welke aandelen kopen?

Wie alsnog wat spaargeld in de beurs wil stoppen zou prima kunnen opteren voor een dollargevoelig bedrijf. Door de magere economie zal het realiseren van autonome omzetgroei ook dit jaar lastig zijn, maar valutair gedreven omzetgroei zit toch zeker in het vat. Corbion zou volgens Rabobank dit jaar daardoor alleen al 5,5% omzetgroei moeten kunnen halen.

Op het Damrak is het dollareffect ook duidelijk zichtbaar. Deze aandelen liggen er over het algemeen goed bij, anticiperend op positieve valuta-effecten. De grote massa is echter nog niet ingestapt en dat kan nog voor een extra koersstijging zorgen. Kies voorts voor solide dividendbetalers, want bij deze aandelen blijft het grote verschil in direct rendement met spaarrekening en obligaties van kracht.


Foto: photophilde