Updates

Aandelen Internationaal

AB Inbev

Advies
houden
Aandelen Nederland

DSM

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ABN Amro

Advies
houden
Aandelen Nederland

ING

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Aegon

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

NN Group

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ASR

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Siemens

Advies
kopen
Aandelen Nederland

AND

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

AMG

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Accsys

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Takeawaycom

Advies
houden
Opinie Vincent van Roon, 5 jan 2015 11:21

‘Van afblijven of nu verkopen’

0 0 Leestijd ongeveer

Updates

Aandelen Internationaal

AB Inbev

Advies
houden
Aandelen Nederland

DSM

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ABN Amro

Advies
houden
Aandelen Nederland

ING

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Aegon

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

NN Group

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ASR

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Siemens

Advies
kopen
Aandelen Nederland

AND

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

AMG

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Accsys

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Takeawaycom

Advies
houden

Met een claim uit Polen is Imtech voor de zoveelste keer negatief in het nieuws gekomen. Ook de laatste beleggers die nog in het bedrijf geloofden, raken hun vertrouwen kwijt.

De beurzen hebben wereldwijd een valse start van 2015 gemaakt en Amsterdam was geen uitzondering. Na een hogere opening werd op de eerste handelsdag van het nieuwe jaar al snel de daling ingezet naar aanleiding van slechte macrocijfers. Op bedrijfsniveau viel het nog mee met het slechte nieuws, maar daar kwam afgelopen weekend plots verandering in. Imtech ontving een claim van 131 miljoen euro van PBG, een Poolse bouwer van voetbalstadions. Op fora stroomden de boze reacties binnen van teleurgestelde beleggers. Het broze vertrouwen van beleggers lijkt weer geheel te zijn verdwenen.

Imtech

Imtech wordt al lange tijd omringd door schandalen. Het bedrijf is vorig jaar begonnen orde op zaken te stellen om de balans weer op peil te brengen en het vertrouwen van beleggers te herstellen. Vorig jaar stond het bedrijf op omvallen maar het werd na een grote claimemissie toch overeind gehouden.

De waardering van het aandeel is erg laag. Bij herstellende winstcijfers kan Imtech dan ook flink opveren. Maar tot dusver zijn er weinig positieve berichten te melden. Beleggers die het aandeel kopen nemen hiermee een grote gok.

Het vertrouwen van analisten in het bedrijf is de laatste tijd licht verbeterd. Veel verkoopadviezen werden omgezet naar een houdadvies. Analisten denken dat Imtech voorzichtig het herstel heeft ingezet. Voor koopadviezen is het nog te vroeg door de vele onzekerheden. Een kleine tegenvaller kan het bedrijf wederom aan het wankelen brengen. En dat moment lijkt met het nieuwe tumult in Polen daar te zijn.

Claim van 131 miljoen

Zaterdagochtend (3 januari) kwam het bericht dat PBG een claim indient van 131 miljoen euro. Volgens de Polen heeft Imtech een wanprestatie geleverd bij de bouw van het Nationale Stadion in Warschau (Foto's: Ministry of Foreign Affairs of the Republic of Poland en Filip Bramorski). Imtech verzorgde destijds de techniek in verschillende stadions voor het EK voetbal in 2012.

Een woordvoerder van Imtech noemde de claim  in een eerste reactie ‘onrealistisch’, vooral omdat het geëiste bedrag vijf keer zo hoog is als de oorspronkelijke aanneemsom. Goed ingevoerde Poolse bronnen zeggen dat Imtech weinig zekerheden heeft ingebouwd. "Imtech heeft toen gewoon een heel slecht contract afgesloten en betaalt daar straks mogelijk de rekening voor."

De slechte berichten blijven maar aanhouden, en dat komt niet ten goede van het vertrouwen van beleggers. Of er nu wel of geen betaling moet worden gedaan door Imtech, dit is de zoveelste tegenvaller die aandeelhouders te verwerken krijgen.

Beleggers

Direct na het bericht over de Poolse claim stroomden de boze reacties binnen op beleggingsfora. Imtech was veruit het meest besproken aandeel dit weekend. Teleurgestelde forumleden hebben het gemunt op het falende management en vinden dat de VEB in actie moet komen.

Er zijn wel beleggers die denken dat het met een sisser zal aflopen, maar de meesten verwachten dat Imtech uiteindelijk toch zal moeten betalen aan PBG. Hoeveel is dan nog de vraag. Wellicht dat er een schikking kan worden getroffen. In elk geval zal het gissen blijven op fora de komende tijd.

Onderstaand treft u een greep uit de reacties van beleggers:

“Net de oliebollen achter de kiezen, een restwaarde na de claim van nog geen half miljard en de eerste claim is al weer binnen uit Polen. Het bedrijf moet en zal kapot schijnbaar.”

“Weer nieuwe claims tegen Imtech vanuit Polen, ik ben het zat, deze tent heeft alleen maar shit gebracht en nu nog, ga de VEB maandag bellen want iedereen is het nu wel eens dat ze nog veel ellende verborgen hebben gehouden. Aanpakken die bedriegers en geld innen. Leg maar een claim neer bij Imtech, ze verdienen het;
ik ga de VEB aansporen”

“U neemt wel heel erg snel voor waar aan wat er allemaal geschreven wordt, 131 miljoen claim voor wat sanitaire spullen in een stadion, laat me niet lachen, loopt met een sisser af.”

“Het eerste lijk van 2015!! Koers zal maandag wel een opdonder krijgen.”

“131 mln voor sanitair en mechanische zaken lijkt me heel wat aan de hoge kant. Dit zal echt wel meevallen. Neemt niet weg dat het geen reclame is voor Imtech.”

“En laten we er eens van uit gaan dat Imtech een verzekering heeft afgesloten voor dit soort projecten, daar komt bij dat dit waarschijnlijk vanuit Imtech Duitsland is georganiseerd en die Duitsers weten echt wel wat een contract opstellen is, alleen bij de Telegraaf is dit nog niet doorgedrongen.”

“Zou het een gezochte tegenclaim van de Polen kunnen zijn ivm de claim van Imtech omtrent het zgn pretpark, zou me niet verbazen.”

“Volgens persbericht van Imtech uit 2009 betreft de opdracht 30 miljoen totaal voor het Warschau en Gdansk stadion. Een ander Imtech persbericht geeft in 2010 nog een opdracht van 18 miljoen voor het stadion in Wroclaw aan.”

“Surseance kan nu toch niet lang meer uitblijven zou je zeggen. Ik sluit niet uit dat de banken opsplitsing en deelverkoop aan het voorbereiden zijn. Als particulier zou ik er maar vanaf blijven of nu verkopen, dan zit de shit ook nog een beetje bij de banken.”

“EINDE OEFENING! OPGESPLITST! Aandeelhouders zijn de sjaak!”

Wederom onzekerheid

Zal Imtech de claim moeten betalen of loopt dit met een sisser af? In elk geval zal er wederom veel onzekerheid bij het bedrijf zijn de komende tijd. Beleggers lijken hun vertrouwen in Imtech definitief te hebben verloren. Want wie weet wat er na deze claim nog gaat komen?

Poolse bronnen melden namelijk dat Imtech nog een claim riskeert als gevolg van wanprestaties bij de bouw van een EK-stadion in Wroclaw. Komen er opeens nog meer lijken uit de kast? Imtech is en blijft een heel gevaarlijk aandeel.