Updates

Aandelen Nederland

BAM

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Abbott Laboratories

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Adyen

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Home Depot

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Avantium

Advies
houden
Aandelen Nederland

TKH

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Siemens

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Walt Disney

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ForFarmers

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Aegon

Advies
kopen
Aandelen Nederland

NN Group

Advies
kopen
Aandelen Nederland

CTP

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Corbion

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ABN Amro

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Galapagos

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Allianz

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Bayer

Advies
kopen
Aandelen Nederland

PostNL

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Fagron

Advies
houden
Aandelen Nederland

Pharming

Advies
kopen
Aandelen Nederland

IMCD

Advies
houden

Updates

Aandelen Nederland

BAM

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Abbott Laboratories

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Adyen

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Home Depot

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Avantium

Advies
houden
Aandelen Nederland

TKH

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Siemens

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Walt Disney

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ForFarmers

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Aegon

Advies
kopen
Aandelen Nederland

NN Group

Advies
kopen
Aandelen Nederland

CTP

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Corbion

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ABN Amro

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Galapagos

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Allianz

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Bayer

Advies
kopen
Aandelen Nederland

PostNL

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Fagron

Advies
houden
Aandelen Nederland

Pharming

Advies
kopen
Aandelen Nederland

IMCD

Advies
houden
Opinie Vincent van Roon, 29 dec 2014 11:35

Aalberts en Shell dé tips voor 2015

0 0 Leestijd ongeveer

Analisten en beleggers zijn het over één ding eens: volgend jaar zal de AEX zijn weg naar boven vervolgen. Men verwacht eind 2015 een stand van minimaal 450 punten.

De laatste handelsdagen van het jaar zijn inmiddels aangebroken. De tweede helft van dit jaar verliep uiterst volatiel, maar uiteindelijk kan de AEX toch met een mooie plus het jaar afsluiten.

Voor 2015 hebben analisten wederom een voorkeur voor aandelen. Door de lage rentestanden zijn er ook weinig alternatieven om succesvol in te investeren. Volgens analisten zijn de waarderingen gemiddeld en mede door de relatief hoge dividendrendementen kan de AEX verder oplopen.

Economisch gaat het vooral goed in Amerika, maar komend jaar kan Europa een inhaalslag maken. De ECB zal de Europese aandelenmarkten blijven ondersteunen en voorkomen dat het prille herstel de grond in wordt geboord. Positief is daarnaast de lagere olieprijs en de dalende euro. Die factoren zullen de economie en de bedrijfsresultaten sterk ondersteunen, aldus analisten.

Risico’s: Rusland en Griekenland

Het grootste risico voor 2015 is een ineenstorting van Rusland als wereldmacht. Indien het verval van Rusland verder doorzet kan dat een schok brengen op de wereldwijde aandelenmarkten. Niet iedereen lijkt negatief over Rusland. Analisten Harry Geels van Inmaxxa en Martijn Meijer van Wijs & van Oostveen durven het al aan om hun eerste aankopen te doen op de Russische beurs. Zij raden Gazprom aan vanwege de onderwaardering en het hoge dividend.

Een ander risico blijft Griekenland. De problemen daar blijven van grote invloed op de Europese beurzen. Ook de verwachte renteverhoging in Amerika zal volgend jaar van invloed zijn. De vraag is of die renteverhoging al is ingeprijsd in de aandelenkoersen; gezien de recordniveaus op de beurzen in Amerika lijkt dat er namelijk niet op. Desondanks wegen de positieve factoren zwaarder dan de negatieve. Dat leidt tot onderstaande verwachtingen van analisten:

Eindstand AEX 2015:
 

 • Sem van Berkel van Sem Vermogensbeheer:   440 punten
 • Harry Geels van Inmaxxa:                                      440 punten
 • Bob Homan van ING:                                              440 punten
 • Martine Hafkamp van Fintessa:                            450 punten
 • Ben Steinebach van ABN AMRO:                        465 punten
 • Peter Cordes van Bustelberg Effectenkantoor: 470 punten
 • Corné van Zeijl van Actiam:                                  475 punten
 • Han Dieperink van de Rabobank:                       500 punten
 • Nico Bakker (zelfstandig technisch analist) :     500 punten

 

Beleggers over de AEX in 2015

Uit een peiling van De Financiële Telegraaf komt naar voren dat beleggers erg optimistisch zijn over de AEX komend jaar. Het merendeel van de deelnemers verwacht een eindstand rond of boven de 450 punten. Het valt op dat de verwachtingen van beleggers hiermee precies overeenkomen met die van analisten. 

DFT-poll eindstand AEX 2015
Onder  350: 7%
Rond   350: 4%
Rond   400: 23%
Rond   450: 36%
Boven 450: 30%

Beleggers zijn ervan overtuigd dat aandelen de beste investering zijn voor komend jaar. Obligaties zijn de minst interessante belegging, aldus de deelnemers van de poll van De Financiële Telegraaf.

DFT-poll beste beleggingscategorie:
Aandelen:  68%
Obligaties:  3%
Grondstoffen:  10%
Vastgoed:  10%
Cash / valuta:  9%

Beste aandelen 2015 volgens analisten

Analisten hebben een duidelijke favoriet voor komend jaar, namelijk Randstad. Het uitzendconcern kan de komende twee jaar sterk profiteren van de herstellende economie. Analisten noemen het aandeel goedkoop vergeleken met sectorgenoten wereldwijd. De kostenbesparingen waarmee het bedrijf begonnen is zetten de komende tijd door en dat kan de winstgevendheid sterk ondersteunen.

Naast Randstad worden ook Royal Dutch Shell, DSM en Aalberts veelvuldig genoemd. 


 

Beste aandelen 2015 volgens beleggers

Zoals elk jaar worden op verscheidene beleggingsfora beurscompetities gestart. In zo`n competitie dient de deelnemer een bepaald aantal aandelen te kiezen waarvan hij de beste prestaties verwacht in 2015. Het forumlid dat het gemiddeld genomen beste resultaat op zijn aandelenselectie behaalt, wint de competitie en kan in veel gevallen een geldprijs in zijn zak steken. De prijs wordt betaald uit de inleg van de deelnemers. Indien u interesse heeft kunt u eens kijken op het forum van bijvoorbeeld iex.nl. Wees er snel bij, want de inschrijvingen sluiten bijna.

Zo vlak voor die sluitingen kunnen we op basis van hun inzendingen alvast een opsomming maken van de favoriete aandelen onder beleggers voor 2015. Onderstaand treft u de top 5:

1) ING
2) Boskalis
3) Aalberts Industries
4) Amsterdam Commodities
5) Royal Dutch Shell

2015

Net als analisten zijn beleggers dus erg gecharmeerd van Aalberts Industries en Royal Dutch Shell. Laten we eind volgend jaar eens kijken of deze aandelen daadwerkelijk tot de toppers van 2015 behoorden. Zal men het goed ingeschat hebben, of wordt 2015 weer net zo`n onvoorspelbaar beursjaar als 2014? We zullen het volgend jaar gaan zien.

De laatste handelsdagen van het jaar zijn inmiddels aangebroken. De tweede helft van dit jaar verliep uiterst volatiel, maar uiteindelijk kan de AEX toch met een mooie plus het jaar afsluiten.

Voor 2015 hebben analisten wederom een voorkeur voor aandelen. Door de lage rentestanden zijn er ook weinig alternatieven om succesvol in te investeren. Volgens analisten zijn de waarderingen gemiddeld en mede door de relatief hoge dividendrendementen kan de AEX verder oplopen.

Economisch gaat het vooral goed in Amerika, maar komend jaar kan Europa een inhaalslag maken. De ECB zal de Europese aandelenmarkten blijven ondersteunen en voorkomen dat het prille herstel de grond in wordt geboord. Positief is daarnaast de lagere olieprijs en de dalende euro. Die factoren zullen de economie en de bedrijfsresultaten sterk ondersteunen, aldus analisten.

Risico’s: Rusland en Griekenland

Het grootste risico voor 2015 is een ineenstorting van Rusland als wereldmacht. Indien het verval van Rusland verder doorzet kan dat een schok brengen op de wereldwijde aandelenmarkten. Niet iedereen lijkt negatief over Rusland. Analisten Harry Geels van Inmaxxa en Martijn Meijer van Wijs & van Oostveen durven het al aan om hun eerste aankopen te doen op de Russische beurs. Zij raden Gazprom aan vanwege de onderwaardering en het hoge dividend.

Een ander risico blijft Griekenland. De problemen daar blijven van grote invloed op de Europese beurzen. Ook de verwachte renteverhoging in Amerika zal volgend jaar van invloed zijn. De vraag is of die renteverhoging al is ingeprijsd in de aandelenkoersen; gezien de recordniveaus op de beurzen in Amerika lijkt dat er namelijk niet op. Desondanks wegen de positieve factoren zwaarder dan de negatieve. Dat leidt tot onderstaande verwachtingen van analisten:

Eindstand AEX 2015:
 

 • Sem van Berkel van Sem Vermogensbeheer:   440 punten
 • Harry Geels van Inmaxxa:                                      440 punten
 • Bob Homan van ING:                                              440 punten
 • Martine Hafkamp van Fintessa:                            450 punten
 • Ben Steinebach van ABN AMRO:                        465 punten
 • Peter Cordes van Bustelberg Effectenkantoor: 470 punten
 • Corné van Zeijl van Actiam:                                  475 punten
 • Han Dieperink van de Rabobank:                       500 punten
 • Nico Bakker (zelfstandig technisch analist) :     500 punten

 

Beleggers over de AEX in 2015

Uit een peiling van De Financiële Telegraaf komt naar voren dat beleggers erg optimistisch zijn over de AEX komend jaar. Het merendeel van de deelnemers verwacht een eindstand rond of boven de 450 punten. Het valt op dat de verwachtingen van beleggers hiermee precies overeenkomen met die van analisten. 

DFT-poll eindstand AEX 2015
Onder  350: 7%
Rond   350: 4%
Rond   400: 23%
Rond   450: 36%
Boven 450: 30%

Beleggers zijn ervan overtuigd dat aandelen de beste investering zijn voor komend jaar. Obligaties zijn de minst interessante belegging, aldus de deelnemers van de poll van De Financiële Telegraaf.

DFT-poll beste beleggingscategorie:
Aandelen:  68%
Obligaties:  3%
Grondstoffen:  10%
Vastgoed:  10%
Cash / valuta:  9%

Beste aandelen 2015 volgens analisten

Analisten hebben een duidelijke favoriet voor komend jaar, namelijk Randstad. Het uitzendconcern kan de komende twee jaar sterk profiteren van de herstellende economie. Analisten noemen het aandeel goedkoop vergeleken met sectorgenoten wereldwijd. De kostenbesparingen waarmee het bedrijf begonnen is zetten de komende tijd door en dat kan de winstgevendheid sterk ondersteunen.

Naast Randstad worden ook Royal Dutch Shell, DSM en Aalberts veelvuldig genoemd. 


 

Beste aandelen 2015 volgens beleggers

Zoals elk jaar worden op verscheidene beleggingsfora beurscompetities gestart. In zo`n competitie dient de deelnemer een bepaald aantal aandelen te kiezen waarvan hij de beste prestaties verwacht in 2015. Het forumlid dat het gemiddeld genomen beste resultaat op zijn aandelenselectie behaalt, wint de competitie en kan in veel gevallen een geldprijs in zijn zak steken. De prijs wordt betaald uit de inleg van de deelnemers. Indien u interesse heeft kunt u eens kijken op het forum van bijvoorbeeld iex.nl. Wees er snel bij, want de inschrijvingen sluiten bijna.

Zo vlak voor die sluitingen kunnen we op basis van hun inzendingen alvast een opsomming maken van de favoriete aandelen onder beleggers voor 2015. Onderstaand treft u de top 5:

1) ING
2) Boskalis
3) Aalberts Industries
4) Amsterdam Commodities
5) Royal Dutch Shell

2015

Net als analisten zijn beleggers dus erg gecharmeerd van Aalberts Industries en Royal Dutch Shell. Laten we eind volgend jaar eens kijken of deze aandelen daadwerkelijk tot de toppers van 2015 behoorden. Zal men het goed ingeschat hebben, of wordt 2015 weer net zo`n onvoorspelbaar beursjaar als 2014? We zullen het volgend jaar gaan zien.