Updates

Aandelen Internationaal

AB Inbev

Advies
houden
Aandelen Nederland

DSM

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ABN Amro

Advies
houden
Aandelen Nederland

ING

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Aegon

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

NN Group

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ASR

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Siemens

Advies
kopen
Aandelen Nederland

AND

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

AMG

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Accsys

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Takeawaycom

Advies
houden
Opinie Redactie Beleggers Belangen, 18 dec 2014 15:43

Het aanzien van 2014: geen saai jaar

0 0 Leestijd ongeveer

Updates

Aandelen Internationaal

AB Inbev

Advies
houden
Aandelen Nederland

DSM

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ABN Amro

Advies
houden
Aandelen Nederland

ING

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Aegon

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

NN Group

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ASR

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Siemens

Advies
kopen
Aandelen Nederland

AND

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

AMG

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Accsys

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Takeawaycom

Advies
houden

Een saai jaar was het niet op de beurs. Ook de voorbeeldportefeuilles van Beleggers Belangen stuiterden alle kanten op.

In het laatste nummer van 2014 maakt Beleggers Belangen de balans op van de vijf voorbeeldportefeuilles: de offensieve, de defensieve, de Nederlandse, de ETF- en de dividendportefeuille. Conclusie: het was me het jaartje wel.

Enkele factoren sprongen nadrukkelijk in het oog in het beleggingsjaar 2014:

De grilligheid van de opkomende markten. Die begonnen het jaar in mineur en herstelden vanaf half maart. Daarna loopt het beeld uiteen: China en India bleven tot het eind goed presteren, maar Brazilië zakte ver weg na de herverkiezing van president Rousseff. Om nog maar te zwijgen over de situatie op de beurs van Rusland als gevolg van westerse sancties en de lage olieprijs.

De olieprijs had ook (veel) andere gevolgen. In een of meerdere voorbeeldportefeuilles opgenomen olieconcerns als Shell, Schlumberger, Fugro en Brunel kregen zware klappen; aandelen die het van de koopkracht van de Amerikaanse consument moeten hebben (Wal-Mart, Home Depot) ging het voor de wind. De dividendportefeuille plukte de vruchten van de recent ontstane lage koersniveaus: het dividend kan op gunstige instapniveaus worden herbelegd.

Techaandelen waren de sterspelers op de beurs en dus ook in de portefeuilles. De Semiconductor ETF, Microsoft, Intel, ASML en Besi: ze beleefden allemaal een gouden beursjaar.

Andere bepalende factoren in 2014: de lage rente, het uitblijven van inflatie en de sterke valutaschommelingen. En verder natuurlijk zoals altijd bedrijfsspecifieke ontwikkelingen. Mooi voorbeeld daarvan is Arseus, dat zowel in de defensieve als de Nederlandse portefeuille voorkomt en als een jojo door de beursgrafieken raast.

De balans

In Beleggers Belangen van 19 december 2014 is per portefeuille precies terug te vinden hoe het jaar verlopen is en wat de grootste uitblinkers en missers waren. De voornaamste conclusies:

  • De offensieve portefeuille kende een stroef begin van het jaar, maar doordat we bij deze portefeuille actief inspelen op de actualiteit door aanpassingen door te voeren (vaker dan bij de andere portefeuilles) was de eindbalans toch positief.
  • De defensieve portefeuille deed precies waarvoor hij ooit in het leven is geroepen: zonder al te veel schokken en mutaties doorgroeien en zo een baken vormen in hectische beurstijden.
  • De Nederlandse portefeuille kende grote pieken en dalen en grote verschillen tussen de individuele aandelen. Door op tijd in te grijpen bij koerstegenvallers, behaalde de portefeuille een (flink) beter resultaat dan de AEX.
  • De ETF-portefeuille ging op 14 maart dit jaar van start en heeft een prima debuut gemaakt. Drijvende factor was de sterke dollar, aangezien 60% van de portefeuille is belegd in ETF’s die in dollars worden verhandeld.
  • En de dividendportefeuille blijft een succesnummer. Oliemajors werden dan wel  hard afgestraft, maar het dividend is juist bij dit soort grote en gevestigde namen een zekerheidje. Bovendien waren de voorwaarden voor herbeleggen, zoals eerder gemeld, gunstig. Voor het nieuwe jaar wordt het vizier gericht op de sector Materials, waar veel aandelen in 2014 overdreven zwaar zijn afgestraft en veel opwaarts potentieel bieden.


Wilt u in 2015 ook van het begin tot het eind bovenop alle beursontwikkelingen zitten? Sluit nu een proefabonnement af en ontvang de eerste 10 nummers van het nieuwe jaar voor maar 10 euro.


Foto: kattebelletje