Updates

Aandelen Nederland

Pharming

Advies
houden
Aandelen Nederland

ABN Amro

Advies
houden
Aandelen Nederland

ArcelorMittal

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Allianz

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Heijmans

Advies
houden
image description
Opinie Ivan Snurer, 3 dec 2014 10:27

Smart Investing 3.0

0 0 Leestijd ongeveer

Updates

Aandelen Nederland

Pharming

Advies
houden
Aandelen Nederland

ABN Amro

Advies
houden
Aandelen Nederland

ArcelorMittal

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Allianz

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Heijmans

Advies
houden

Het jaar zit er bijna op. Welke aandelen, of beter gezegd welke stijlvoorkeuren (Smart Beta's) had je in 2014 moeten hebben. En belangrijker: welke lessen kun je trekken uit het opvallende rendementsverschil tussen Amerikaanse en Europese aandelen.

De stemming op Wall Street bepaalt hier te lande in belangrijke mate het beurssentiment. De Europese beursgraadmeters klimmen onder invloed van meevallende Amerikaanse cijfers en bij onheilsberichten volgen ze Wall Street tegen wil en dank in het rood.

Met afstand

Het gegeven dat Europese aandelen gedwee het voorbeeld van Wall Street volgen vloeit enerzijds voort uit het feit dat de New York Stock Exchange gemeten naar marktkapitalisatie de grootste aandelenbeurs ter wereld is. Daarnaast is de schermbeurs NASDAQ de grootste ter wereld als je kijkt naar het handelsvolume.

Wall Street is met afstand de grootse aandelenbeurs ter wereld, maar de opkomende markten rukken op. Net als hun economieën wint het belang van hun aandelenmarkten. China had per 30 september 2013 de 2de grootste aandelenmarkt, Japan de 3de grootste, Euronext 4de, Groot-Brittannië 5de, Hongkong 6de, India 7de, Canada 8ste, Duitsland 9de en in de mondiale top-10 is Zwitsterland de hekkensluiter.

Het is een kwestie van tijd of het aggregate gewicht van de aandelenmarkten van de opkomende- is groter dan de totale beurskapitalisatie van de industrielanden. Daarmee is niet gezegd dat China over een jaar of tien Wall Street van zijn troon zal stoten. Het gewicht van NYSE en NASDAQ in de mondiale beurswaarde is eenderde, wat maakt dat als Wall Street ter plaatse blijft trappelen de beurskoersen van Chinese aandelen immer nog zullen moeten verviervoudigen. Het ziet er dus naar uit dat in de komende tien jaar het leadership van de Amerikaanse aandelenmarkten niet in het gedrang komt.

Ook op een ander domein trekt Wall Street aan het langste eind, namelijk inzake historische tijdreeksen. Niet alleen op het internet, ook professionele databanken zijn beter gedocumenteerd wanneer het Amerikaanse aandelen betreft, dan bijvoorbeeld Nederlandse. Een voordeel dat je ook terugziet in academisch onderzoek. Het gebeurt vaak dat vermogensbeheerder de inzichten van Amerikaanse studies op Europese aandelen implementeren, nochtans zijn op het oude continent de aandelenmarkten behoorlijk gefragmenteerd. Een mooi voorbeeld daarvan is hoe makkelijk het begrip Smart Beta zijn weg vond in onze taal. Het mag dan wel jargon zijn, de meesten weten niet eens welke stijlfactoren er zoal bestaan en wat factorbeleggen inhoudt.

Keuzes maken

Volgens de theorie maken beleggers weloverwogen keuzes als zij aandelen kopen, maar in de praktijk kun je net zoals in het gewone leven het beleggen op verschilende manier aanpakken. Iedereen heeft een bepaalde beleggingsstijl die bij zijn persoonlijkheid past. Er zijn beleggers die plezier beleven in het handelen van aandelen, er zijn er die aandelen kopen omwille van het dividend, weer anderen houden het liever op groeiaandelen en er zijn beleggers die bij gebrek aan kennis dan wel tijd het beheer van hun vermogen uitbesteden aan professionele beleggers.

Wat voor belegger je ook bent, beleggen is keuzes maken. Actief of passief betekent kiezen tussen zelf doen of uitbesteden, maar ook als je het aan anderen overlaat, moet je een keuze maken. Als Amerikaanse belegger liet je je oog in 2014 beter niet vallen op waardeaandelen. Peperdure aandelen deden het procenten beter dan goedkope aandelen. Low-risk, momentumaandelen en de small-caps presteerden binnen het universum van de S&P 500 bovengemiddeld goed, zelfs de losers liften mee op het succes (de recordjacht) van de S&P 500.

Kijk je naar Europa, dan zie je dat waarde, low-risk en momentum eveneens als stijlfactor de STOXX Europe 600 outperfomen, maar je ziet ook dat vier anti-stijlfactoren beter presteerden dan de Europese beursgraadmeter. Met andere woorden: 2014 was – of eigenlijk is, want het jaar is nog niet ten einde – geen makkelijk jaar voor Europese beleggers.

Wie nu denkt dat de combinatie van de drie stijlfactoren met het hoogste rendement in 2014 borg staat voor superieure beleggingsreturns komt bedrogen uit. Zowel binnen de S&P 500 als binnen het universum van de STOXX Europe 600 zie je dat deze aandelen het marktgemiddelde met moeite kunnen bijbenen.

Als je begin 2014 je oog liet vallen op aandelen die de kenmerken van value, dividend en low-risk met elkaar verenigen, dan ben je dit jaar spekkoper, althans wat betreft de S&P 500. In Europa moest je het hebben van de combinatie: quality, dividend en momentum. En laat dat nou net toevallig overeenkomen met de conjunctuurfase waarin de Amerikaanse en Europese economieën zich bevinden. In de Verenigde Staten zit de economie na de grote recessie in de lift en in Europa loert een triple-dip (een derde recessie na de recessie van 2009 en 2011). Dus als je wilt weten welke aandelen je moet kopen, kijk dan ook even naar de conjunctuurcyclus. @ Ivan Snurer