Updates

Aandelen Nederland

TomTom

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Walmart

Advies
houden
Aandelen Nederland

NN Group

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Pharming

Advies
houden
Aandelen Nederland

ABN Amro

Advies
houden
Aandelen Nederland

ArcelorMittal

Advies
houden
image description
Opinie Vincent van Roon, 19 jan 2015 12:04

‘Hier wordt een megagrote speler gecreëerd’

0 0 Leestijd ongeveer

Updates

Aandelen Nederland

TomTom

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Walmart

Advies
houden
Aandelen Nederland

NN Group

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Pharming

Advies
houden
Aandelen Nederland

ABN Amro

Advies
houden
Aandelen Nederland

ArcelorMittal

Advies
houden

Beleggers konden afgelopen weekend even rustig bijkomen van een heftige handelsweek. De komende week staat een aantal Amsterdamse aandelen weer volop in de schijnwerpers.

De AEX mag dan op zijn hoogste stand van de afgelopen 6 jaar staan; tot hevig optimisme leidt dat niet. Voornamelijk het feit dat Zwitserland plots de controle over haar munt laat varen zorgt voor onzekerheid. Ook de problemen rondom Griekenland lijken langzaam aan weer groter te worden. De afgelopen dagen waren onderstaande aandelen veelbesproken op beleggingsfora.

KPN

Eerst was het Carlos Slim die KPN wilde inlijven. Eind vorig jaar werd Telefónica de gegadigde en nu blijkt dat ook Deutsche Telekom interesse heeft. Beleggers zijn het er over eens dat er dit jaar hoe dan ook een bod op KPN wordt gedaan. KPN wordt al jarenlang als overnameprooi gezien, maar nu gaat het er echt van komen, denken zij. Wie de gegadigde wordt, blijft nog de vraag.

“Positief bericht voor de KPN-believers onder ons. KPN is te klein om te overleven en is een overnameprooi, maar dit wisten wij hier op het KPN-forum natuurlijk al een tijdje. Zo, nu ga ik echt van het weekend genieten en zie maandag wel verder.:-)”

Fugro

Direct na sluiting van de beurs afgelopen vrijdag (16 januari) zaten beleggers met belangen in Fugro of Boskalis (Foto: Edgar Vonk) nog even op het vinkentouw. Precies een week eerder op vrijdagmiddag had Boskalis zijn belang in Fugro verhoogd van 15% naar 20%. Beleggers verwachtten dat het bedrijf zijn belang op de relatief lage aandelenprijs verder zou uitbreiden. Dat die melding er niet kwam, zorgde voor enige teleurstelling.

“17:43 uur vorige week het nieuwsbericht. Ik zit klaar naast de wijnkoeler, laat het volgende bericht maar komen.”

Vopak

Het aandeel Vopak is aan een stevige opmars bezig. Dat Vopak profiteert van de lagere olieprijs begint bij steeds meer beleggers door te dringen. En niet alleen bij beleggers. Op fora denkt men namelijk dat er meer aan de hand is. Forumleden vermoeden dat HAL het bedrijf wil inlijven. De geruchten zullen de komende tijd waarschijnlijk verder aanwakkeren.

“Vopak heeft de financieringspreferente-aandelen ingetrokken. Hal heeft ook bezit in Fugro (nu) en Boskalis. Hier gaat een megagrote speler gecreëerd worden. En ze hebben het geld om iets te doen.”

DSM

Analisten vonden onlangs DSM een van de mooiste koopjes op de Amsterdamse beurs. Het aandeel is vorige week hard geraakt door de stijging van de Zwitserse frank. De toekomst ziet er plots een stuk minder rooskleurig uit. De eerste adviesverlagingen worden bekendgemaakt en ook beleggers laten het aandeel voorlopig links liggen. Op fora spreekt men van een structureel probleem, dat groter is dan menigeen denkt. 

“Jeetje… de zorgen lagen dus al een behoorlijk lange tijd vooral bij de voedingstak, en deze krijgt vandaag een enorme schok te verwerken, want de prijs van alle producten vliegt vandaag dus eigenlijk door het wisselkoers-effect met tientallen procenten omhoog. Marges zouden dus wel eens hard kunnen gaan dalen. Op naar die 42 euro van ABN Amro…??? DSM gaat voorlopig maar even in het hoekje ''niet teveel naar kijken'' in mijn portfolio.”

Air France-KLM

Beleggers op fora zien Air France-KLM al langer niet meer zitten. Zij zijn van mening dat het bedrijf de concurrentie niet aankan met de prijsvechters voor de korte afstanden en de kwaliteitsmaatschappijen voor de lange afstanden. Topman Alexandre de Juniac waarschuwde vrijdag (16 januari) nog dat het marktaandeel van Air France-KLM verder zal krimpen. De vooruitzichten zijn dus weinig positief te noemen.

“Volg dit aandeel al geruime tijd en verbaas mij ook nog steeds over de huidige hoge koerswaarde. Bedrijf doet het financieel zeer slecht en de prognose voor komende tijd ziet er ook niet goed uit ondanks de lage olieprijs. Blijven volgen dus maar blijf er voorlopig wel van af.”

TNT Express

Dinsdag (13 januari) spoot het aandeel TNT Express (Foto: TNT Corporate Communications) met groot volume naar boven. Een duidelijke reden voor de stijging was er niet, dus ging de geruchtenmachine draaien. Op fora denkt men dat een partij al een tijdje een groot belang aan het opbouwen is. Een overnamebod zal er vroeg of laat gaan komen, aldus forumleden.

“Aandeel stijgt hard met groot volume, en zonder nieuws, dat riekt naar voorkennis. Toch die overname?”

Ordina

Op fora ontstond opschudding toen bekend werd dat Zembla een vervolg maakt op de eerder uitgezonden documentaire over de mogelijke fraude bij Ordina. De eerdere uitzending zorgde er destijds voor dat het aandeel in elkaar stortte. Het vervolg wordt eind januari uitgezonden, als ook de resultaten van het onderzoek bekend worden. Beleggers denken dat de uitkomsten en gevolgen daarvan mee gaan vallen en zien het aandeel als een koopje. Dat kan er volgens forumleden voor zorgen dat Getronics als de rook is opgetrokken een bod gaat doen op Ordina.

“Trouwens als ik het goed lees, meldt Ordina Zembla deel twee, in het verweer tegen de grootaandeelhouder (Niessen). Dat kan volgens mij alleen goed nieuws betekenen. Zembla zal de gehele sector en gedrag overheid nogmaals bekijken, waarbij Ordina in een veel minder kwaad daglicht komt te staan.”

Corbion

Beleggers in Corbion kregen vorige week een cadeautje van Geert Schaaij. Op de website van Beursgenoten gaf Schaaij bewust een deel van zijn tips prijs, waaronder Corbion. Hij vermeldde daarnaast dat hij de zondag erop opnieuw te gast zou zijn bij het tv-programma Business Class. Beleggers wisten genoeg en kochten het aandeel. In het door Harry Mens gepresenteerde programma prees Schaaij het bedrijf Corbion vervolgens de hemel in. Eens kijken of het bekende 'Geert Schaaij-effect' de komende week weer zal optreden.

“Ik vermoed dat Geert Schaaij, zondag bij Harrie, Corbion gaat promoten. Hij zit er namelijk zelf in. En gezien de beperkte volumes bij Corbion zou dat wel eens een boost kunnen geven”

Unibail-Rodamco

Het aandeel Unibail-Rodamco bereikte vorige week een alltime-high. Vastgoedaandelen profiteren enorm van de lage rentes. Ook het hoge dividendrendement zorgt voor veel kopers. Beleggers gaan er vanuit dat de rente voorlopig laag blijft en dat vastgoedaandelen verder kunnen stijgen. Vastgoed kan daarmee weleens de best presterende sector gaan worden in 2015.

“Weer nieuw record voor Unibail Rodamco! Wat een heerlijk aandeel. Bij deze rentes kan het aandeel nog stuk verder stijgen.”

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.