Updates

Aandelen Nederland

ArcelorMittal

Advies
houden
Aandelen Nederland

ICT Group

Advies
houden
Aandelen Nederland

Heijmans

Advies
houden
Aandelen Internationaal

General Electric

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Avantium

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Aegon

Advies
houden
Aandelen Nederland

NN Group

Advies
kopen
Opinie Peter Schutte, 16 dec 2014 11:27

Einde van de bullmarkt?

0 0 Leestijd ongeveer

Updates

Aandelen Nederland

ArcelorMittal

Advies
houden
Aandelen Nederland

ICT Group

Advies
houden
Aandelen Nederland

Heijmans

Advies
houden
Aandelen Internationaal

General Electric

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Avantium

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Aegon

Advies
houden
Aandelen Nederland

NN Group

Advies
kopen

De AEX is in wel heel korte tijd gezakt van een nieuw jaarrecord boven de 430 punten tot ruim onder de 400, waardoor er dit jaar per saldo zelfs sprake is van verlies. Zijn de goede beurstijden even voorbij?

De aandelenbeurzen hebben zich de afgelopen jaren goed gehouden. Opvallend goed als we al het slechte economische nieuws, vooral uit Europa, de revue laten passeren. Het feit dat aandelen zo mooi bleven liggen en zelfs aardig de weg omhoog insloegen dit jaar, kan vooral verklaard worden door de dalende rente.

Olieprijs

Trigger voor de huidige koersval is de snel dalende olieprijs. Het zwarte goud noteert inmiddels ruim onder de $60 per vat, het laagste niveau in vijf jaar tijd. China, een grote koper van olie, wankelt en nu de OPEC de kraan niet heeft dichtgedraaid voelen andere olie-exporterende landen zich gedwongen de productie op te voeren om hun inkomsten op peil te houden. Dit versnelt de prijsdaling alleen maar. Waar beleggers de lage olieprijs ook als een zegen voor de fragiele wereldeconomie zouden kunnen zien, wordt die nu vooral geïnterpreteerd als een signaal van mindere economische voorspoed.

Amerikaanse beurzen idem dito

De Amerikaanse aandelenindices boekten record na record en de Dow Jones stond op het punt de 18.000 puntengrens te slechten. En hoewel er in de Verenigde Staten maar weer mooi sprake is van een groei van 4% bij een dalende werkloosheid en een consumentenvertrouwen op recordhoogte, is ook hier de twijfel onder beleggers toegeslagen. Een terugval in Europa , vertraging in China en teruglopende groei van opkomende markten die vaak sterk afhankelijk zijn van olie en grondstoffen, zal de Amerikaanse economie niet ongemoeid laten, zo wordt gevreesd.

De koerscorrectie wordt breed gedragen over vrijwel alle sectoren. Niet geheel onterecht doen vooral de consumentgerelateerde bedrijven het relatief goed. De dalende olieprijs stuwt immers de koopkracht.

Centrale banken

De huidige onzekerheid zal de eerste renteverhoging door de Fed mogelijk nog even uitstellen. Dit zal de dollar alleen maar sterker maken en opkomende landen verder in de problemen kunnen jagen. De ECB zal mogelijk spoedig met een programma van kwantitatieve verruiming op de proppen komen, zeker nu de inflatieverwachting met de dag afneemt.

Met de verkiezingswinst van  Abe in Japan is ook daar stimulering verzekerd. Op zich dus positief nieuws op monetair vlak voor de beurs.

Wees selectief

Koersdalingen als deze zijn niet prettig, maar bieden toch ook weer kansen om in te stappen. Niet vergeten mag echter worden dat een dalende olieprijs toch vooral positieve economische effecten heeft als meer koopkracht voor consumenten en lagere energierekeningen in het bedrijfsleven. Aandelen blijven interessant, maar wees selectief en probeer op koopjes te jagen. Het is niet voor het eerst dat de Amerikaanse consument de wereldeconomie moet ondersteunen.

Grote risico’s zijn er namelijk wel, zoals een harde landing van China, oververhitting in Japan, een tweede eurocrisis en escalatie van brandhaarden in het Midden-Oosten of rare sprongen van meneer Poetin. Wat cash achter de hand kan ook geen kwaad, want als het sentiment zwak blijft kunnen de koersen nog wel wat verder naar beneden. Nu de eindejaarsrally de andere kant op gaat geeft dat wel weer meer ruimte voor een goed beursjaar 2015.


Foto: Miguel Angel Garin