Updates

Aandelen Nederland

ABN Amro

Advies
houden
Aandelen Nederland

ArcelorMittal

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Allianz

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Heijmans

Advies
houden
Aandelen Nederland

Ajax

Advies
verkopen
image description
Opinie Redactie Beleggers Belangen, 12 jan 2015 14:37

Wachten op het cijferseizoen

0 0 Leestijd ongeveer

Updates

Aandelen Nederland

ABN Amro

Advies
houden
Aandelen Nederland

ArcelorMittal

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Allianz

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Heijmans

Advies
houden
Aandelen Nederland

Ajax

Advies
verkopen

Hoe zijn de voorbeeldportefeuilles van Beleggers Belangen uit de startblokken gekomen in 2015?

Onze offensieve portefeuille laat sinds de start van het jaar een min van 1,6% zien. Geen rendement om over naar huis te schrijven, maar wel beter dan de -3,8% van de AEX.

Zoals aangekondigd in het eindejaarsnummer van Beleggers Belangen hebben wij afscheid genomen van de aandelen Apache, Barrick Gold, BHP Billiton, Newmont Mining, Potash en Vinci. Hetzelfde geldt voor het Black Rock World Mining Fund. De komende weken gaan we wat individuele aandelen aan de portefeuille toevoegen. Gezien het beursklimaat doen we het kalm aan. Daarbij kijken we met een schuin oog naar de vierdekwartaalcijfers, waarvan de eerste komende week op het programma staan.

Dividendportefeuille

Na winsten van 17,7% in 2011, 11,9% in 2012 en 24,2% in 2013 werd ook 2014 met een dubbelcijferig rendement afgesloten: +22,5%. Het afgelopen jaar was vooral de zware weging in Amerikaanse aandelen bepalend voor het uiteindelijke rendement, dankzij de sterke stijging van de dollar ten opzichte van de euro.

Hoe belangrijk valuta's in 2014 waren voor het uiteindelijke rendement wordt duidelijk zichtbaar als we naar de prestaties van Intel kijken met valuta-effect en dividend: dan loopt de winst van 39,8% op naar een plus van 64,4%. Met zo'n 60% belegd in Amerikaanse aandelen tikt dat natuurlijk lekker aan. Eén van de redenen dat Intel het vorig jaar zo goed deed, is de onverwachte dividendverhoging die eind vorig jaar werd aangekondigd. De chipfabrikant schroeft zijn kwartaaldividend in 2015 op met 6,7%, de eerste dividendverhoging sinds 2012. De meeste aandelen in de dividendportefeuille verhogen jaarlijks het dividend, en dankzij Intel was er in 2014 sprake van een 100% score met alle nu nog 39 aandelen die hun dividend in 2014 verhoogden. Daardoor werd er vorig jaar, mede dankzij het continue herbeleggen, in totaal €5680 aan dividend geïncasseerd, bijna €1000 meer dan in 2013. Behalve Intel waren ook Walgreens Boots Alliance (+32,7%), Novartis (+29,7%), Altria (+28,3%) en Realty Income (+27,8%) uitblinkers (exclusief valuta en dividend).

Het nieuwe jaar is vooralsnog moeizaam begonnen, met een verlies van 0,9% in 2015 bij het slot van 6 januari. In het Dividend E-magazine leest u alles over de laatste portefeuillewijzigingen.

Portefeuille NL

In het verzwakte beursklimaat daalde het rendement op de Nederlandse aandelenportefeuille van 25,4 naar 22,6%. De grootste bijdrage aan dit verlies kwam van ASML: de koers zakte van €90 tot €84,50. Ook Fagron (voorheen Arseus) en USG leden verlies.

Toch waren er ook nog een paar aandelen waarvan de koersen stegen. De winst van Imtech was slechts één cent – elke dag een cent en de koers verdubbelt dit jaar – terwijl Acomo er €0,40 bij kreeg en Sligro €0,60 dankzij meevallende omzetcijfers over het afgelopen jaar.