Updates

Aandelen Nederland

TomTom

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Walmart

Advies
houden
Aandelen Nederland

NN Group

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Pharming

Advies
houden
Aandelen Nederland

ABN Amro

Advies
houden
Aandelen Nederland

ArcelorMittal

Advies
houden
image description
Opinie Redactie Beleggers Belangen, 9 dec 2014 13:27

‘Koersen blijven gematigd stijgen’

0 0 Leestijd ongeveer

Updates

Aandelen Nederland

TomTom

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Walmart

Advies
houden
Aandelen Nederland

NN Group

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Pharming

Advies
houden
Aandelen Nederland

ABN Amro

Advies
houden
Aandelen Nederland

ArcelorMittal

Advies
houden

'Houdt vertrouwen' is de marktvisie van Goldman Sachs.

Goldman Sachs voorspelt voor 2015 een bescheiden stijging van de aandelenkoersen, zo valt af te leiden uit de projecties van de eindstand voor de StoxxEurope600 en de S&P500. De verwachte eindstand van de Europese index is volgend jaar 365, tegen circa 340 op dit moment. De verwachting voor de S&P500 is 2100, vergeleken met zo'n 2060 nu.

De bank somt thema's op die in 2015 van invloed kunnen zijn op de markten, zoals een krachtige groei van de Amerikaanse economie, die de sterkste drijvende kracht achter de groei van de wereldeconomie blijft (Foto: vonderauvisuals). De groei van de economieën van Europa en Japan zal iets hoger zijn, vergeleken met de verzwakking van medio dit jaar. De monetaire verruiming zal helpen, evenals de lage olieprijs en enige versoepeling van de kredietvoorwaarden. De Chinese groei zal waarschijnlijk verder afnemen, terwijl andere opkomende markten meeliften met de verbetering in de ontwikkelde landen.

De kernvraag is in hoeverre de verwachtingen al in de waarderingen verdisconteerd zijn. Uit het koersverloop van defensieve en cyclische aandelen concludeert de bank dat markten nog niet helemaal hun zorgen overboord hebben gezet. De bank erkent dat er neerwaartse risico's zijn in Europa (waaronder het aanwakkeren van de politieke spanningen en de opvatting van Duitsland over deflatie en inflatie) en China (een schok vanuit de woningmarkt en de onbalans in de kredietverlening). Wat dat betreft zou het afdekken van risico's wel eens succesvol kunnen zijn, meent de bank.

Als factoren die het marktsentiment kunnen bepalen wijst Goldman Sachs onder meer ook op het verschil in monetair beleid tussen de Fed en de ECB, en op de verdere daling van de olieprijs: die werkt enerzijds deflatoir, maar is anderzijds goed voor de bestedingen. De bank denkt dat de Amerikaanse rente met een half procentpunt zal stijgen, van 2,5 tot 3%, en dat de Duitse rente van 1 naar 1,25% gaat.

Goldman Sachs doet ook al projecties voor (onder meer) de stand van de StoxxEurope600 in de twee jaar na 2015: 400 in 2016 en 440 in 2017. De reeks over deze drie jaar voor de S&P500 is 2200, 2300 en 2400.