Updates

Aandelen Nederland

TomTom

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Walmart

Advies
houden
Aandelen Nederland

NN Group

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Pharming

Advies
houden
Aandelen Nederland

ABN Amro

Advies
houden
Aandelen Nederland

ArcelorMittal

Advies
houden
image description
Opinie Menno van Hoven, 7 jan 2015 17:43

Oliemajors in de uitverkoop

0 0 Leestijd ongeveer

Updates

Aandelen Nederland

TomTom

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Walmart

Advies
houden
Aandelen Nederland

NN Group

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Pharming

Advies
houden
Aandelen Nederland

ABN Amro

Advies
houden
Aandelen Nederland

ArcelorMittal

Advies
houden

Het Energy Select Fund van SPDR belegt in de grootste Amerikaanse energieproducenten en olieservicebedrijven. Op dagen van koerszwakte kunnen mooie koopkansen ontstaan voor de geduldige belegger.

De snelle daling van de olieprijs raakte de aandelen van oliemajors en olieservicebedrijven erg hard, met extreme koersdalingen in een tijdsbestek van slechts enkele weken als gevolg.
 
Dat biedt kansen voor de lange termijn, nu de aandelen van solide oliemajors als ExxonMobil en Chevron tegen de laagste jaarkoersen noteren. 
 
Het Energy Select SPDR Fund (ticker: XLE) is met een belegd vermogen van ongeveer $10 mrd een van de grotere Amerikaanse ETF's.
 
XLE repliceert de Energy Select Sector Index, die bestaat uit in de S&P500-index opgenomen bedrijven (gerangschikt naar beurswaarde) die actief zijn als producent of dienstverlener in de olie- en gasindustrie. 
 
Uiteraard hangt het koersverloop van deze aandelen nauw samen met de ontwikkeling van de olieprijs, waarbij er in het verleden al vaak sprake was van forse stijgingen en dalingen binnen een kort tijdsbestek (zie grafiek).
 
Het extreemste voorbeeld van de sterke correlatie met de olieprijs voor deze in 1998 gelanceerde ETF dateert nog altijd uit 2008. Destijds daalde de prijs van een vat WTI crude oil razendsnel naar een dieptepunt van $30,28 op 23 december, nadat in juli van datzelfde jaar nog een recordprijs van $145 werd aangetikt.
 
Het enorme verval in slechts een half jaar tijd zorgde voor het slechtste driemaandsrendement in de geschiedenis van XLE, met een verlies van ruim 32% over de periode november 2008-januari 2009. De huidige situatie is wat dat betreft enigszins vergelijkbaar, gezien de forse daling van de olieprijs in slechts enkele maanden tijd.
 
XLE begon het jaar 2014 sterk en bereikte eind juni een hoogste koers van $101,52. Inmiddels staat de ETF op iets meer dan $75 nadat kort geleden nog een dieptepunt van $72,51 werd aangetikt. 
 
DIVIDENDGROEI 
Op de langere termijn zijn de rendementen echter nog altijd zeer fraai, met een gemiddeld rendement van 8,7% over de laatste vijf jaar. Een drijvende kracht achter de sterke performance is het dividend, met een uitkering (XLE betaalt per kwartaal) die sinds 1999 een stabiele, vrijwel jaarlijkse groei heeft laten zien.
 
Het afgelopen jaar keerde de ETF ruim 18% meer uit en ook op vijfjaarsbasis is er sprake van een fraaie gemiddelde dividendgroei van ruim 12%. Dat is mogelijk door grote posities in Dividend Aristocrats als ExxonMobil en Chevron, die elk jaar hun dividend blijven verhogen.
 
Dat gebeurt inmiddels al ruim 25 jaar op rij, ook in moeilijke tijden, zoals in 2008/2009. Exxon en Chevron zijn samen goed voor bijna een derde van de totale weging van de ETF, aangevuld met solide namen als Schlumberger, Kinder Morgan en ConocoPhillips, die hun dividend de afgelopen jaren allemaal fors verhoogden (Schlumberger begin 2014 nog met 28%).
 
 
Uiteraard zal de forse dividendgroei afzwakken vanwege de recente ontwikkelingen, zeker bij de olieservicebedrijven, die het hardst geraakt worden door de teruglopende investeringen van oliemajors. De olie- en gas servicebedrijven zijn echter goed voor een geringe weging van 16%. De dominante oliemajors, en dan in het bijzonder Exxon en Chevron, moeten normaal gesproken in staat zijn de huidige moeilijke periode zonder kleerscheuren door te komen.
 
De olieprijs kan uiteraard nog lager, ook al komen de huidige niveaus in de buurt van de door veel analisten in 2015 voorziene cyclische bodem. Wat dat betreft is en blijft het vooral zaak om focus te houden op de zeer lange termijn. Wie geduld heeft kan profiteren op dagen van koerszwakte; daarvan gaan er zeker nog meer komen.
 
XLE biedt nu een dividendrendement van 2,4%, en keert al ruim tien jaar een hoger dividend uit. De expense ratio is daarbij slechts 0,16%. 
 
 
Het bovenstaande artikel verscheen eerder in het maandelijkse Dividend E-magazine van Beleggers Belangen.Via Twitter @mennovanhoven blijft u dagelijks op de hoogte van het laatste dividendnieuws en de dividendportefeuille.
 
Indien u vragen heeft over de dividendportefeuille kunt u die uiteraard stellen via Twitter of per email: menno.van.hoven@reedbusiness.nl