Updates

Aandelen Nederland

TomTom

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Walmart

Advies
houden
Aandelen Nederland

NN Group

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Pharming

Advies
houden
Aandelen Nederland

ABN Amro

Advies
houden
Aandelen Nederland

ArcelorMittal

Advies
houden
image description
Opinie Redactie Beleggers Belangen, 16 jan 2015 11:29

Gunstige signalen

0 0 Leestijd ongeveer

Updates

Aandelen Nederland

TomTom

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Walmart

Advies
houden
Aandelen Nederland

NN Group

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Pharming

Advies
houden
Aandelen Nederland

ABN Amro

Advies
houden
Aandelen Nederland

ArcelorMittal

Advies
houden

De Europese economie zal dit jaar aantrekken, aldus BNP Paribas.

Sinds september vorig jaar is de Europese economie wat bekomen van de eerste negatieve effecten van de sancties tegen Rusland. Daarmee is een 'triple dip' nipt vermeden. Nu zijn er impulsen die de economie de komende kwartalen positief zullen beïnvloeden, aldus hoofdeconoom William de Vijlder van BNP Paribas.

De Vijlder wijst op de sterke daling van de olieprijs, die goed is voor burgers en bedrijven. De verzwakking van de euro ten opzichte van de dollar is gunstig voor de exportbedrijven van Europa. Verder is de rente gedaald – ook in de Zuid-Europese landen – en is de onzekerheid rond de stresstests verdwenen.

Ook voor de perspectieven van de Amerikaanse economie is De Vijlder optimistisch gestemd. Hij denkt dat het herstel dat al enkele jaren gaande is, nog enkele jaren kan blijven duren omdat het tot dusver dermate traag is gegaan dat de klassieke spanningen die normaal gesproken het einde van een economische groeiperiode inluiden, zoals fors stijgende lonen of een overdreven stijging van de kredietverlening, zich nu niet voordoen. Het begrotingstekort daalt sterk, evenals het tekort op de lopende rekening. Dit laatste is mede het gevolg van de schalierevolutie, waardoor de Verenigde Staten minder olie hoeven in te voeren. Ook de gezinsconsumptie neemt langzaam toe, als gevolg van de dalende werkloosheid, echter zonder dat de Amerikanen weer toegeven aan hun kredietverslaving. De huizenmarkt heeft nog groeimogelijkheden, de bedrijfsinvesteringen zitten in de lift en de inflatie is laag, maar staat voldoende boven nul om niet bezorgd te hoeven zijn over deflatie. De Vijlder spreekt van een droomscenario, een 'Goldilocks bis'.

Over een eventuele renteverhoging zegt De Vijlder dat deze een positief effect op het bedrijfsleven kan hebben omdat bedrijven zo'n verhoging zouden kunnen interpreteren als een signaal dat de Fed gelooft in het economisch herstel. 
 

Licht aan het eind van de tunnel (Foto: Transformer18)