Updates

Aandelen Internationaal

AB Inbev

Advies
houden
Aandelen Nederland

DSM

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ABN Amro

Advies
houden
Aandelen Nederland

ING

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Aegon

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

NN Group

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ASR

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Siemens

Advies
kopen
Aandelen Nederland

AND

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

AMG

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Accsys

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Takeawaycom

Advies
houden
Opinie Redactie Beleggers Belangen, 19 jan 2015 13:19

Decemberdip snel te boven

0 0 Leestijd ongeveer

Updates

Aandelen Internationaal

AB Inbev

Advies
houden
Aandelen Nederland

DSM

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ABN Amro

Advies
houden
Aandelen Nederland

ING

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Aegon

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

NN Group

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ASR

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Siemens

Advies
kopen
Aandelen Nederland

AND

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

AMG

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Accsys

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Takeawaycom

Advies
houden

Het wekelijkse overzicht van onze voorbeeldportefeuilles, met deze keer aandacht voor de ETF- de offensieve en de Nederlandse portefeuille.

Op het dieptepunt van de markt, op 16 december, stond de ETF-portefeuille op een rendement van nog maar 7,8%. De markt herstelde zich gelukkig snel, waardoor de portefeuille nu op 15,3% winst staat. Aanjager van het herstel was de daling van lange rente in zowel de Verenigde Staten als Europa.

Begin december verkochten we de positie in de Market Vectors Africa Index ETF omdat deze was gedaald tot beneden het stoplossniveau. De Zuid-Afrikaanse beurs, 20% van de onderliggende index, is sterk afhankelijk van mijnbouwbedrijven die lijden onder lage grondstofprijzen. De dalende olieprijs gaf onze positie de genadeklap.

Ook de WisdomTree EM Equity Income ETF bereikte zijn stoplossniveau. Deze tracker van dividendaandelen in opkomende markten volgt een index met een grote weging aan olie- en gasleveranciers, waarvan een groot deel ook nog Russisch is. Door de lage olieprijs, sancties en de ineenstorting van de roebel stortte de Russische aandelenbeurs in de eerste weken van december maar liefst 34% naar beneden. Zodoende verkochten we op 15 december de helft van de positie op een koers van $40,39, met een slotrendement van 4,4%. Op dat moment was overigens het dieptepunt bereikt. De resterende helft van de positie in deze ETF noteert nu +8,6%.

Door de desinvesteringen was de kaspositie opgelopen tot bijna 10% van de portefeuille, wat ruimte bood voor nieuwe aankopen. We zijn echter van mening dat we met de bestaande portefeuille van twintig ETF’s onder de huidige marktomstandigheden alle beleggingscategorieën op de juiste manier hebben afgedekt. Daarom breidden we op 7 januari een positie uit, de SPDR S&P Euro Dividend Aristocrats ETF. Deze volgt een index van veertig bedrijven die het dividend minstens tien jaar op rij hebben verhoogd of gelijk hebben gelaten.

In het ETF E-magazine leest u alles over ETF’s en onze portefeuillewijzigingen. 

Offensieve portefeuille

Ook in 2015 is de aanhoudende opmars van de Amerikaanse dollar ten opzichte van de euro duidelijk merkbaar binnen onze offensieve portefeuille. Bij de slotkoersen van dinsdag was er sprake van een klein verlies van 0,2%, terwijl veel individuele aandelen het nieuwe jaar veel slechter zijn begonnen.

De grootste dalers zijn vrijwel allemaal oliegerelateerde aandelen, zoals Weir Group (-8,9%), Schlumberger (-6,5%) en Chevron (-4,5%). Grote uitblinker in 2015 na krap twee weken is de SPDR Gold Trust ETF met een plus van 6,8%, in lijn met de hogere goudprijs. Ook onze beleggingen in opkomende markten zijn 2015 goed begonnen, met een gemiddelde winst van 2,6%. Met een kaspositie van 28,9% wachten we geduldig af. 

Portefeuille NL

Onze portefeuille heeft de afgelopen week 120 basispunten aan het rendement toegevoegd. Imtech en USG People laten sinds de start van het jaar behoorlijke minnen zien. Voor de laatste is dinsdag 20 januari van belang, als brancheorganisatie ABU de uitzendcijfers van de laatste vier weken van 2014 bekendmaakt. Arcadis en Sligro laten een plus van 2% zien vergeleken met een kleine min voor de AEX.

ASML (woensdag) en Sligro (donderdag) komen deze week met jaarcijfers. We zijn benieuwd naar de verwachtingen die bedrijven voor 2015 hebben.