Updates

Aandelen Nederland

Pharming

Advies
houden
Aandelen Nederland

ABN Amro

Advies
houden
Aandelen Nederland

ArcelorMittal

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Allianz

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Heijmans

Advies
houden
image description
Opinie Ivan Snurer, 26 nov 2014 09:12

De VIP-lijst van hedgefunds

0 0 Leestijd ongeveer

Updates

Aandelen Nederland

Pharming

Advies
houden
Aandelen Nederland

ABN Amro

Advies
houden
Aandelen Nederland

ArcelorMittal

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Allianz

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Heijmans

Advies
houden

Een ding voorop: de P in VIP staat niet voor Persons, maar wel voor Positions. Na elke kwartaalwisseling pluist Goldman Sachs de posities van hedgefunds uit en publiceert aan de hand daarvan een lijst met de meest geliefde dan wel gehate aandelen.

De afkorting VIP verwijst dus niet naar Very Important Persons, maar naar Goldman Sachs’ Very Important Positions’ list. Analisten van de roemruchte zakenbank monitoren sinds 2001 de 13F’s van activistische beleggers.

Form 13F

In de Verenigde Staten moeten institutionele beleggers na elke kwartaalwisseling hun posities openbaren. Dit doen zij uiterlijk 45 kalenderdagen na het verstrijken van het kwartaal aan hand van Form 13F, een document dat zij bij de Securities and Exchange Commission (de Amerikaanse tegenhanger van de Autoriteit Financiële Markten) moeten indienen. Daarin staat welke posities in het afgelopen kwartaal behouden bleven, zijn afgebouwd of werden toegevoegd.

Elk kwartaal kijken een hoop beleggers vol spanning uit naar de bekendmaking, omdat die inzicht verschaft in de manier waarop en waarin de grote mannen beleggen. De meeste institutionele beleggers wachten zo lang mogelijk met het aanmelden, maar de zogeheten 13F-filings van het derde kwartaal van 2014 zijn nu binnen.

 

Hedge Fund Trend Monitor

Het kost de analisten van zakenbank Goldman Sachs ongeveer een week om alle gegevens te verwerken, waarna zij hun driemaandelijkse Hedge Fund Trend Monitor publiceren. De 50 fondsen met de meeste top-10 nominaties van activistische beleggers outperformen de S&P 500 per 20 november 2014 met 60 basispunten. Die outperformance ligt in lijn met het historische gemiddelde van 67 basispunten, maar nog belangrijker om te weten is dat de meeste hedgefunds in een beperkt aantal aandelen sterk overwogen zijn. Vaak zie je dat de tien grootste posities ruim de helft van aandelenportefeuille uitmaken.

De longlist van VIP’s

Onderstaande tabel somt de top-10 van de top-10 op. Computerbedrijf Apple zit in de top-10 van 92 hedgefunds en gemiddeld genomen heeft het aandeel daarin een gewicht van acht procent.

De shortkandidaten

De top-10 van de Very Important Short Positions is een overzicht met markante verliezers, althans als je mag afgaan op het aantal activistische beleggers dat bij deze aandelen op een daling speculeert. In het specifieke geval van IBM speculeren twee hedgefunds voor 3,5 mrd dollar op een daling van het aandeel, wat gemiddeld overeenkomt met een gewicht van 12 procent.

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.